Hoppa till huvudinnehåll

Tim Sparv säger att matchen mot Grekland är en av de viktigaste på länge: "Tre poäng skulle innebära ett stort kliv mot EM"

Tim Sparv (till höger) förbereder sig inför matchen mot Grekland.
Tim Sparv (till höger) förbereder sig inför matchen mot Grekland. Tim Sparv (till höger) förbereder sig inför matchen mot Grekland. Bild: Lehtikuva / Kalle Parkkinen Tim Sparv,Albin Granlund

Finlands fotbollsherrar möter Grekland i EM-kvalet på torsdagskvällen. Enormt viktiga poäng står på spel, eftersom Finland med en trepoängare kan skaka av sig grekerna. Teemu Pukkis toppform i Premier League har även noterats av Greklands nya förbundskapten John van 't Schip. Jag känner till hans styrkor, men det viktigaste är ändå att våra backar känner till dem, säger tränaren.

En trepoängare skulle innebära att avståndet till Grekland är uppe i hela åtta poäng med fem omgångar kvar. Finlands lagkapten Tim Sparv behöver inte påminnas om förutsättningarna.

– En av de viktigaste matcherna på länge. Stora insatser och fullt hus. Allt avgörs mellan öronen. Tre poäng skulle innebära ett stort kliv mot EM som är allas dröm och mål.

– Vi är medvetna om vad som står på spel, men jag tar ingen stress över det. Vi fokuserar på vårt eget spel: defensiven har fungerat riktigt bra. Och om vi skärper oss i offensiven kommer vi att göra fler mål, säger Sparv.

Ny grekisk förbundskapten

Grekland har inte fått någon vidare start på kvalet. I juni blev det två hemmaförluster: 0–3 mot Italien och 2–3 mot Armenien.

För en månad sedan tog John van 't Schip från Nederländerna över som förbundskapten. Tränarkollegan Markku Kanerva har därför fått ta sig en extrafunderare.

– Det är alltid mer eller mindre ett gissande, vad hämtar en ny tränare med sig? Visst har det skett vissa förändringar i truppen men vi har försökt förbereda oss på olika scenarion. Det är ändå bra att vi känner till Grekland efter förra höstens matcher i Nations League.

Finlands förbundskapten Markku Kanerva på stadion i Tammerfors.
Finlands förbundskapten Markku Kanerva på stadion i Tammerfors. Finlands förbundskapten Markku Kanerva på stadion i Tammerfors. Bild: Lehtikuva / Kalle Parkkinen Markku Kanerva

– I tiderna använde sig John van 't Schip i Twente av en 4–3–3-formation. Vi har också kollat på hans fasta situationer. Förstås fokuserar vi i första hand på våra egna grejer, men visst har vi personer som följer grekisk fotboll intensivt. Vi har fått tips om vad Van 't Schip kan hitta på, säger Kanerva.

Pukkis toppform har noterats

Den nederländska tränaren är väl medveten om vad som står på spel.

– Det blir en tuff match. Finland spelar hemma och Grekland spelar för att hållas kvar i striden. Det handlar alltså om en riktigt, riktigt viktig match.

Han får medhåll av nyckelspelaren Efthimis Koulouris, till vardags anfallare i franska Toulouse.

– Vi behöver vinna här.

Efthimis Koulouris har gjort två mål på fyra matcher i den franska ligan.
Efthimis Koulouris har gjort två mål på fyra matcher i den franska ligan. Efthimis Koulouris har gjort två mål på fyra matcher i den franska ligan. Bild: imago images / All Over Press Efthimis Koulouris

Teemu Pukkis storsuccé i Premier League-klubben Norwich har även noterats i det grekiska lägret.

– Jag känner till hans styrkor, men det viktigaste är ändå att våra backar känner till dem, säger Van 't Schip.

– Hän är i bra form, i riktigt bra form. Vi försöker hålla honom i styr. I fotboll är allt möjligt och vi ska förbereda oss väldigt bra.

John van 't Schip har tagit över det grekiska landslaget.
John van 't Schip har tagit över det grekiska landslaget. John van 't Schip har tagit över det grekiska landslaget. Bild: imago/Pro Shots/ All Over Press John van 't Schip

Ett par frågetecken

Tränarkollegan Kanerva har ännu inte spikat laget.

– Vissa spelare dras med småskador, så det finns ett par frågetecken, gick Kanerva med på att avslöja.

EM-kvalmatchen mellan Finland och Grekland spelas i Tammerfors på torsdagskvällen klockan 21.45.

I J-gruppen har fyra omgångar av tio spelats. De två bästa är direktkvalificerade för EM-turneringen sommaren 2020. Se serietabellen på text-tv. Vid lika poäng avgör inbördes matcher.

Tar sig Finland till fotbolls-EM 2020?

Ja
79.7% (240 röster)
Nej
20.3% (61 röster)
Antal avgivna röster: 301

Läs också

Nyligen publicerat - Sport