Hoppa till huvudinnehåll

Är chicken kiev fortfarande kung på campus i Åbo? Här är de stora lunchfavoriterna bland dagens studenter!

Studentlunch.
Här ser du en av de stora favoriterna - ugnskorv! Studentlunch. Bild: Yle/Nora Engström studenter,sallader (maträtter),Buffé,grönsaker,korv,café gado

Traditionell husmanskost - det är det som lockar hungriga studerande till grytorna på studentrestaurangerna. Samtidigt väljer allt fler att äta vegetariskt.

Det visar en snabb koll med restaurangcheferna på de fyra lunchrestaurangerna vid Åbo Akademi.

En lång matkö med studerande på café gadolinia.
Lång kö på café Gado. En lång matkö med studerande på café gadolinia. Bild: Yle/Nora Engström studenter,Buffé,kö

Det som intresserar många studerande i dag är de vegetariska alternativen. Det säger Anne Peltonen, restaurangchef på café Kåren.

.. och hur mycket kaffe och potatis konsumeras det på en studentrestaurang?

Under en vecka i maj sålde Café Gado 649 koppar kaffe. På hösten är åtgången ännu bättre - då kan några hundra koppar fler gå åt!

Café Fänriken säljer cirka 650 koppar kaffe i veckan och Café Arken cirka 1 000 koppar.

Under en vecka äter studenterna i medeltal 150 kilogram potatis, 60 kilogram pasta och 80 kilogram ris på Café Gado.

Motsvarande siffror för Café Fänriken är cirka 60 kilogram potatis, 40 kilogram ris och 30 kilogram pasta, medan Café Arken säljer cirka 80 kilogram potatis, 60 kilogram ris och 50 kilogram pasta.

Källa: restaurangchef Bodil Stadthagen och restaurangchef Patrik Lindström

Dagens vegetarianer behöver inte längre nöja sig med dagens grönsaksbiff.

Profilbild på Anne Peltonen, gula Kårens byggnad i bakgrunden.
Anne Peltonen. Profilbild på Anne Peltonen, gula Kårens byggnad i bakgrunden. Bild: Yle/Nora Engström restaurangchefer,anne peltonen

- Det finns många olika bönor och sojaprodukter. Det kommer också nya typer av produkter såsom ärtprodukter. Det är inte svårt att göra vegetariskt i dag, säger Peltonen.

"Dagens studerande är miljömedvetna"

Enligt Peltonen är just den vegetariska matens frammarsch den största förändringen gällande studentluncherna jämfört med tio år tillbaka.

- Tidigare kunde det vegetariska alternativet vara ganska tråkigt. Ofta var det lite proteiner i den, vilket är en viktig del av maten.

Matportion med vegetariska biffar, potatis och sallad.
Allt fler vill äta vegetariskt. Matportion med vegetariska biffar, potatis och sallad. Bild: Yle/Nora Engström studenter,sallader (maträtter),Buffé,vegetarisk,vegetariska rätter,bönbiff

Enligt Peltonen är studenterna miljömedvetna och det märks i de vegetariska alternativens popularitet.

- Vi erbjuder vegetariska och veganalternativ då efterfrågan ökar hela tiden. Det samma gäller för våra andra studentlunchrestauranger.

Även på café Gado har man lagt märke till att intresset dels för vegetariskt och veganmat och dels för hälsosam mat ökat, berättar restaurangchef Bodil Stadthagen.

Enligt Patrik Lindström, som är restaurangchef på café Arken och café Fänriken skulle lasagne med köttfärs varit den populäraste rätten - men inte längre.

Kunderna väljer mer vegetariskt i dag än tidigare och miljöaspekten spelar en stor roll i valet av mat, konstaterar Lindström.

De traditionella rätterna går fortfarande åt

Tidigare var chicken kiev en maträtt som fick studenterna att köa till lunchrestaurangerna.

Håller de gamla klassikernas popularitet i sig?

Frågan får Anne Peltonen att skratta till.

- Visst är chicken kiev fortfarande populärt när vi har det. Vi har inte det så ofta, men det finns de som är trogna och vill ha chicken kiev. Och exempelvis går karelsk stek åt hur mycket som helst. Så visst vill folk också ha traditionella rätter ibland.

En tallrik med skinkfrestelse och sallad på en lunchrestaurang.
Skinkfrestelse - ett praktexempel på husmanskost. En tallrik med skinkfrestelse och sallad på en lunchrestaurang. Bild: Yle/Nora Engström studenter,Buffé,grönsaker,husmanskost

Men vilka maträtter är favoriter bland studerande?

- Det som bildar långa köer hos oss är korvrätter, lasagne, fiskschnitzlar och fiskpinnar. Men det som tar över mer och mer är vegetariska rätter, säger Peltonen.

Hamburger- och pizzadagar brukar också bilda köer på Kåren.

Det här vill studenterna äta på kårkaféerna i Åbo!

Populära rätter i studentrestaurangerna:

Café Arken:
Hamburgare med gurkmajonnäs
Kycklingbiryani med curry-tomatsås
Krämig laxsoppa

Café Fänriken:
Kycklingnuggets med currymajonnäs
Fiskpinnar med remouladsås
Krämig laxsoppa

Café Gado:
Panerad fiskfilé med remouladsås
Gados hemlagade hamburgare
Gados hemlagade veganska biffar

Café Kåren:
Korvrätter
Lasagne
Fiskschnitzlar och fiskpinnar

Källa: restaurangchef Bodil Stadthagen (Café Gado) och restaurangchef Patrik Lindström (Café Arken och Café Fänriken) och restaurangchef Anne Peltonen (Café Kåren)

"Studentlunchen är viktig för mig"

Peltonens konstaterande om att korv är det som gillas, bekräftas då man besöker café Gadolinia i akademikvarteren.

Då Yle Åboland besöker restaurangen står bland annat ugnskorv på menyn och köerna är långa.

Några av de som är nöjda med utbudet på studentrestaurangerna är Erika Sundström, Ronja Kaplin och Lina Wilson.

Lina Wilson, Erika Sundström och Ronja Kaplin står bredvid varandra och ler.
Lina Wilson, Erika Sundström och Ronja Kaplin. Lina Wilson, Erika Sundström och Ronja Kaplin står bredvid varandra och ler. Bild: Yle/Nora Engström studerande,Åbo Akademi,ronja kaplin

För hittar man inte något som lockar på Åbo Akademis campusområde, kan man alltid besöka studentrestaurangerna vid Åbo universitet.

- Jag äter studentlunch nästan varje dag. Den är viktig för mig, säger Erika Sundström.

Enligt Lina Wilson är studentlunchen också ett bra sätt att träffa folk.

"Man får valuta för pengarna"

Studentlunchen kostar högst 2,60. För det får man valuta för pengarna, säger alla tre.

- Det finns inget motsvarande i Sverige. När man kommer hit till Finland så är det underbart att få maten till ett billigare pris. Du kan spara pengarna till något annat, säger Ronja Kaplin.

Vilka är då favoriterna?

Lina Wilson lyfter upp café Fänrikens pestopasta, medan Erika Sundström gillar café Gados Gado bowl.

En sallad med kikärter och bönor.
En portion Gado bowl. En sallad med kikärter och bönor. Bild: Yle/Nora Engström studenter,Buffé,café gadolinia

- Café Arken har en god vegansk svampsoppa. När man äter veganskt så är det skönt att ha hittat de ställen som har den bästa veganska maten, säger Ronja Kaplin.

Studentlunchen i Finland

  1. Studentlunchen kostar 2,60 euro per måltid för studerande.
  2. Folkpensionsanstalten (FPA) ersätter 1,94 euro per måltid. Den här summan dras automatiskt av på lunchrestaurangen.
  3. FPA:s statistik visar att ungefär hälften av de berättigade utnyttjar möjligheten till en måltidsersättning - alltså äter billigare på studentrestauranger.
  4. År 2018 använde staten drygt 31 miljoner euro för måltidsersättningar.

Budgeten är strikt för restaurangerna

Studenterna betalar alltså 2,60 euro per måltid.

FPA:s måltidsstöd är 1,94 euro per portion, som har dragits av då måltiden betalas.

Enligt restaurangchef Anne Peltonen är budgeten mycket strikt.

- Med de pengarna ska vi köpa råvaror, någon ska laga maten och någon ska servera den. Här på Kåren betalar vi också hyra för fastigheten. Budgeten är alltså strikt - men vi får den att gå ihop och vi kan erbjuda god och hälsosam mat.

En person tar sallad i en salladsbuffé.
En person tar sallad i en salladsbuffé. studenter,sallader (maträtter),Buffé,café gadolinia

Ungefär hälften av de studerande som är berättigade till måltidsersättningen utnyttjar den här förmånen.

Det betyder att det finns många som inte äter på studentrestaurangerna.

Anne Peltonen hoppas att fler studerande tar tillfälle i akt.

- Studietakten är hård i dag. För det här priset får du inte samma mat hemma. Det lönar sig att äta på en studentrestaurang, för då får du en mångsidig lunch som är hälsosam.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland