Hoppa till huvudinnehåll

Delikat läge för Finland i J-gruppen – Bosnien och Hercegovina främsta utmanaren till EM-biljetten

Finlands herrlandslag stod för ny bragd i Tammerfors.
Finlands herrlandslag stod för ny bragd i Tammerfors. Finlands herrlandslag stod för ny bragd i Tammerfors. Finlands herrlandslag i fotboll,Lukáš Hrádecký

Tack vare 1–0-segern över Grekland tog Finland ytterligare ett stort kliv mot EM-slutspelet nästa sommar. Grekland och Armenien ser avsågade ut, Liechtenstein hade aldrig en chans i gänget och Italien går sina egna vägar som den stora fotbollsnation man är. Mellan Finland och en direkt plats i EM står Bosnien och Hercegovina.

En titt på tabellen för J-gruppen är vacker läsning för vänner av finländsk fotboll. Med hälften av EM-kvalet 2020 avklarat parkerar Finland på andra plats, de facto närmare ettan Italien än trean Bosnien och Hercegovina.

LANDSPELADESEGRAROAVGJORDAFÖRLUSTERMÅLSKILLNADPOÄNG
Italien5500+1415
Finland5401+512
Bosnien-Hercegovina 5212+37
Armenien5203-16
Grekland5113-34
Liechtenstein5005-180

Länderna i J-gruppen har spelat fem matcher var. Italien ångar på med fulla 15 poäng och inget lär stoppa Gli azzurri från att spela EM för tionde gången nästa sommar. I teorin kan italienarna förstås klappa ihop totalt men det finns inga tecken på det.

I torsdagens omgång ledde Armenien hemma med 1–0 men när domaren blåste av spelet efter 90 minuter visade resultattavlan 3–1 till gästerna. Resultatet såg till att dels sätta stora käppar i hjulen för Armeniens EM-drömmar, dels föra Italien ännu närmare nästa sommars storturnering.

Ingen blåvit lottovinst från Zenica

Tills vidare har det mesta gått Finlands väg i EM-kvalet, men att Liechtenstein skulle klara av att bortaslå Bosnien och Hercegovina – och den vägen ge Finland en ännu skönare marginal till länderna bakom i tabellen – vågade nog knappast någon hoppas alltför mycket på.

Och trots att blåbärsnationen (vad fotboll beträffar) Liechtenstein klarade av att hålla siffrorna hyfsade i 80 minuter i Zenica nere på Balkanhalvön, blev det till slut en mindre målfest för hemmalaget. Först alldeles i slutet lossnade det för Bosnien och Hercegovina som inom loppet av tio minuter gick upp från 1–0 till 5–0.

Bosnien och Hercegovina tog måsteseger i EM-kvalet.
Bosnien och Hercegovina tog måsteseger i EM-kvalet. Bosnien och Hercegovina tog måsteseger i EM-kvalet. Bosnien och Hercegovinas herrlandslag i fotboll

En måsteseger för Bosnien och Hercegovina över Liechtenstein som fortfarande jagar sitt första mål i EM-kvalet.

Finländsk Ratina-magi

Samtidigt råder total Teemu Pukki-hysteri i Tammerfors. Den glödhete landslagsanfallaren såg med sitt straffmål till att Finland besegrade Grekland i EM-kvalets femte matchomgång.

Teemu Pukki matchhjälte mot Grekland.
Teemu Pukki matchhjälte mot Grekland. Teemu Pukki matchhjälte mot Grekland. Teemu Pukki,Finlands herrlandslag i fotboll

Vinsten var den sjätte raka för herrfotbollslandslaget på Ratina-stadion i Tammerfors. Den första kom hösten 2017 mot Island (1–0). Sedan föll Vitryssland i en landskamp (2–0). I Nations League blev det ytterligare två segrar: 1–0 över Ungern och 2–0 över Grekland. Och nu i det stundande EM-kvalet hittills två segrar till: 2–0 över Bosnien och Hercegovina och 1–0 över Grekland.

Förutom att Teemu Pukki ofta tänjt på nätmaskorna i Premier League, och förra säsongen i Championship, har han lyckats hitta målformen också i landslaget. Torsdagens fullträff var hans fjärde i EM-kvalet.

Grekland, Europamästare anno 2004, går det däremot betydligt sämre för. Landet har samlat in fyra poäng på fem matcher och bara ett under kan rädda hellenerna från att EM-drömmen ska bli blott en dröm.

Fortsättningen

Att fem matcher är spelade innebär att fem återstår. För Finlands del ser det utmärkt ut, men mycket arbete återstår. Det vet chefstränare Markku Kanerva & Concortes mycket väl.

Bara de närmast sörjande kommer ihåg en i sig fin seger över Grekland eller Bosnien och Hercegovina om man senare snubblar mot Armenien, eller högre makter förbjude, Liechtenstein och på grund av det missar EM-slutspelet.

Italien på söndag. Samma spelare, samma plan. Allt är möjligt. En seger här vore fantastiskt, oavgjort mer än godkänt. I öppningsomgången i EM-kvalet vann Italien med 2–0 och en gruvlig revansch finns högst upp på önskelistan för alla blåvita fotbollsanhängare.

Näst högst på listan? Att Armenien visar lite kaukasisk sisu och golvar Bosnien och Hercegovina. Och om Liechtenstein ännu klår Grekland på Olympiastadion i Aten... Nåja, dags att sluta drömma.

I livet i allmänhet och idrott i synnerhet gäller det att koncentrera sig på det man själv kan påverka.

En månads EM-paus

Efter söndagens omgång tar EM-kvalet paus i en månad innan det i mitten av oktober igen är dags. Lördagen den 12 oktober har många Huuhkajat-fans redan inskrivet i sina kalendrar. Då möter Kanervas adepter Bosnien och Hercegovina i en potentiellt avgörande drabbning.

Tim Sparv med bollen
Tim Sparv basar över ett av alla tiders finländska landslag. Tim Sparv med bollen Bild: imago images / DeFodi/ All Over Press fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll,Tim Sparv

Vinna eller försvinna? Eller kanske status quo en månad till? Säkert är i alla fall att det drar ihop sig. Tre dagar senare, tisdagen den 15 oktober, är det åter hemmamatch för lagkapten Tim Sparv med mannar, den här gången har man dock lämnat Tammerfors för Åbo. Samtidigt försöker bosnierna utöka sin poängskörd i Aten på grekernas bekostnad medan Italien övar målskytte i Vaduz.

Efter dessa kamper har länderna två matcher kvar vilket innebär att sex poäng står till buds.

Novemberrusket

Igen blir det en månads paus i EM-kvalet. Den 15 och den 18 november spelas de sista matcherna. För Finlands del är det Liechtenstein hemma – hurra för tre poäng!? – och Grekland borta – i värsta fall en riktig angstmatch, i bästa fall en rolig semesterresa till höstvärmen i Aten.

För huvudkonkurrenten Bosnien och Hercegovina ser programmet rätt motsatt ut: först stenhårda Italien hemma, sedan mindre tuffa Liechtenstein borta. "Rive" Kanerva vet det nog men det kanske ändå tål att sägas: Bosnien och Hercegovina kan mycket väl fixa 6 poäng där speciellt om Italien redan i god tid bokat EM-biljetten...

Den 18 november är J-gruppen klar och de två bästa lagen har avancerat till EM-slutspelet som blir det första som inte arrangeras i ett eller två länder. Mästerskapet 2020 kommer att gå av stapeln i totalt 13 städer runt omkring Europa.

Om Finland är bland de två bästa får herrlandslaget spela för första gången i en storturnering (VM eller EM). Om Finland blir trea har man ett jokerkort tack vare framgången i Nations League.

Trots att jokrar är bra att ha på hand, är det ett kort som Berguvarna denna gång inte vill använda. Det är säkert.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport