Hoppa till huvudinnehåll

"Jag ville lägga av som mästare" – åttafaldiga världscupsegraren och flerfaldiga VM- och OS-guldmedaljören Marcel Hirscher avslutar karriären

Marcel Hirscher i en klass för sig i Åre.
Marcel Hirscher har fler segrar i totala världscupen än någon annan. Marcel Hirscher i en klass för sig i Åre. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Marcel Hirscher,slalom

I går kväll meddelade den österrikiska superstjärnan Marcel Hirscher att dagen då han lägger av är här. Hirscher som vann världscupen åtta gånger på raken och har totalt sju VM-guld och två OS-guld vill nu fokusera på familj och njuta av livet.

– Ni känner mig. Antingen går jag "all" in och ger 150 procent, eller inte alls. Jag kan vara väldigt nöjd över min karriär, säger Hirscher.

Och det ska han givetvis vara.

OS-medaljer har han tre stycken: två OS-guld och ett silver.

I februari i år tog han karriärens tredje VM-guld i slalom och gick därmed upp jämsides med Ingemar Stenmark. Samtidigt var det hans sjunde VM-guld totalt.

Marcel Hirscher.
Marcel Hirscher meddelade om sitt beslut under en presskonferens i Salzburg i går. Marcel Hirscher. Bild: EPA/Andreas Schaad Marcel Hirscher,alpint,alpina skidåkare

Säsongen slutade dessutom också i 30-åringens åttonde seger i totala världscupen på raken – något ingen annan klarat av.

Totalt blev det 67 världscupsegrar för österrikaren. Ingemar Stenmarks rekord var 86, Lindsey Vonn har 82 – de rekorden får stå då Hirscher lägger skidorna på hyllan.

– Jag var lyckligt lottad över att ha undvikit allvarliga skador under alla dessa år, och har nu med tiden börjat inse att jag inte längre är villig att betala det höga pris som krävs för att vara bäst i den här sporten.

– Dessutom ville jag lägga av som mästare och det här känns som den bästa tidpunkten, säger Hirscher.

Marcel Hirscher ska nu spendera tid med sin fru och sin ettåriga son.

Källa: FIS pressmeddelande