Hoppa till huvudinnehåll

Hongkongs ledare drog formellt tillbaka det omstridda lagförslaget om utlämnande av misstänkta brottslingar till Kina

Carrie Lam berättade för folket i Hongkong att det omstridda lagförslaget dras tillbaka. 4.9.2019.
Carrie Lam berättade för folket i Hongkong att det omstridda lagförslaget dras tillbaka. 4.9.2019. Carrie Lam berättade för folket i Hongkong att det omstridda lagförslaget dras tillbaka. 4.9.2019. Bild: Reuters TV Carrie Lam,Hongkong

Hongkongs ledare Carrie Lam har meddelat att lagförslaget om utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina nu formellt dras tillbaka för gott. Det var just det här lagförslaget som startade sommarens stora protester.

Lagförslaget som utlöste omfattande protester handlade om att personer - också utlänningar - som kinesiska myndigheter misstänker för brott kunde utlämnas till Fastlandskina.

Miljontals människor har sedan juni begett sig ut på gatorna i Hongkong för att protestera mot lagförslaget.

Den politiska krisen har varit den största utmaningen hittills för det kinesiska styret i den halvautonoma regionen Hongkong sedan det brittiska överlämnandet av området år 1997.

Beslutet är avsett att lugna ner folket

Efter att i flera månader ha vägrat att dra tillbaka lagförslaget helt och hållet föll Carrie Lam nu alltså till föga för folkets protester.

Lam, som gjorde sitt uttalande i en videosändning, sade att regeringen drar tillbaka sitt förslag för att lugna ner folket.

Redan efter de första massprotesterna i juni lades lagförslaget på is och Lam lovade att det i praktiken är "dött", men demonstranterna litade inte på henne.

Demonstranterna har hela sommaren krävt att lagförslaget ska skrotas helt. Demonstranternas krav har blivit fler, protesterna har fortsatt och de har också blivit våldsammare.

Demonstranterna har bland annat krävt att Lam avgår och att poliser ska ställas till svars för det våld som en del demonstranter utsatts för.

På måndagen protesterade studenter utanför det kinesiska universitetet6 i Hongkong.
På måndagen protesterade studenter utanför det kinesiska universitetet i Hongkong. På måndagen protesterade studenter utanför det kinesiska universitetet6 i Hongkong. Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong

Protesterna har också omvandlats till en bredare proteströrelse mot det allt hårdare kinesiska styret i den forna brittiska kolonin.

Det är inte säkert att protesterna tar helt slut trots att Hongkongs ledare Carrie Lam nu återtar det kontroversiella utlämningsförslaget.

Börskursen tog ett skutt i Hongkong efter ett glädjebesked 4.9.2019
Börskursen i Hongkong rörde på sig efter glädjebeskedet. Börskursen tog ett skutt i Hongkong efter ett glädjebesked 4.9.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong,börskurser,Börsen,valutakurser

Börsen gjorde ett glädjeskutt

Hongkongbörsen gjorde glädjeskutt så fort South China Morning Post rapporterade om det preliminär beskedet under förmiddagen.

Hang Seng, Hongkongs viktigaste aktieindex, lyfte genast med över tre procent.

Källor: Reuters, Yle

Läs mera:

Polisen nytt hatobjekt i Hongkong – poliser fungerar också som måltavlor

I Hongkong anses folkets inställning till polisen ha blivit farligt negativ. Poliserna beskylls bland annat för brutalitet och för att de samarbetar med maffian. Samtidigt utsätts både poliser och deras familjer för dödshot och andra obehag.

Läs också