Hoppa till huvudinnehåll

Sista chansen för parlamentet att stoppa brexit?

Brexitmotståndare demonstrerade utanför regeringsbyggnaderna i London på måndag kväll.
Brexitmotståndare demonstrerade utanför regeringsbyggnaderna i London på måndag kväll. Brexitmotståndare demonstrerade utanför regeringsbyggnaderna i London på måndag kväll. Bild: AFP / Lehtikuva Brexit

Maktkampen mellan premiärminister Boris Johnson och oppositionen är nu inne på slutrakan. De brittiska parlamentarikerna återvände i dag till jobbet efter sommarpausen, och nu väntar avgörande omröstningar i det över tre år långa spelet om brexit.

I praktiken innebär det att oppositionen med stöd av en grupp toryrebeller kommer att använda sin första arbetsdag till att försöka stoppa en avtalslös brexit.

Den förstärkta oppositionen vill skjuta upp brexitdatumet till januari

Planen är en omröstning om följande dags agenda där huvudtemat skulle bli att tvinga premiärminister Boris Johnson att be EU om en tre månader lång förlängning av Storbritanniens utträde ur unionen. Det här förutsatt att han inte kan garantera ett utträdesavtal under de kommande veckorna.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson utanför 10 Downing Street
Premiärminister Johnson varnade på måndagen parlamentet för att han aldrig kommer att be EU om ytterligare uppskov Storbritanniens premiärminister Boris Johnson utanför 10 Downing Street Bild: AFP / Lehtikuva Boris Johnson,Brexit,10 Downing Street

Boris Johnson avvärjer en förlängning - hotar med nyval

Men Johnson höjde genast insatserna genom att hota med nyval, och att onsdagsomröstningen i själva verket ska handla om det.

Ett föreslaget datum för parlamentsvalet skulle vara den 14 oktober, bara tre dagar före det EU-toppmötet som än en gång ska fokusera på Storbritanniens brexitprocess.

- Jag vill att alla vet att jag under inga omständigheter kommer att be EU om en förlängning, var hans trotsiga besked utanför tjänstebostaden på måndagskvällen.

Premiärministerns tuffa brexittag får folkligt gehör, åtminstone enligt opinionsundersökningar, men innebär också stora risker. Ett nyval kunde öka den mycket knappa majoritet som de konservativa har i det brittiska parlamentet. Riskerna är ändå speciellt stora ifall valet genomförs innan EU-utträdet är ett faktum.

Folkomröstningen om brexit år 2016 skakade om den politiska scenen i Storbritannien och det konservativa partiet utmanas numera inte bara av Labour utan också av de pro-europeiska liberaldemokraterna och det euroskeptiska brexitpartiet.

Källor: Reuters, AFP, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes