Hoppa till huvudinnehåll

Postens vd: Posten kan sluta dela ut tidningar redan år 2025, brevutdelningen försvinner tidigare

En rad med postlådor
I nuläget delar posten ut brev fyra dagar i veckan. En rad med postlådor Bild: Yle/Linus Hoffman postlådor

Det verkar råda oenighet inom posten kring hur bolagets framtid ser ut. Postis vd Heikki Malinen säger i en intervju för Maaseudun Tulevaisuus att de följande åren blir svåra när det gäller utdelningen av brevpost. Han tror ändå att tidningsutdelningen lever kvar längre än brevutdelningen.

Malinen säger att Posti delar ut tryckta tidningar åtminstone fram till 2025–2030.

Den minskande brev- och tidningsutdelningen har lett till att Postis omsättning minskat med 70 miljoner euro.

Heikki Malinen, en äldre man i blå kostym med glasögon. Han står framför en orange skylt med texten Posti.
Heikki Malinen säger att Posti har 16 konkurrenter som delar ut post i Finland. Heikki Malinen, en äldre man i blå kostym med glasögon. Han står framför en orange skylt med texten Posti. Bild: Lehtikuva Heikki Malinen,Posti Group Abp

Strejk avbröts efter Postis timeout

Postanställda inledde strejkar på nio orter på söndag kväll, i protest mot sämre kollektivavtal och lägre löner för cirka 700 anställda.

Strejken avbröts igår tisdag efter att Posti tog timeout i kollektivavtalsfrågan och beslöt att syna kritiserade chefslöner under september.

PAU förutsätter att posten flyttar paket- och näthandelsgruppens sorteringspersonal tillbaka till Posti Ab så att avtalsförhandlingarna kan börja på nytt från tomt bord.

Genom att byta kollektivavtal vill posten uppnå flexibilitet när verksamheten allt mer handlar om pakettransporter och logistik, säger Malinen till Maaseudun Tulevaisuus.

Malinen räknar med att posten har turbulenta år framför sig, med arbetskonflikter och nedskärningar.

Brevpost bara fyra dagar i veckan

I dagsläget delar posten i huvudsak ut paket i slutet av veckan, och brevpost bara fyra dagar i veckan.

I Danmark skickar man inte längre brev och där, liksom i Sverige, har staten varit tvungen att gå in med kapital i statsägda logistik- och transportföretaget PostNord.

"Feltolkning: Posti avser inte att sluta med utdelningen"

Postis direktör för samhällsrelationer, Timo Anttila, säger på Twitter att Malinen har tolkats fel i intervjun, Posti har inte för avsikt att avsluta någonting.

- Tvärtom, det ligger i vårt intresse att att fortsätta utdelningen så länge som möjligt. Det ligger i kundernas händer om det sedan finns något att dela ut, konstaterar Anttila.

Hoppa över Twitterpostning

Artikeln är kompletterad med stycket om feltolkningen kl. 10:45

Läs också