Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: "För mig blev det sammanlagt 15 år i Sverige" – den tidigare hockeyspelaren Arto Sirviö vill att föreningarna ska våga använda finska och svenska parallellt

Arto Sirviö är Finlands Svenska Idrotts idrottschef.
Arto Sirviö är Finlands Svenska Idrotts idrottschef. Arto Sirviö är Finlands Svenska Idrotts idrottschef. Bild: FSI Arto Sirviö

För över 30 år sedan fick finskspråkiga Arto Sirviö chansen att spela ishockey utomlands. Det blev 15 år i Sverige som spelare, tränare och sportchef. Nu jobbar han som idrottschef för Finlands Svenska Idrott och hoppas på att idrottsföreningarna i Finland ska använda både finska och svenska i sin dagliga verksamhet.

Året var 1986 då jag fick ett samtal från min agent med frågan om jag skulle vilja flytta till Sverige för att spela hockey där istället. Första tanken var direkt ja, men sedan började jag fundera på hur jag skulle klara mig med språket. På engelska, visst, men på svenska? Som finskspråkig hade jag som de flesta läst svenska i skolan, med varierande framgång.

Jag bad om lite betänketid, bland annat för att ta reda på var föreningen ligger. Men egentligen var det bara för att vinna tid. Jag fick möjlighet att besöka Mora, en liten ort i Dalarna med dalmål som dialekt. En ganska tydlig dialekt där jag förstod det mesta som pratades under min två dagar långa resa.

Jag tog emot erbjudandet att flytta till Mora IK och påbörjade min resa inom den svenska ishockeyn och med det svenska språket. Jag har aldrig ångrat mitt beslut.

Vilken konkret nytta ser jag med tvåspråkighet i Idrottsfinland?

Vi borde jobba mer aktivt för att alla finländare skulle känna stolthet över att landet är tvåspråkigt i praktiken, inte bara på pappret.

Som idrottare kan du ta del av två kulturer/språk genom föräldrarna, skolan eller idrottsföreningar. Att utsättas för olika kulturer ökar förståelsen för att vi människor är olika. Samtidigt är det bra stimulering för hjärnan.

Grundtanken med tvåspråkig idrottsverksamhet är att den ska kännas mer naturlig för barn och vuxna och att speciellt barnen ska känna sig trygga. Inom idrotten kan de på ett enkelt och naturligt sätt komma i kontakt med det andra inhemska språket. Här kan de umgås friktionsfritt över eventuella språkgränser.

Att idrotta på två eller flera språk

Att fritt använda två språk parallellt på träningar och tävlingar/matcher skapar goda förutsättningar för att lära sig ett främmande språk. Deltagarna snappar snabbt upp tränarens budskap, oavsett om det uttalas på svenska eller finska.

Det är också det som kort och gott är vår målsättning med det utvecklingsarbete som vi gör inom Hallå-projektet "Idrott så in i Norden" med finansiering av Svenska Kulturfonden. Det finns inga direkta regler för hur våra tränare ska röra sig mellan språken. Viktigt är att idrottaren snappar upp budskap och även idrottaren kan använda sig av sitt känslospråk i kommunikationen med tränaren.

Att fritt använda de båda språken skapar en positiv anda i gruppen och möjliggör även att flera idrottare kan delta i föreningens verksamhet.

"Idrott så in i Norden" erbjuder praktiska tips, övningar och tränarutbildning samt idrottsverksamhet över språkgränserna. Det ger barn och unga i idrottsföreningarna en unik möjlighet och redskap för att kunna utöva sitt intresse. Inte bara i Finland utan i hela Norden eftersom de behärskar flera språk och kan uttrycka sig oberoende om de har finska eller svenska som modersmål.

"Utmana dina osynliga hinder"

Språket ska alltså inte vara ett hinder för idrottare att ta steget vidare. Istället ska de vara stolta över sina kunskaper som för dem framåt, där landets gränser inte begränsar.

Våga vara dig själv på två språk, utmana dina osynliga hinder. Alla gör vi misstag och fel ordval kan ofta kännas lite klumpiga, men våga testa din kunskap på främmande språk. Du kommer att utveckla dig som idrottare både på dina träningar och tävlingar, men också privat.

För mig blev det sammanlagt 15 år i Sverige som spelare, tränare och sportchef.

Idag jobbar jag som idrottschef på svenska i Finland.

Arto Sirviö, idrottschef
Finlands Svenska Idrott

Läs också