Hoppa till huvudinnehåll

Nederlag för Boris Johnson - det brittiska underhuset tar kontrollen över brexitprocessen

Boris Johnson diskuterar livligt i parlamentet
Boris Johnson diskuterar livligt i parlamentet Boris Johnson diskuterar livligt i parlamentet Bild: AFP / Lehtikuva Boris Johnson,Storbritannien

Det brittiska parlamentet vill inte att landet lämnar EU utan ett avtal den 31 oktober. Parlamentet fattade sent på kvällen ett beslut om att ta över kontrollen för brexitprocessen.

Beslutet innebär ett bakslag för premiärminister Boris Johnson. Enligt Johnson drar beslutet undan mattan för de pågående förhandlingarna mellan Storbritannien och EU.

Parlamentet röstade för att ta kontrollen över brexitprocessen med rösterna 328 mot 301. Beslutet gör det möjligt för parlamentet att fatta beslut om att stoppa ett avtalslöst brexit på onsdag.

Efter att resultatet i omröstningen klarnat sade Johnson att ett nyval är det enda alternativet om det inte finns en majoritet för ett avtalslöst utträde i parlamentet.

Två tredjedelar av parlamentet måste ställa sig bakom förslaget om nyval för att det ska bli av. Det här innebär att Johnson behöver stöd från oppositionspartiet Labour om han vill ordna nyval.

21 konservativa ledamöter röstade mot premiärministern

Resultatet i omröstningen följde i stora drag fördelningen mellan regeringspartier och oppositionspartier.

Anmärkningsvärt var ändå att 21 konservativa ledamöter röstade mot den egna premiärministerns brexitlinje. Till "rebellerna" i det konservativa partiet hörde bland annat tidigare finansministern Philip Hammond och veteranpolitikern Kenneth Clarke.

- Premiärministern förhandlar inte om ett nytt avtal, han ger sken av att förhandla sade Guto Bebb, en av rebellerna, till BBC

Det framstår som om partiet vill vara ett engelskt populistparti fortsatte Bebb som är representant för de de konservativa i Webb.

Den konservativa regeringen förlorade sin majoritet i parlamentet

Tidigare utsattes den brittiska konservativa premiärministern Boris Johnson för ett bakslag strax före de avgörande brexitomröstningarna i parlamentet i kväll.

De konservativa har förlorat sin majoritet efter ett avhopp från partiet. Det finns också andra partimedlemmar som överväger att lämna Tories.

Partiveteranen Phillip Lee meddelade överraskande att han lämnar det konservativa partiet och går över till liberaldemokraterna.

Liberaldemokraterna motsätter sig brexit och vill att Storbritannien
stannar kvar inom EU.

Enligt The Guardian skriver Phillip Lee i ett uttalande att han för över 27 år sedan blev medlem i det konservativa partiet Tories som då leddes av John Major, men att det parti som han i dag lämnar inte det samma som då han gick med i 1992.

Philip Lee meddelade 3.9.2019 att han hoppar av Tories
Phillip Lee meddelade att han hoppar av Tories Philip Lee meddelade 3.9.2019 att han hoppar av Tories Bild: AFP / Lehtikuva Brexit,Storbritannien,avhoppare,Tories,Konservativa partiet (Storbritannien),Philip Lee

Hoppa över Twitterpostning

Arbetarpartiet Labours ledare Jeremy Corbyn sade strax efter beskedet om avhoppet att " det här är en regering utan mandat, utan moral och från och med i dag utan majoritet".

Jeremy Corbyn talar i parlamentet 3.9.2019
Jeremy Corbin anser att regeringen saknar både mandat och moral Jeremy Corbyn talar i parlamentet 3.9.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Jeremy Corbyn,Storbritannien

Brexitmotståndarna kräver mera tid för att komma fram till ett avtal. Alternativet är att Storbritannien "kraschar" ut ur EU vilket till exempel Phillip Lee anser att är skadligt för landet.

Boris Johnson hotade "rebellerna"

Premiärminister Boris Johnson har dessutom nu hotat de "rebeller" inom partiet som motsätter sig ett avtalslöst utträde.

De som röstar mot honom i kväll får inte ställa upp för det konservativa partiet i nästa val.

Bland annat Nicholas Soames, den brittiska statsmannen Winston Churchills barnbarn, har meddelat att han röstar emot premiärminister Johnson i brexitfrågan "med mycket tungt hjärta".

Kommer Johnson att tvingas till en förlängning av brexit?

  • Boris Johnson säger att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober "med eller utan ett utträdesavtal"
  • Ett antal parlamentariker som motsätter sig ett avtalslöst brexit har samlats över partigränserna och försöker nu förhindra att detta sker.
  • Dessa "rebeller" inom parlamentet försöker nu få igenom en lag som tvingar Boris Johnson att be EU om en förlängning av brexit med tre månader till den 31 januari
  • Det är möjligt att Boris Johnson utlyser nyval den 14 oktober om han förlorar omröstningen om lagförslaget.

Oppositionen har 320 och regeringen 319 mandat

  • Efter dagens avhopp representeras regeringen av 319 ledamöter. Av dem har Torypartiet 309 och det nordirländska unionistpartiet DUP 10
  • Oppositionen med Labour i spetsen består av 320 ledamöter från 7 olika partier
  • Utanför omröstningarna står 11 personer. Företrädare för Sinn Fein (7 ), talmannen (1) och vicetalmännen (3) deltar inte i omröstningarna

Källa: BBC


Det brittiska underhusets talman John Bercow hade fullt upp med att hålla styr på alla som talade i parlamentet under brexitdebatten 3.9.2019
Underhusets talman John Bercow hade fullt upp med att hålla styr på alla som talade i parlamentet under brexitdebatten 3.9.2019 Det brittiska underhusets talman John Bercow hade fullt upp med att hålla styr på alla som talade i parlamentet under brexitdebatten 3.9.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Storbritannien,John Bercow

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC, The Guardian

Läs också