Hoppa till huvudinnehåll

Premiärminister Boris Johnson fortsätter att kräva nyval - men oppositionen är fortfarande ovillig att gå honom till mötes

Boris Johnson log för sig själv när han lämnade parlamentet på onsdagskvällen
Boris Johnson log för sig själv när han lämnade parlamentet på onsdagskvällen Boris Johnson log för sig själv när han lämnade parlamentet på onsdagskvällen Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER Boris Johnson

Det brittiska regeringen kommer på måndag att göra ett nytt försök att utlysa nyval. Samtidigt fortsätter avhoppen från regeringen. I dag meddelade premiärministerns bror att han lämnar sin post.

Regeringspartiet Tories gruppledare i parlamentet Jacob Rees-Mogg uppger att parlamentet kommer att debattera frågan på nytt efter att lagen som stoppar en avtalslös brexit godkänts.

Rees-Mogg sade att drottningen snabbt kommer att underteckna lagförslaget efter att det godkänts av överhuset. Överhuset har uppgett att förslaget kommer att behandlas på fredag.

Oppositionen har meddelat att man inte kommer att gå med på premiärminister Boris Johnsons krav på nyval innan det är säkert att premiärministern inte kan föra landet ut ur EU utan avtal.

Brexitanhängare demonstrerar utanför det brittiska parlamentet
Brexitförespråkare demonstrerar utanför det brittiska parlamentet. I bakgrunden pågår en demonstration mot brexit. Brexitanhängare demonstrerar utanför det brittiska parlamentet Bild: EPA-EFE/NEIL HALL Brexit,demonstrationer

Oppositionen vägrade därför att stöda premiärministerns krav på nyval på onsdagskvällen. Två tredjedelar av underhuset måste rösta för att upplösa parlamentet för att förtida val ska kunna hållas.

”Feg förolämpning”

Premiärminister Johnson upprepade på torsdagen sina attacker mot oppositionen. Han anklagade det största oppositionspartiet Labours ledare Jeremy Corbyn för ”en feg förolämpning mot demokratin”.

Labours ekonomiska talesman John McDonnell uppgav på torsdagen att partiet ännu inte har beslutat om det vill ha val före eller efter brexit-datumet den 31 oktober.

- Vårt problem är att vi inte för tillfället har något förtroende för att Boris Johnson kommer att följa något löfte eller avtal, sade McDonnell.

Johnson vill ha parlamentsval den 15 oktober, det vill säga två veckor före brexitdatumet. EU kommer att hålla ett toppmöte den 17-18 oktober och Johnson hoppas då kunna tvinga unionen till eftergifter.

EU har hittills inte visat några tecken på att ge efter för den brittiska förhandlingstaktiken.

Nytt bakslag: Boris Johnsons bror avgår

Hoppa över Twitterpostning

Premiärminister Boris Johnsons regering utsattes för ytterligare ett bakslag då Jo Johnson - brodern till Boris Johnson - meddelade att han avgår från sin regeringspost och lämnar parlamentet.

Jo Johnson uppger att han under den senaste tiden känt sig kluven mellan lojaliteten till den egna familjen och nationens bästa.

I jämförelse med premiärministern är Jo Johnson klart positivare inställd till EU.

Jo Johnson fotograferad den 28 augusti 2019.
Jo Johnson fotograferad på Downing Street den 28 augusti. Jo Johnson fotograferad den 28 augusti 2019. Bild: AFP / Lehtikuva Jo Johnson

Läs också