Hoppa till huvudinnehåll

"Kapitulation! Fegisar! Lögnare!" - regering och opposition drabbade samman i brittiska parlamentet

Boris Johnson går till attack mot oppositionen i det brittiska parlamentets underhus
Premiärminister Boris Johnson gick igen till hård attack mot sina politiska motståndare Boris Johnson går till attack mot oppositionen i det brittiska parlamentets underhus Bild: AFP / Lehtikuva Boris Johnson

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer att kräva nyval om parlamentets underhus senare i dag röstar igenom en lag som utesluter ett avtalslöst EU-utträde.

Under en hätsk debatt i parlamentet i dag anklagade Johnson oppositionen för att undergräva regeringens ställning i förhandlingarna med Bryssel.

Labourledaren Jeremy Corbyn svarade med att anklaga regeringen för att inte förhandla på allvar.

‒ Jag kan inte förstå hur jag kunde undergräva förhandlingarna med tanke på att det inte pågår några förhandlingar, Corbyn.

Corbyn krävde att regeringen offentliggör sina utredningar om vilka följderna blir om Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal.

Johnson svarade med att anklaga Corbyn för att gå emot folkets vilja då han försöker bromsa regeringens brexitpolitik.

Omröstningen om lagförslaget för att stoppa ett avtalslöst EU-utträde hålls i kväll. Johnson kallade i dag upprepade gånger lagförslaget för en kapitulation.

Lovar nytt avtal

Premiärministern sade att det var absolut klart att britterna kommer att få ett nytt avtalserbjudande av EU där nödlösningen för gränsen till Irland inte finns med.

Nödlösningen är ett sätt att garantera att gränsen mellan Nordirland och Irland förblir öppen också efter brexit.

Det är ett rött skynke för radikala brexitförespråkare eftersom den håller Storbritannien kvar i EU:s tullunion, om parterna inte kommer fram till någon annan lösning.

Det är oklart vad Johnson grundar sin tillförsikt på. EU har inte visat några tecken på att ge vika på den punkten, men Johnsons plan är att använda hotet om ett avtalslöst utträde för att driva igenom sitt krav.

Senast i dag meddelade Bryssel att man inte mottagit några nya förslag från London.

Hårda ord om nyval

I samband med gårdagens omröstningar förlorade regeringen sin majoritet i underhuset. Premiärminister Johnson har uppgett att han hellre utlyser nyval än ber EU om mer tid.

‒ Jag ber oppositionsledaren att bekräfta att han, om kapitulationslagen godkänns, kommer att låta folket säga sitt om lagen i ett val den 15 oktober, sade Johnson.

Premiärminister Boris Johnson anklagade även oppositionen för demokratiförakt. I en rad hätska attacker kallade han Corbyn för att vara en fegis som inte vågar gå till val.

Tidigare på dagen uppgav uppgav oppositionspartiet Labour att man nog är villig att gå med på nyval. Men endast efter att lagen för att stoppa ett avtalslöst brexit godkänts.

Litar inte på Johnson

Labour vill även ha garantier för att valet verkligen hålls den 15 oktober, det vill säga två veckor före brexitdatumet. Oron är att Johnson skjuter upp valet till efter brexit när parlamentet väl är upplöst.

Labours brexittalesman Keir Starmer sade tidigare i dag att oppositionen inte litar på premiärministerns ord.

‒ Därför kommer vi inte att rösta med premiärministern i dag (om nyval). Vi vill ha parlamentsval, men vi dansar inte efter hans pipa, sade Starmer till ITV.

‒ Vi har ingen tillit till honom. Jag är rädd för att han varit oärlig gång på gång, tillade Starmer.

Enligt den brittiska vallagen måste två tredjedelar av parlamentet rösta för nyval för att parlamentet ska upplösas före mandatperiodens slut. Därför kan premiärministern inte besluta om nyval utan stöd från oppositionen.

Källor: BBC, Reuters, AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes