Hoppa till huvudinnehåll

Första tonåringen till semifinal i US Open på tio år – Nadal håller sin segersvit i kvartsfinalerna: vidare för åttonde gången

Rafael Nadal.
Rafel Nadal jagar sin fjärde titel i US Open. Rafael Nadal. Bild: imago sport/AOP Rafael Nadal,tennisspelare,US Open i tennis

Kanadensaren Bianca Andreescu har för första gången i sin karriär tagit sig till en semifinal i grand slam-sammanhang. 19-åringen är samtidigt den första tonåringen på tio år att ta sig så långt i US Open. Rafael Nadal går däremot från seger till seger. Han tog sig för åttonde gången vidare till semifinal i turneringen och möter också han en nykomling i semifinalsammanhang.

För ett år sedan lyckades inte Bianca Andreescu ta sig vidare från kvalturneringen i US Open. I år får hon spela om en plats i finalen. 19-åringen har tagit stora kliv i karriären under året.

I går kväll vann hon sin kvartsfinal mot Elise Martens med 2–1 i set (3–6, 6–2, 6–3). Samtidigt blev hon första tonåringen sedan Caroline Wozniacki (2009) att ta sig till semifinal i turneringen.

Bianca Andreescu.
Bianca Andreescu kunde inte tro att det var sant efter kvartsfinalsegern. Bianca Andreescu. Bild: EPA/John Mabanglo Bianca Andreescu,US Open i tennis,tennisspelare

– Är det här verkligt? frågade Andreescu publiken efter matchen.

– Det här är ärligt sagt helt galet. Vad jag har lyckats åstadkomma det här året gör mig mållös. Någon måste nypa mig i armen just nu, sade hon enligt turneringens webbplats.

I semifinal kommer hon att möta Belinda Bencic. Vinner hon över den 13:e rankade schweiziskan möter hon endera Serena Williams eller Elina Svitolina i final.

Oberoende har 2019 varit ett bra år för 19-åringen. Tidigare i år vann hon två av de mest högklassiga WTA-turneringarna, i Indian Wells och Toronto.

Hoppa över Twitterpostning

Nadal på jakt efter fjärde titeln

Rafael Nadal vann sin kvartsfinal mot Diego Schwartzman i tre raka set (6–4, 7–5, 6–2). Nadal kom ändå inte upp på sin toppnivå och behövde vård för sin vänstra arm i det avslutande setet.

– Jag är otroligt nöjd över hur jag klarade av att finna mig i läget. Jag accepterade utmaningen och öste på, ett poäng i taget.

– Här är jag nu, i semifinal, och det är otroligt viktigt för mig. Det betyder allting, sade Nadal efter kampen.

Rafael Nadal har aldrig förlorat en kvartsfinal i US Open och tog sig nu för åttonde gången till semifinal.

Nadal har knipit tre titlar i turneringen (2010, 2013 och 2017) och jagar alltså sin fjärde.

Matteo Berretini.
Rafael Nadal möter Matteo Berrettini som tagit sig längre än någonsin i karriären i grand slam-sammanhang. Matteo Berretini. Bild: imago sport/AOP tennisspelare,US Open i tennis,Matteo Berretini

Nadals motstånd för första gången till grand slam-semifinal

Också Matteo Berrettini tog karriärens första semifinalplats i en grand slam-turnering. Italienaren som är rankad på en 24:e plats slog den klart högre rankade Gael Monfils i kvartsfinalen.

Matchen som höll på i närmare fyra timmar och blev en riktig thriller gick till slut till Berrettini med 3–2 i set (3–6, 6–3, 6–2, 3–6, 7–6 (7–5)).

Hoppa över Twitterpostning

Redan kvartsfinalen var längre än han tidigare tagit sig i grand slam-sammanhang. Nu i och med semifinalplatsen blev han också första italienaren att ta sig så långt i US Open på 42 år.

Nu står Rafael Nadal för motståndet i semfinalen.

– Han är den största kämpen någonsin i den här sporten. Hans attityd är så gott som perfekt, hyllade Berrettini sin kommande motståndare.

Nadal har ändå respekt för sin klart mindre oerfarna medtävlare som lär ska stå för riktigt tuffa slag.

– Han rör sig bra och är otroligt självsäker. Han är en spelare som tar stora kliv framåt så det kommer vara en till stor utmaning, kommenterade Nadal.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport