Hoppa till huvudinnehåll

Therese Johaug sugen på ny utmaning – vill tävla i terränglöpning

Therese Johaug joggar.
Therese Johaug hungrar efter nya landvinningar. Therese Johaug joggar. Bild: AOP Therese Johaug

Den norska längdstjärnan Therese Johaug vann guld på 10 000 meter i de norska friidrottsmästerskapen i augusti. Nu är hon redo för nästa utmaning: NM i terränglöpning.

Johaug imponerade stort då hon vann NM på 10 000 meter på tiden 32.20,19 – den femte bästa norska noteringen genom tiderna. Efter loppet visade hon ett visst intresse för att springa distansen vid EM nästa sommar.

Hennes nästa löptävling blir de norska mästerskapen i terränglöpning i oktober. Det bekräftar hon för NRK.

– Jag fick höra att NM arrangeras i Frogner Park och det är en ganska kort väg från där jag bor, säger Johaug.

Hoppas på tufft motstånd

Hon medger att hon ställer upp för att vinna. Men främst är hon ändå sugen på att få duellera med Karoline Bjerkeli Grøvdal, som tagit EM-brons på 10 000 meter och 3 000 meter hinder.

Grøvdal ställde inte upp på 10 000 meter i NM i somras.

– Det skulle ha varit trevligt om hon hade gjort det. Om Karoline hade deltagit så skulle jag jag ha varit chanslös. Det säger sig självt, men det hade varit kul att mäta sig mot den bästa i Norge.

Friidrotts-EM lockar

Johaug är emellertid inte intresserad av att delta i EM i terränglöpning i december. Däremot har tanken om att ställa upp i friidrotts-EM nästa sommar mognat allt mer.

– Om jag deltar så har jag bara ett mål. Det är att löpa en så bra tid som möjligt. Jag vet att jag inte har en chans i internationell konkurrens, men det skulle vara en kul utmaning.

– Ifall jag skulle få lite mer löpträning på bana och ha ett bättre upplägg på loppet, så kan jag kanske förbättra mitt rekord med 30 till 40 sekunder.

Läs också