Hoppa till huvudinnehåll

HS: Finansinspektionen anser att Lokal-Tapiolas nya vd inte är kompetent för uppgiften -"Exceptionellt"

Juha Koponen.
Juha Koponen. Bilden är tagen 2016. Juha Koponen. Bild: Lehtikuva Juha Koponen

Försäkringsbolaget Lokal-Tapiolas nya vd Juha Koponen saknar tillräcklig kunskap om försäkringsbranschen för att kunna sköta sina uppgifter, sade Finansinspektionen i ett meddelande till företaget i juli.

FI:s uttalande att de inte godkänner försäkringskoncernens val av vd är exceptionellt, skriver Helsingin Sanomat.

Koponen utnämndes till Lokal-Tapiolas nya vd i april och det är meningen att han ska börja på sitt nya jobb i början av nästa år. Han tar över Erkki Moisander som blir pensionerad i slutet av året.

FI tar ställning till vem försäkringsbolagen väljer till ledarpositioner eftersom en av inspektionens uppgifter är att trygga försäkringstagarnas intressen.

Koponen är ekonomie magister och har tidigare bland annat varit vd för Veikkaus och koncernchef för läkemedelsdistributören Tamro.

Han har enligt HS varit medlem i styrelsen för Lokal-Tapiolas företag i huvudstadsregionen sedan 2017.

FI anser ändå att det här inte räcker för att bevisa att han har tillräckliga kunskaper om försäkringsverksamheten för att kunna sköta vd-uppgifterna.

Finansinspektionen kräver ytterligare åtgärder

HS skriver att Lokal-Tapiola har försökt förbereda Koponen genom att göra upp ett utbildningsprogram för honom.

Företaget skickade flera tillförlitlighets- och lämplighetsutredningar samt utbildnings- och introduktionsprogram ämnade för Koponen till FI.

FI övertygades ändå inte och krävde ytterligare åtgärder av företaget i juli.

Enligt Totti Salko som är ordförande för Lokal-Tapiolas livsförsäkringsbolags förvaltningsråd, kommer Koponen att vara kompetent när han tar emot uppgifterna vid årsskiftet.

- Det finns ingen orsak att tro att han inte skulle inleda sitt värv, säger han till HS.

FI:s beslut kom inte som en överraskning för Lokal-Tapiola. Inspektionen hade meddelat företagets högsta ledning om saken redan på våren före Koponen utnämndes och det informerades om saken.

Källa: HS