Hoppa till huvudinnehåll

Hela världens Studentby

"Finland är underbart" - internationella studenter berättar om sina första intryck av Finland och livet i Studentbyn

"Finland är underbart", "jag njuter av alla öppna ytor och gräset på marken" och "jag ser fram emot julen i Finland. Internationella studenter berättar om sina första intryck av Finland.

Över 300 utbytesstudenter har flyttat in i Studentbyn i Åbo inför höstterminen. Totalt bor över 1000 utländska studenter i studentbystiftelsens bostäder. Svenska Yle har träffat några av dem.


Martina Duque och Nuria Closa.
Martina Duque och Nuria Closa.
Bild: Lotta Sundström / Yle
person

Martina Duque och Nuria Closa från Spanien är båda på utbyte i Finland. De flyttade in i studentbyn för en vecka sedan.

Nuria: Finland och Italien har alltid varit mina favoritländer. Jag tror att det har att göra med att jag tycker om formel 1 och Kimi Räikkönen. Kimi är en speciell man, men han är rolig på sitt sätt. Tack vare honom vet jag att Finland existerar och började ta reda på mer om landet. Jag tycker om naturen, språket, människorna och kulturen. Finland är underbart.

I början hade jag ganska mycket hemlängtan. Jag kom till Finland med min pappa och det var jobbigt att säga hejdå vid flygplatsen då han åkte hem. Men nu då jag lärt känna människor känns det bättre, mer som hemma.

Studentbyn i Åbo.
Studentbyn i Åbo. Bild: Lina Frisk / Yle Studentboende,tys

Martina: Jag studerar småbarnspedagogik i Spanien och jag visste att om jag åker på utbyte, så åker jag till Finland. Finland är känt för sitt utbildningssystem och det här är det bästa stället för mig att avsluta min examen.

Jag kom för en vecka sedan. Vi känner inte varandra från tidigare utan vi möttes i köket och lärde känna varandra där. Det har bara gått en vecka men det känns som om vi skulle ha känt varandra hela livet. Gemensamma kök är verkligen bra.

Jag har hunnit bekanta mig med Åbo en aning. För ett par dagar sedan tog vi vattenbussen till Runsala och så har vi varit på nattklubb i centrum. Finländare visar mycket respekt och är förstående. Det är superskönt att alla talar engelska här. Det underlättar vårt liv. Jag känner mig ganska hemma här redan.


Raj Kumar Tiwari.
Raj Kumar Tiwari.
Bild: Lotta Sundström / Yle
person

Raj Kumar Tiwari har flyttat till Finland från Nepal för att studera informationsteknologi vid Åbo yrkeshögskola

Många i Nepal vill utomlands för att hitta ett bättre liv. En bekant berättade att man självständigt kan söka studieplats i Finland och delta i urvalsprov, utan att behöva betala konsulter eller förmedlingar. Han berättade att finländare är mycket tysta och sköter sig själva, att det är ett tryggt land att bo i. Så jag pluggade engelska och deltog i inträdesprovet.

Jag flyttade in i studentbyn i slutet av augusti 2015. Det var svårt att ta reda på vad som fanns var, och hitta rätt bland husnumren. Men man lär sig, och jag gillar miljön och byggnadernas arkitektur i studentbyn. Det handlar inte bara om hur det ser ut, utan om hur det fungerar här. Studenter kommer och går, man träffar folk i köken och i korridorerna. Hela byn har sin egen charm, det är ett socialt samhälle. Då jag studerade i Japan under ett utbyte saknade jag studentbyn.

Studentbyn i Åbo.
Studentbyn i Åbo. Bild: Lina Frisk / Yle Studentboende,tys

Finland och Nepal är mycket olika. Ländernas ekonomiska situation, teknologin, och sociala strukturer skiljer sig från varandra. Jag var till exempel förvånad över rummen här som har allt: snabb internetuppkoppling, varm- och kallvatten och värmeelement för den kalla vintern. Allt är tillgängligt i alla lägenheter och kök.

I Nepal jobbade jag och tog kandidatexamen i sociologi och psykologi. I Åbo studerar jag informationsteknologi, jag är inne på mitt sista år nu. Studierna och förhållandet mellan studerande och lärare är annorlunda här. Det är kanske en liten sak, men jag är inte van att tilltala lärare med deras namn.

Här är skolorna välutrustade, det finns allt man kan behöva. I Nepal har man lektioner fem dagar i veckan och följer en strikt läroplan med vissa kurser. Här uppmuntras man mera till självstudier och jag kan fritt välja kurser från andra ämnen jag vill inkludera i min examen.

Nu studerar jag sista året och jag ser många goda möjligheter för min karriär. Det finns flera teknologiföretag i Åbo, så det finns möjlighet att få jobb här. Jag skulle vilja stanna fyra eller fem år i Åbo efter examen och jag letar redan efter ett jobb. Dessutom kan jag få bo kvar i Studentbyn ett tag. Här är det som på landet, med ån utanför dörren. Men vill man ha lite stadskänsla är det bara att ta sig till Tavastgatan.


Kyle Wong och Eric Leung.
Kyle Wong och Eric Leung.
Bild: Lotta Sundström / Yle
person


Eric Leung och Kyle Wong från Hongkong ska studera statsvetenskap vid Åbo universitet den här hösten.

Eric: Jag kom hit i början av augusti men de första veckorna reste jag omkring i Europa. Jag har varit i Åbo i några dagar nu och det är en stor kontrast till Hongkong. Jag njuter av alla öppna ytor, luftigheten och gräset på marken. I Hongkong är det för trångt. Jag kom till Finland för att uppleva utrymmet som finns här.

Det mest överraskande har varit människorna här. Alla är vänliga, ler och är hjälpsamma. I Hongkong är alla stressade och ingen ler någonsin.

Kyle: Studentlivet i Hongkong är ganska hektiskt. Vårt schema är helt fullt och vi måste ta väldigt många kurser och aktiviteter. Det är obligatoriskt, så ärligt sagt blir man ganska trött. Vi har fritid på helgerna och ibland efter föreläsningarna, men betydligt mindre fritid än i Finland. Arbetsdagarna i Hongkong är långa och under vår fritid är det många som har ett deltidsjobb eftersom det är så dyrt att leva i Hongkong som student. Men om jag har tid går jag ut och har roligt med mina vänner eller bara vilar hemma.

Studentbyn i Åbo.
Studentbyn i Åbo. Bild: Lotta Sundström / Yle hus,studentbyn i åbo

Vad kommer ni göra nu när ni har mer fritid?

Eric: Se på Netflix! I Hongkong har jag sällan tid för mig själv och för att bara ta det lugnt. Men här kommer jag ha mer tid för att slappa och se på Netflix. Det ser jag fram emot – och bada bastu och se snö!

Kyle: Det är skönt att ha ett eget rum här i studentbyn. Jag har inte råd med ett eget rum i Hongkong. Här har jag ett eget rum samtidigt som det finns gemensamma rum där man kan samlas när man vill ha sällskap.

Jag ser mest fram emot att få uppleva julen i Finland. I Hongkong är julafton bara en vanlig dag. Jag tror att julen här är mer speciell. Och så vill jag bada bastu och bada i vak som finländare brukar göra.


Siyada Witoon.
Siyada Witoon.
Bild: Lotta Sundström / Yle
person

Siyada Witoon, från Thailand, inleder sina magisterstudier i framtidsstudier vid Åbo universitet i höst.

Jag kom för ett par veckor sedan. På flyget hit blev jag förvånad över hur akademiska diskussioner jag hörde i flygplanet. Det kändes verkligen som om jag var på väg till en väldigt akademisk stad och tänkte ”wow, det här är nytt”. Det var imponerande.

De flesta thailändare vet att Finland är jämställt och att utbildningen här är bra. Det var en av orsakerna till att jag valde att flytta hit. Jag studerade tidigare i Japan där jag tog en kandidatexamen i psykologi. Studielivet i Japan är ganska intensivt. Man har egentligen ingen fritid som student i Japan. Man studerar, deltar i skolaktiviteter och de flesta har dessutom ett deltidsjobb. Under min fritid här i Finland vill jag gå på caféer och museer.

Jag bor i Studentbyn och människorna här har varit väldigt hjälpsamma. Finländare är ganska lika thailändare på många sätt. Det kanske är väldigt stereotypiskt att säga så här, men thailändare är också ganska blyga och tar inte så lätt kontakt med andra människor. Men alla jag har träffat har varit väldigt hjälpsamma – speciellt med mina möbler.

Det har varit min största motgång hittills i Åbo. Jag beställde Ikea-möbler och glömde att man måste skruva ihop möblerna själv. Jag beställde en enorm säng och det var en stor utmaning att få ihop den. Men det löste sig. Jag fick hjälp av mina vänner.