Hoppa till huvudinnehåll

Ann-Sofi Berger ny ansvarig utgivare för Österbottens Tidning

Kvinna står ute, ler mot kameran.
Ann-Sofi Berger. Kvinna står ute, ler mot kameran. Bild: Österbottens Tidning Österbottens Tidning,Ansvarig utgivare,ann-sofi berger

Ann-Sofi Berger fungerar från och med i dag som biträdande chefredaktör på HSS Media och samtidigt även som ansvarig utgivare för Österbottens Tidning. I sitt arbete vill hon hålla den pressetiska fanan högt.

- Jag brinner verkligen för det journalistiska och vill att vi ska hålla den pressetiska fanan högt. Källkritik är viktigt, att läsarna vet att det vi publicerar är sant. En motvikt till fake news helt enkelt, säger Berger då Yle Österbotten ringer upp.

Enligt Berger kräver det här medvetet arbete.

- Vi måste alla fundera kontinuerligt på de här frågorna. Vi måste reflektera över vad vi gör och hur vi gör det.

Berger efterträder Kenneth Myntti i rollen som ansvarig utgivare för ÖT.

Hon har arbetat på ÖT som huvudsakligen nyhetsreporter eller redigerare sedan 2006, men har har också erfarenhet från journalistiskt arbete på bland annat Yle, Vasabladet, Hufvudstadsbladet samt ett kortare vikariat på Svenska Dagbladet.

Hon säger att det ska bli både intressant och inspirerande att kliva in i den nya rollen just nu.

- Vi startar just nu upp ett stort innehållsprojekt inom HSS Media, där vi ska utveckla vår journalistik. Det handlar om att fokusera på vad folk vill läsa men också på att vår journalistik verkligen når fram.

Gift med socialdemokratisk politiker

Berger är i dag gift med Viktor Kock, som är avgående ordförande för Finlands Svenska Socialdemokrater.

HSS Medias vd och chefredaktör Niklas Nyberg skriver i ett pressmeddelande att han inte ser bindningen som något problem.

- I Ann-Sofi får vi en duktig publicist som har en stark integritet. Hennes privata relation är viktig att lyfta fram för transparensens skull, men inget hinder för henne att verka i rollen. Hon är en målmedveten redaktionell ledare som förutom att utvecklas själv, också månar om att skapa utrymme för medarbetarna att vara delaktiga och att växa.

Berger själv framhåller att hon varit journalist mycket längre än hon känt sin man.

- Jag känner mig trygg i min yrkesroll och de etiska regler vi har. Under åren har vi lärt oss var gränsen går mellan hans politiska uppdrag och min journalistroll. Jag anser att det är bäst med öppenhet när det gäller journalisternas arbete och bindningar, så har var och en möjlighet att bedöma trovärdigheten i det jobb vi gör, säger Berger.

Läs också