Hoppa till huvudinnehåll

Bottas får köra för fullt mot Hamilton – Mercedes tänker inte ge stallorder: ”Mästerskapet är inte avgjort”

Valtteri Bottas knyter näven och ler
Valtteri Bottas ligger två i VM-serien då åtta tävlingar återstår. Valtteri Bottas knyter näven och ler Bild: imago images / Jan Huebner/ All Over Press Formel 1,Valtteri Bottas

Valtteri är fri att köra för seger och bästa möjliga position i mästerskapet, säger Mercedes stallchef Toto Wolff. Till skillnad från tidigare säsonger har Mercedes i nuläget inga planer på att favorisera Lewis Hamilton i kampen om VM-titeln.

Lewis Hamilton är på god väg mot sin sjätte VM-titel. Efter tävlingen i Belgien i söndags drog han i från Valtteri Bottas ytterligare och leder nu VM-serien med 65 poäng före sin stallkamrat då åtta race återstår den här säsongen.

Yle Sportens expert Fredrik af Petersens ansåg efter Belgiens GP att Bottas snart får börja glömma VM-titeln och i stället fokusera på att hjälpa fram Hamilton precis som han gjort vid några tillfällen under sina två tidigare säsonger i Mercedes.

– Frågan är om stallet behöver säga till honom, jag tror att Valtteri av egen fri vilja snart kommer att lägga sig bakom och hjälpa fram Lewis till en sjätte titel och bevaka sin andraplats i VM, sade af Petersens.

Från Mercedes sida hävdar man ändå att det inte finns några planer på att börja favorisera Hamilton. Det säger stallchefen Toto Wolff i en intervju för webbplatsen Motorsportweek.

– Vi kommer att fortsätta uppmuntra Valtteri att ge allt. Mästerskapet är ännu inte avgjort, varken konstruktörs- eller förar-VM, säger Wolff.

Lewis Hamilton och Valtteri Bottas sprutar champagne på varandra.
Hamilton har vunnit åtta tävlingar i år, Bottas två. Lewis Hamilton och Valtteri Bottas sprutar champagne på varandra. Bild: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ Formel 1,Lewis Hamilton,Valtteri Bottas

Även om Bottas tappat mot Hamilton den senaste tiden har presterat på en högre nivå den här säsongen än tidigare år i Mercedes. Wolff har också fullt förtroende för sina båda förare och litar på att de inte kommer att ställa till med något dumt på banan.

– Båda är väldigt intelligenta då de kör och det är en av styrkorna i stallet. Jag är väldigt stolt över hur de jobbar. Därför är Valtteri fri att köra för seger och bästa möjliga position i mästerskapet, säger Wolff.

Formel 1-säsongen fortsätter i helgen på Monza. VM-tvåan Bottas ligger 22 poäng före trean Max Verstappen. I konstruktörsmästerskapet ligger Mercedes 145 poäng före Ferrari.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport