Hoppa till huvudinnehåll

Dödliga sjukdomsfall bland hundar i Norge - närkontakt mellan hundar begränsas

ett par bruna hundtassar.
De hundar som insjuknat har fått diarré, ibland med blödningar. Dessutom har hundens tillstånd snabbt förvärrats. (Arkivbild). ett par bruna hundtassar. Bild: Mostphotos / Madelen hund,Hundar,hundtass

Upp till 20 hundar har dött i Norge i vad som befaras vara en smittsam och svår diarré vars orsak än så länge är okänd.

Den norska tillsynsmyndigheten för växter, fisk och djur, Mattilsynet, uppmanar hundägare att hålla hunden kopplad utomhus och att inte låta hundar hälsa på varandra.

Norsk Kennel Klub rekommenderar att föreningar och förbund ställer in alla evenemang under veckoslutet 7-8 september.

Förutom diarré med blödning har en del hundar också haft kräkningar. Kännetecknande för fallen är att hundens tillstånd snabbt förvärras. En del av hundarna har enligt Mattilsynet dött.

Sjukdomsfall har rapporterats även från andra delar av Norge, men det är enligt Mattilsynet för tidigt att säga om det finns ett samband med fallen i Oslo.

Svenska Kennelklubben har beslutat att norska hundar tillfälligt inte får delta i evenemang som utställningar och tävlingar i Sverige.

Statens veterinärmedicinska anstalt i Sverige säger att det än så länge inte har kommit uppgifter som visar att det är fråga om ett smittsamt utbrott.

Så länge situationen är oklar avråder Svenska Kennelklubben från att resa med hund i Norge.

De norska myndigheterna och veterinärmedicinsk expertis försöker ta reda på orsaken till sjukdomsfallen bland annat genom att analysera prover som tagits av flera hundar. Det har också gjorts obduktioner och frågeformulär har skickats till berörda hundägare.