Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Antti Rinne kritiserar Posten: Ledningens löner har stigit chockartat mycket

Statsminister Antti Rinne.
Statsminister Antti Rinne vill väcka diskussion om löneskillnaderna arbetstagare emellan inom samma företag. Statsminister Antti Rinne. Bild: Lehtikuva Antti Rinne

Postens planer på att sänka lönerna för 700 arbetstagare samtidigt som ledningen åtnjuter höga löner är en rättvisefråga enligt statsminister Antti Rinne.

Ägarstyrningsministern Sirpa Paatero (SDP) meddelade i dag att posten tar timeout i kollektivavtalsfrågan och att chefslönerna ska synas under september.

Posten planerade att flytta 700 arbetstagare under ett annat kollektivavtal, vilket skulle innebära lönesänkningar på 30-50 procent. Postens ledning har däremot åtnjutit löneförhöjningar på tiotals procent under de senaste åren.

- Vi vill undersöka saken grundligt och se till att postens arbetstagare också i framtiden har möjlighet att klara sig på sin lön, säger statsminister Antti Rinne.

Enligt Rinne har ledningens löner inom posten stigit “chockartat”. Därför ska regeringen nu ta tag i saken.

“Vem som helst förstår att det inte är rättvist”

Rinne vill diskutera hur stora löneskillnaderna ska få vara mellan olika arbetsuppgifter inom samma företag.

- Postens arbetstagare får ungefär 2 000 euro i månadslön medan ledningen får runt 100 000 i månaden. Det förstår vem som helst att inte är rättvist, säger Rinne.

Posten har tvingats genomgå stora omstruktureringar under de senaste åren.

Digitaliseringen innebär mindre papperspost, vilket gör att posten måste hitta nya arbetsmöjligheter. Samtidigt har företaget en skyldighet att dela ut post också till orter som är olönsamma.

Posten har försökt expandera till logistikbranschen, där de gjorde ett försök med gräsklippning och funderar också på att ge sig in i vårdbranschen.

Rinne har en vision om att brevbärarna i framtiden också kunde bli en del av lösningen gällande social- och hälsovårdsreformen.

- Det finns 22 000 personer i vårt land som jobbar med postutdelning. De behöver inte nödvändigtvis sköta hemvårdsuppgifter, men de skulle på sidan om postutdelningen kunna titta in och fråga ifall allt är som det ska. Ifall svaret är nej, kunde de försöka hjälpa.

Artikeln är en översättning av finska Yles artikel "Pääministeri Antti Rinne arvostelee Postia: Johdon palkat ovat nousseet järkyttävällä tavalla"