Hoppa till huvudinnehåll

Raumovarvet och Försvarsmakten överens - varvet får bygga fyra nya korvetter

Robotbåten Naantali i Rauma-klassen.
Arkivbild: Marinens robotbåt Naantali. Robotbåten Naantali i Rauma-klassen. Bild: Marinen robotbåt,Rauma-klass,Finlands marin,marinen

Försvarsmakten, försvarsministeriet och varvet Rauma Marine Constructions (RMC) har slutligen kommit överens om en beställning av fyra nya korvetter för Marinen.

Redan för tre år sen gjorde Försvarsmaktens logistikverk en preliminärbeställning på fyra fartyg av Raumovarvet.

Två olika källor uppger nu för Yle att affären är klar och en tredje källa uppger att affären i stort sett är klar.

Affären har dragit ut på tiden då Försvarsmakten har utrett om varvet RMC har kapacitet att ta hand om byggandet. Överenskommelsen kräver dock fortfarande ett godkännande av regeringen.

Försvarsministern: "En viktig affär som också innebär nya jobb"

Enligt försvarsminister Antti Kaikkonen (C) har förhandlingarna gått framåt.

– Det här är en viktig affär för Försvarsmakten som också innebär nya arbetstillfällen, men vi kan inte bekräfta någonting innan allt är helt klart, säger Kaikkonen till Yle.

Antti Kaikkonen, riksdagsledamot för Centern
Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) Antti Kaikkonen, riksdagsledamot för Centern Bild: All Over Press Antti Kaikkonen,Centern i Finland,riksdagsledamot i Finland

Avtalet beräknas innebära ett köp på 1,2 miljarder euro, där hälften av summan är fartygsbyggnadskostnader. Runt 400 miljoner handlar om en beställning av stridsutrustning för fartygen, bland annat sensorer och vapen.

Enligt uppgifter till Yle är staten villig att betala ett större förskott än normalt vid sådana här affärer, för att säkra att fartygen tillverkas i Finland.

Planen är att korvetterna ska byggas 2021-2025 och de nya fartygen ska vara klara att tas i bruk 2028.

Svenska Saab levererar stridsutrustningen

Stridsutrustningen för fartygen ska levereras av svenska Saab, vilket också skapar nya arbetstillfällen, antingen vid Saabs teknologicentrum i Tammerfors (Saab Teknologiakeskus) eller någon annanstans i Finland.

Försvarsmakten fick tillstånd att inleda nyanskaffningar av fartyg för fyra år sedan, då fyra av de stridsfartyg som Försvarsmakten har i dag beräknas bli föråldrade i mitten av 2020-talet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland