Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollsdamerna får nu samma landslagsersättning som herrarna: ”En fin dag – stolt över att vara finländsk fotbollsspelare”

Finska landslagsdamer firar.
Finska landslagsdamer firar. Bild: imago/Action Plus/All Over Press Finlands damlandslag i fotboll

Nu är det äntligen officiellt. På Twitter skriver flera damlandslagsspelare att man i dag tecknat ett nytt kontrakt, som är identiskt med herrspelarnas. Det efter att ha blivit lovade jämställdhet för ett år sedan.

Hoppa över Twitterpostning

– En fin dag. Jag känner mig stolt över att vara finländsk fotbollsspelare. Utöver gemensamma drömmar och mål delar vi nu också ett likadant spelarkontrakt med herrlandslaget, skriver bland andra Linda Sällström på Twitter.

Med andra ord har den långa sagan om landslagsersättningar för Finlands herrar och damer ha fått sitt slut. Bollförbundet bekräftade också nyheten på tisdagen.

– Det är ett sätt för oss att satsa på damfotboll. Vi vill spela en roll i att bygga upp ett jämlikare samhälle, säger Bollförbundets ordförande Ari Lahti i ett pressmeddelande.

Det var redan för över ett år sedan som diskussionen blossade upp. Våren 2018 uttryckte damlandslagets kapten Tinja-Riikka Korpela sitt missnöje över att herrarna får mer pengar än damerna då landslagen samlas.

– Det handlar inte om stora summor, herrspelarna skulle knappt märka dem, men varje hundra euro betyder mycket för oss, sade hon då.

Herrarna kom emot

Jämställdhetsombudsmannen friade ändå Bollförbundet eftersom herrlandslaget genererar ekonomisk vinst för Bollförbundet, medan damlandslaget inte gör det.

Herrlandslagets spelare hade ändå redan innan det hunnit konstatera att de gladeligen skär ner på sina bonusar för damernas skull.

– Vi har beslutat att vara med och hjälpa och stöda, vilket jag i egenskap av lagkapten är stolt över. Jag tror på tillväxten inom damfotbollen. Det är fint om vi kan vara med och stöda vardagen hos de kvinnliga A-landslagsspelarna, konstaterade Tim Sparv då.

Tidigare talades det också om hur pengarna som betalas ut av Uefa i samband med ett eventuellt EM-slutspel för herrarna skulle fördelas mellan landslagen.

För ett år sedan uppskattade Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande att damlandslaget kunde få 10-20 procent av bonusen på över 9 miljoner euro.

Artikeln uppdaterad efter att Bollförbundet bekräftat nyheten.

Läs också