Hoppa till huvudinnehåll

NHL-insidern: De unga stjärnorna vill ha korta kontrakt, klubbarna långa – Colorado försöker knyta till sig Rantanen i åtminstone sex år medan Winnipeg tros överväga broavtal med Laine

Mitch Marner, Mikko Rantanen, Brayden Point och Patrik Laine.
Mitch Marner, Mikko Rantanen, Brayden Point och Patrik Laine. Mitch Marner, Mikko Rantanen, Brayden Point och Patrik Laine. Bild: All Over Press Mitch Marner,Brayden Point,Mikko Rantanen,Patrik Laine

Den ansedda hockeyjournalisten Pierre LeBrun som jobbar för The Athletic har analyserat de komplicerade kontraktsförhandlingarna mellan NHL-klubbar och unga hockeystjärnor. Diskussionerna mellan Toronto och Mitch Marner tros vara längst gångna. Klubbarna och spelarna vill helst vara överens före träningslägren börjar om två veckor.

– Tänk hur lite som har förändrats på åtta veckor, skriver Pierre LeBrun i The Athletics artikel (bakom betalmur).

LeBrun syftar på att han tog semester den 3 juli och att det inte verkar ha hänt speciellt mycket sedan dess. Två unga stjärnor tecknade kontrakt före det. Timo Meier skrev den 1 juli ett fyraårigt kontrakt värt 6 miljoner dollar per säsong med San Jose.

Sebastian Aho fick samma dag ett offer sheet-erbjudande av Montreal som Carolina matchade. Ahos femårskontrakt med Carolina är i snitt värt cirka 8,5 miljoner dollar per säsong.

Säsongen kör igång om en månad, träningslägren om två veckor och så småningom förväntas förhandlingarna med de kontraktslösa spelarna intensifieras. Både klubbarna och spelarna är måna om att vara överens då lägren börjar.

McDavid och Eichel skrev på för åtta år

Förra säsongen drog endast en förhandling rejält ut på tiden. William Nylander kritade den 1 december på för Toronto. Även i år utgör den 1 december deadline, är parterna inte överens då blir det inget spel i NHL under säsongen.

LeBrun har försökt få tag på såväl spelarnas representanter som klubbledarna för att kommentera hur förhandlingarna framskrider.

Connor McDavid skrev på en åttaårsförlängning med Edmonton redan ett år före nykomlingskontraktet löpte ut.
Connor McDavid skrev på en åttaårsförlängning med Edmonton redan ett år före nykomlingskontraktet löpte ut. Connor McDavid skrev på en åttaårsförlängning med Edmonton redan ett år före nykomlingskontraktet löpte ut. Bild: Brett Holmes/Icon Sportswire/All Over Press Connor McDavid

Under de senaste åren har högt draftade stjärnor som Connor McDavid (Edmonton), Jack Eichel (Buffalo), Aaron Ekblad (Florida) och Leon Draisaitl (Edmonton) i god tid skrivit åttaårskontrakt med sina klubbar.

Nu tycks vinden ha vänt. Spelarna vill helst ha korta kontrakt för att kunna skriva nästa stora kontrakt i en ålder då de fortfarande är som attraktivast.

Toronto vill snabbt komma överens med Marner

Enligt LeBruns källor har förhandlingarna mellan Toronto och anfallaren Mitch Marner varit intensivast.

– Jag vet inte exakt vad andra klubbar har gjort. Men vi vill inte att Marner missar en endaste dag, punkt. Det är vår ståndpunkt och det får tala för hur vi handskas med situationen, säger Torontos klubbchef Kyle Dubas.

Mitch Marner som kommer från Torontoregionen tillhör lagets nyckelspelare.
Mitch Marner som kommer från Torontoregionen tillhör lagets nyckelspelare. Mitch Marner som kommer från Torontoregionen tillhör lagets nyckelspelare. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Mitch Marner

Enligt LeBrun har Toronto förmodligen fått erbjudanden om spelaraffärer men klubben har inget intresse av en deal.

– Vår avsikt är att Mich Marner ska spela för Toronto under en lång tid framöver och det är det vi jobbar för, säger Dubas.

LeBrun tror att parterna har bollat en idé om ett treårskontrakt och att utmaningen är att komma fram till en lönesumma som passar båda parterna.

– Jag tror att det handlar mer om dollar än kontraktsår, skriver LeBrun.

Colorado vill behålla Rantanen länge

Colorados klubbchef Joe Sakic vill helst skriva ett långt kontrakt med anfallsstjärnan Mikko Rantanen.

– Vi vill knyta till oss Mikko för en lång framtid. Mer än fem år. Förhoppningsvis lyckas vi med det.

– Uppenbarligen handlar det för många killar om att "vänta och se". Vi har haft en dialog och fortsätter med den tills Mikko kritar på, säger Sakic.

Under sommaren har Mikko Rantanen hunnit dra på sig TPS träningströja.
Under sommaren har Mikko Rantanen hunnit dra på sig TPS träningströja. Under sommaren har Mikko Rantanen hunnit dra på sig TPS träningströja. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Mikko Rantanen

LeBrun erfar att Colorado och Rantanens agent Mike Liut även har snackat om ett kortare kontrakt och att parterna har kommit med kontraktsförslag, men att ett avtal ännu inte ligger nära till hands.

Winnipeg och Laines agent vägrar kommentera

LeBrun tror att Winnipeg och målsprutan Patrik Laine siktar på ett brokontrakt, det vill säga ett kortare avtal. Efter en anspråkslösare säsong kan det även ligga i Laines intresse att få visa upp sig och göra bra ifrån sig i förhoppning om att senare skriva på ett långt och värdefullt kontrakt.

Winnipeg har en stomme som är rätt så gammal och ska klubben kunna kämpa om Stanley Cup så måste laget så småningom komma till skott. Då ligger det i klubbens intresse att nu hålla Laines lön på en lägre nivå, något som skulle förutsätta ett kortare kontrakt.

Winnipegs klubbchef Kevin Cheveldayoff och Laines agent Mike Liut vägrade att kommentera förhandlingarna men LeBrun erfar att kontraktssnacket upptogs förra veckan.

I augusti spelade Patrik Laine i en uppvisningsmatch i Lahtis.
I augusti spelade Patrik Laine i en uppvisningsmatch i Lahtis. I augusti spelade Patrik Laine i en uppvisningsmatch i Lahtis. Bild: Tomi Natri/All Over Press Patrik Laine

Aamulehti (bakom betalmur) skriver att Laine i ett par dagar har tränat med FM-ligaklubben Tappara.

– Jag tränar här så länge jag får och är utan kontrakt. Tidigare har inte så här många varit utan kontrakt i det här skedet. Månne det inte börjar hända saker då någon spelare skriver på, säger Laine till tidningen.

Något spel i FM-ligan kommer det ändå inte att bli.

– Trots att jag har goda minnen härifrån så kommer jag inte att spela för Tappara.

Även Tkachuk siktar på ett kortare kontrakt

Centern Brayden Point har till mångas överraskning inte lyckats komma överens med Tampa Bay. Klubben har tidigare uppvisat framgång i kontraktsförhandlingarna och i god tid lyckats förhandla fram klubbvänliga kontrakt för spelare som Victor Hedman, Nikita Kutjerov och Andrej Vasilevskij.

LeBrun erfar att förhandlingarna mellan Tampa Bay och Point har legat på sparlåga sedan sommaren.

Förra säsongen noterades Brayden Point för 41 + 51 = 92 poäng på 79 matcher.
Förra säsongen noterades Brayden Point för 41 + 51 = 92 poäng på 79 matcher. Förra säsongen noterades Brayden Point för 41 + 51 = 92 poäng på 79 matcher. Bild: Andrew J Kramer/CSM/REX/All Over Press Brayden Point

Calgary sägs vilja skriva ett långt kontrakt med yttern Matthew Tkachuk, men spelaren föredrar att bara krita på för fem år.

– Det kan låta som en klyscha men vi kan inte göra mer än att jobba på kontraktet. Jag litar på att vi kommer överens, säger Calgarys klubbchef Brad Treliving.

Kekäläinen vill skriva kontrakt med Werenski

I diskussionerna mellan Vancouver och anfallaren Brock Boeser snackar parterna enligt LeBrun förmodligen om kontraktslängden.

– Vi har förhandlat om Boesers kontrakt i över ett år nu och förhoppningsvis får vi det skrivet före träningslägret eller säsongsstarten, säger spelarens agent Ben Hankinson.

– Jag är förhoppningsfull och tror att vi kan få något till stånd före träningslägret börjar, uppger Vancouvers klubbchef Jim Benning.

Jarmo Kekäläinen ansvarar för Columbus lagbygge.
Jarmo Kekäläinen ansvarar för Columbus lagbygge. Jarmo Kekäläinen ansvarar för Columbus lagbygge. Bild: Timo Hartikainen / AOP Jarmo Kekäläinen

NHL:s finska klubbchef Jarmo Kekäläinen jobbar i sin tur på ett kontrakt med backen Zach Werenski.

– Inget att rapportera om, men jag litar på att vi får kontraktet skrivet före träningslägret börjar, säger Columbuschefen.

Andra tongivande unga spelare som saknar kontrakt:

  • backen Brandon Carlo, Boston
  • backen Charlie McAvoy, Boston
  • anfallaren Adrian Kempe, Los Angeles
  • anfallaren Kevin Fiala, Minnesota
  • anfallaren Pavel Zacha, New Jersey
  • backen Anthony Deangelo, NY Rangers
  • backen Ivan Provorov, Philadelphia
  • anfallaren Travis Konecny, Philadelphia
  • anfallaren Kyle Connor, Winnipeg

Läs också

Nyligen publicerat - Sport