Hoppa till huvudinnehåll

Första havreleveranserna har anlänt till Dalsbruk: "Hamnen skapar möjligheter till mångsidiga sjötransporter"

Dalsbruks hamn.
Dalsbruks hamn. Bild: Port of Dalsbruk Taalintehdas - Dalsbruk,dalsbruk

2 500 ton havre har nu tagits emot i hamnen i Dalsbruk. Det är Avena Nordic Grain Oy, som ingår i Apetit-koncernen, som kommer att lagra och exportera havre från Dalsbruk.

Den nya hamnen i Dalsbruk gynnar exporten av havre från sydvästra Finland eftersom man kan leverera direkt till hamnen vilket minskar behovet av mellanlagring.

- Vi upplever det som en öppning och bevis på att hamnen är den centrala punkten i alla våra förhandlingar. Hamnen ger möjligheterna till mångsidiga sjötransporter vilket den här nya verksamheten bekräftar, säger Göran Eriksson, vd för Dalsbruks Fabrik.

Man kommer att ta emot havre från Sydvästra Finland, västra Nyland och Tavastland. Snart kan även andra spannmålssorter bli aktuella.

Göran Eriksson står i en gammal fabrikshall
Göran Eriksson. Göran Eriksson står i en gammal fabrikshall Bild: Maud Stolpe/Yle Dalsbruk

Jordbrukarna lagrar också en del av spannmålet på gårdarna och kan välja att sälja senare om priset på havren stiger.

- Om vi ser på helheten skulle en hel del av våra utrymmen på cirka 26 000 kvadratmeter lämpa sig bra för logistik och lagring för längre eller kortare tid, säger Eriksson.

Vid Dalsbruks Fabrik fick man nästan lite bråttom att ställa allt i ordning inför de första leveranserna.

- Även om det ser lite ostädat ut är det mesta av de gamla fabrikslinjerna nu nedmonterade. I och med att det delvis handlar om livsmedelsprodukter behövdes det en del städning och man gick igenom alla tak. Men vi är nöjda med att ungefär samtidigt som en del av hallarna tömdes fick vi in verksamhet i lokalerna, säger Eriksson.

Verksamheten kan bli mer omfattande

Årligen exporteras cirka 300 000 ton havre och totalproduktionen uppgår till cirka en miljon ton under ett normalt år. Havre levereras huvudsakligen till den europeiska marknaden.

- Vi är mycket nöjda över att vi kan erbjuda jordbrukare i området möjlighet att leverera havre direkt till en exporthamn, säger Pekka Hyssy, inköpschef på Avena, i ett pressmeddelande.

- Vid hamnen i Dalsbruk kan vi erbjuda effektiva och flexibla mottagningstjänster för jordbrukare och transportföretag. Vi börjar med att köpa in havre till Dalsbruk, och i framtiden kan också andra spannmålsslag bli aktuella, säger Hyssy.

Insidan av en 350 meter långa fabrikshallen i Dalsbruks hamn.
Den gamla inredningen i fabrikshallarna monteras ner för tillfället. Insidan av en 350 meter långa fabrikshallen i Dalsbruks hamn. Bild: Amanda Vikman/YLE fabrik,dalsbruks hamn

Spannmålet ska vara torkat och klart när det anländer till hamnen. Dalsbruks Fabrik och Saloföretaget Seaport Logistics tar emot transporterna, pappersarbetet och analyserna av leveranserna.

Just nu har hamnen en kapacitet på att ta emot cirka 7-8000 ton i taget per gång. I framtiden kan det bli frågan om upp till 10 000 ton gissar Eriksson.

- Just den här satsningen innebär inte att någon ny personal anställs, men det blir punktinsatser då spannmålet ska hanteras då lokala entreprenörer behövs, så indirekt skapar det mera sysselsättning på orten, säger Eriksson.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland