Hoppa till huvudinnehåll

Harmoniskt Finland ska ge nya hemmaborgen en värdig avslutning – avstängde lagkaptenen Sparv har ett viktigt jobb vid sidan av planen

Fotbollslandslaget firar framför publiken
Fotbollslandslaget firar framför publiken Bild: Lehtikuva fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll

Sista matchen på Ratina-stadion, Italien som motståndare och en EM-dröm som ter sig allt mer realistisk. Finland vill avsluta vistelsen i Tammerfors på bästa sätt. Våra resultat talar sitt tydliga språk, säger målvakten Lukas Hradecky.

Fotbollslandslaget rider på en stor framgångsvåg just nu. Laget har gått från seger till seger de senaste matcherna och har skaffat sig ett läckert läge i EM-kvalet.

Grekland är i praktiken avsågat efter torsdagens match och nu är det i första hand Italien, Finland och Bosnien-Hercegovina som gör upp om de två EM-biljetterna.

Finland har gjort Ratina-stadion till sin nya hemmaborg och man går in i söndagens kvalmatchen mot Italien med sex raka segrar i Tammerfors.

Matchen mot Italien betyder också slutet för vistelsen i Tammerfors. De sista hemmamatcherna i höst spelar man i Åbo och Helsingfors.

– Vi ska försöka avsluta den här tiden på bästa sätt. Det skulle vara roligt att hålla nollan och till och med vinna.

– Vi har fått bra resultat i Tammerfors men sist och slutligen spelar det ingen roll var vi spelar. Vi är svåra att besegra, säger målvakten Lukas Hradecky till Yle.

Lukas Hradecky kramas om av fans
Lukas Hradecky har hållit nollan i fyra raka kvalmatcher. Lukas Hradecky kramas om av fans Bild: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll,Lukáš Hrádecký

Efter matchen mot Grekland har Finland fått stanna kvar och träna i en bekant miljö. För Italien väntade en lång resa från Jerevan.

– Visst är det mycket lättare att spela två raka hemmamatcher och det är inte så vanligt. Det blir dubbelt tyngre med bortamatcher och förhoppningsvis sitter flygresan i benen för Italien på söndag. Vi har en bra chans mot Italien, våra resultat talar sitt tydliga språk, säger Hradecky.

Sparv och Verratti avstängda

Det är ett skadedrabbat Italien som kommer till Tammerfors och man saknar spelare som Giorgio Chiellini och Lorenzo Insigne. Dessutom är Marco Verratti avstängd.

I Finlands läger finns det några orosmoln kring Lassi Lappalainen och Simon Skrabb som inte spelade i torsdagens match.

Lagkaptenen Tim Sparv missar med säkerhet Italienmatchen. I den andra halvleken mot Grekland drog han på sig ett gult kort och är precis som Verratti avstängd.

– Jag vill vara med och hjälpa laget utanför planen. De saknar Verratti och Chiellini och jag tror att vi har en bra chans att överraska. Visst grämer det att jag inte får spela men vi har bra spelare som kan komma in, säger Sparv.

Tim Sparv med bollen
Tim Sparv. Tim Sparv med bollen Bild: imago images / DeFodi/ All Over Press fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll,Tim Sparv

Sparv har spelat med vetskapen om att nästa gula kort skulle ge en avstängning och är det en match som han kan acceptera att missa så är det just den mot Italien. Främst på grund av hur matchprogrammet ser ut under resten av hösten.

– Jag vill vara med då vi möter Bosnien-Hercegovina som jag tycker är vår huvudmotståndare i det här kvalet. Vi har bra spelare och jag är inte orolig för att vi inte skulle vara redo mot Italien, säger han.

Med Sparv borta lär MLS-proffset Rasmus Schüller ligga bra till för en plats i startelvan.

– Visst skulle det vara roligt att spela. Även om jag inte spelat så mycket den senaste tiden så är jag i bra form. Vi har en bra känsla i laget och jag ser ingen orsak till att vi inte skulle kunna ta poäng av Italien.

– Vi utgår från ett bra försvarsspel och i alla matcher har vi inlett aggressivt och via det fått en bra start. Det gäller att ladda för fullt till söndagen och njuta av det här, säger Schüller.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport