Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler investerar barnbidraget, men många har inte råd - "Skatterna kunde användas till bättre än barnbidrag åt sådana som inte behöver det"

Porträtt på Malin Axtell.
Malin Axtell har inget emot i fall människor kan investera barnbidraget åt sina barn. Porträtt på Malin Axtell. Bild: Yle / Tintin Råholm porträtt

En hel del människor har i dag möjlighet att spara barnbidraget åt sina barn och investera pengarna i stället för att använda dem till månatliga kostnader.

Men det här gäller inte alla.

Fortfarande använder många föräldrar bidraget till blöjor, kläder och dagliga utgifter åt barnen. Alla vill inte, eller har kanske inte möjlighet att investera pengarna även om viljan finns.

- Det kan hända att vi också kommer investera i framtiden, men just nu är det inte aktuellt, säger småbarnsmamman Malin Axtell.

Johan Forssten, som just blivit pappaledig, investerar inte heller barnbidraget utan i hans familj går bidraget till mat och dagisavgifter.

- Jag har inte tänkt på det här med investera barnbidraget, men det är ju bra om man kan göra det.

Porträtt på Johan Forssten.
Hos Johan Forssten investerar man inte barnbidraget just nu. Porträtt på Johan Forssten. Bild: Yle / Tintin Råholm porträtt,johan forssten

Många vill spara för sina barns framtid

Bankerna säger att det blir allt vanligare att spara åt sina barn.

- Det har blivit väldigt populärt i dag. De flesta som är mellan 30-40 är intresserade av sparande, berättar Camilla Karlberg som är regiondirektör vid Aktia.

Det är vanligt att man öppnar ett konto för barnet genast när det är fött och att man önskar bidrag till fonder till exempel som dopgåva.

Lasse Äijö, placeringsexpert vid Danske Bank, säger att många ser det som meningsfullt att spara åt sina barn.

- Kunderna tar kontakt med oss för att de vill spara. Det behöver inte vara frågan om barnbidraget utan summan kan variera.

Enligt en av Danske Banks undersökningar sparar ungefär hälften av föräldrarna för sina minderåriga barn.

Katja Taponen på Andelsbanken säger att mängden föräldrar som sparar för barnen har ökat.

- Världen har förändrats - och också sättet man sparar på för sina barn.

Malin Axtell funderar över hur hon ser på att investera barnbidraget.

- Jag är inte säker på att det var det som var tanken med barnbidraget, men jag ser inget fel i att investera i fall man vill och kan.

Alla föräldrar kan inte spara barnbidraget för barnen.

- Det kommer alltid finnas ojämlikheter. De som sparar och investerar det skulle säkert ändå spara av sin inkomst i någon annan form åt barnen. Så är det direkt barnbidrag de sparar? frågar sig Malin Axtell.

Bankerna betonar tidigt sparande som är långsiktigt

Alla banker betonar att spartiden är lång när det gäller ett sparande för ett minderårigt barn och därför kan man också få avkastning, alltså tjäna pengar på att spara.

Hur man sparar till sina barn beror på vad man föredrar. Man kan spara på ett sparkonto eller så kan man placera pengar i fonder eller aktier.

- Långsiktighet i den här typen av sparande är det viktigaste, inte summan, säger Camilla Karlberg.

Det behöver inte vara barnbidraget som sparas utan man kan spara en mindre summa.

Fyra gröna staplar i stigande höjd. På den översta ett eurotecken i gult.
För att spara långsiktigt räcker det att spara en liten summa till exempel varje månad. Fyra gröna staplar i stigande höjd. På den översta ett eurotecken i gult. Bild: Mostphotos handel,börser,valutor,trender,pengar,ekonomi,bank,euro,valutamarknaden

Ingen av bankerna kan egentligen svara på frågan hur sparandet skulle förändras i fall människor inte hade tillgång till barnbidraget.

Katja Taponen på Andelsbanken säger ändå att sparandet skulle kunna förändras om alla inte fick barnbidrag.

- Det är en fråga som väcker känslor.

Den som börjar spara tidigt har ett sparkapital senare, säger Veronica Hoffman på Ålandsbanken.

- Situationen är olika i alla familjer. Beroende på familjens situation kan olika summor sparas. Det varierar, säger Veronica Hoffman.

"Skulle vara bättre om barnbidraget var inkomstbaserat"

Johan Forssten tycker att barnbidragssystemet är fungerande som det är i dag. Malin Axtell tycker att systemet skulle kunna vara utformat på ett annat sätt.

- Jag tycker att det skulle vara bättre om bidraget var inkomstbaserat. Skattepengarna skulle kunna användas till något bättre än att betala barnbidrag åt sådana som inte behöver det.

Läs mera:

Professor: Grundtanken med barnbidraget var inte att man skulle placera det

Det blir allt vanligare att föräldrar placerar barnbidraget, för att spara för att för sina barns framtid, och de föräldrar som har en möjlighet att investera skattefinansierade stöd kan göra vinst. Frågan är om det är rättvist. Mikael Nygård, professor i socialpolitik vid Åbo Akademi, konstaterar att grundtanken med barnbidraget nog inte var att det ska investeras.

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP