Hoppa till huvudinnehåll

Jonas Gardells roman ”En komikers uppväxt” från 1992 har blivit en modern klassiker - Berättelsen om rämnande familjefasader och mobbningens konsekvenser har nu blivit långfilm

Juha (Loka Hellberg) är klassens clown men drömmer om att vara en av de coola killarna
Juha (Loka Hellberg) är klassens clown men drömmer om att vara en av de coola killarna Juha (Loka Hellberg) är klassens clown men drömmer om att vara en av de coola killarna Bild: Foto: SF Studios En komikers uppväxt

Juha Lindström är en hyllad Stockholmskomiker som kväll efter kväll skojar om sin barndom i enmansshowen ”En komikers uppväxt”. Han är också en man som flyr från skuldkänslorna som har jagat honom sedan sjätte klass, skuld över ett svek som har präglat hela hans vuxna liv.

Fasaden rämnar när den vuxne, framgångsrika Juha (Johan Rheborg) får besök i logen av klassens värsta mobbare, Stefan (Jakob Eklund)
Fasaden rämnar när den vuxne, framgångsrika Juha (Johan Rheborg) får besök i logen av klassens värsta mobbare, Stefan (Jakob Eklund) Fasaden rämnar när den vuxne, framgångsrika Juha (Johan Rheborg) får besök i logen av klassens värsta mobbare, Stefan (Jakob Eklund) Bild: Foto: SF Studios Johan Rheborg,En komikers uppväxt,Jakob Eklund

Jonas Gardells roman kom 1992 och blev snabbt en modern klassiker i Sverige. Redan samma år filmades den som tv-serie med Björn Kjellman i huvudrollen, och nu – 27 år senare – kommer filmversionen, i regi av 29-åriga stjärnskottet Rojda Sekersöz.

Skolan är sig lik

Komiker och skådespelaren Johan Rheborg spelar rollen som den vuxne Juha, och 14-årige Loke Hellberg spelar hans skolgårdsjag.

De känner båda igen sig i filmens skildring av skolan som en plats som befolkas av mobbare, mobboffer och medlöpare.

Johan Rheborg och Loke Hellberg som båda spelar Juha i filmen En komikers uppväxt.
Love Hellberg och Johan Rheborg spelar yngre och äldre upplagor av samma person, i den svenska filmen ”En komikers uppväxt” Johan Rheborg och Loke Hellberg som båda spelar Juha i filmen En komikers uppväxt. Bild: Yle/Karin Svensson Johan Rheborg,Loke Hellberg

– Det finns fortfarande mobbning och det finns fortfarande folk som Juha, som vill försöka passa in. Det finns de vanliga mobbarungarna och de som är utanför. Skolan ser ganska likadan ut idag, säger Loke Hellberg.

– Jag började tänka på episoder ur min egen barndom, berättar Johan Rheborg. Det var ganska rörigt på min skola och tidigare har jag tänkt "det där var ju galet, men det var kul". Nu har jag börjat fundera på om det verkligen var kul för alla. Jag minns ju min lilla vinkel, men hur var det för andra i klassen.

Rolig jargong blir mobbing

Rheborg, som slog igenom i humorgruppen Killinggänget, berättar att filmen har gjort honom mer uppmärksam på subtila tråkningar, vänner emellan. Han kallar det för ”mikromobbing”

– Om man råkat säga något konstigt dumt och så är det någon som spinner vidare på det där, plötsligt har det kommit upp vid sex olika tillfällen och det har blir ”rolig” stämning i rummet. Tänk vad lätt hänt det är, att rolig jargong går över gränsen och blir mobbing. Det är tydligen något som vi inte kan sluta med, vi människor.

Två versioner av Juha. Love Hellberg och Johan Rheborg skildrar skolgårdsångest och vuxenskuld i filmversionen av Jonas Gardells roman ”En komikers uppväxt”
Två versioner av Juha. Love Hellberg och Johan Rheborg skildrar skolgårdsångest och vuxenskuld i filmversionen av Jonas Gardells roman ”En komikers uppväxt” Två versioner av Juha. Love Hellberg och Johan Rheborg skildrar skolgårdsångest och vuxenskuld i filmversionen av Jonas Gardells roman ”En komikers uppväxt” Bild: Yle/Karin Svensson En komikers uppväxt

I villaförorten Sävbyholm är Juha klassens clown och kung på Roliga timmen, men han får aldrig riktigt vara med i det coola gänget.

På fritiden är han med kompisarna Thomas och Jenny, men på vägen till skolan måste de gå tio meter bakom honom, så att hans chanser till avancemang i hackordningen inte ska påverkas negativt.

Jobbade med gråt

Den vuxne Juha har försökt förtränga det som hände när han var liten, men en rad händelser triggar igång minnena och den begravda skulden. Känslokaoset inom rollfiguren blev en utmaning för Johan Rheborg.

– Juha kommer till en punkt när det inte längre går att skämta om det. Föreställningen havererar, helt enkelt. En sak som jag testade var att framkalla jättemycket gråt innan tagningarna, men när jag var i bild försökte jag ta bort gråten. Efteråt bröt jag ihop. Sånt höll jag på med, säger Rheborg med ett snett leende.

Filmen är också ett vykort från 70-talets flick- och pojkrum, med blå ögonskugga, vinylsamlingar och v-jeans.

För Johan Rheborg blev det en påminnelse om hans egen barndom, för Loke Hellberg en inblick i en svunnen tid.

– Det var kul att vara i huset och upptäcka hur annorlunda allt det var jämför med nu, som mobiltelefoner. Men det var kul, att få testa att leva i 70-talet, säger Loke Hellberg.

Tolvårige Juha (Loke Hellberg) försöker göra om sig för att passa in i klassens coola klick, men trampar samtidigt på sina verkliga vänner
Tolvårige Juha (Loke Hellberg) försöker göra om sig för att passa in i klassens coola klick, men trampar samtidigt på sina verkliga vänner. Tolvårige Juha (Loke Hellberg) försöker göra om sig för att passa in i klassens coola klick, men trampar samtidigt på sina verkliga vänner Bild: Bild: SF Studios En komikers uppväxt

Hur gillade du kläderna?

– Jag hatade dem faktiskt. Efteråt slutade jag helt använda tajta kläder, jag klarar inte av det längre.

Drog upp gylfen med tång

Johan Rheborg kommer ihåg sin egen barndoms tajta kläder.

– Jag kommer ihåg att jag låg på min säng och drog upp gylfen med en tång, för jag fick liksom inte ihop mina byxor. Min morsa sa "du är helt sjuk". "Nä, det ska vara så här. det är snyggt". Det var inte snyggt någonstans. Men om man inte tajta byxor blev man ju mobbad.

Den finlandsvenska skådespelaren och regissören Maria Sid spelar Juhas mamma Ritva.

Hon gör en förlösande komisk insats i en annars ganska mörk och tung film, med sina drastiska kommentarer från sin egen matlagning (”något sorts brott mot mänskligheten”) till den nyinköpta fjärrkontrollens eventuella strålrisker.

Finlandsvenska skådespelaren, regissören och teaterchefen Maria Sid spelar Juhas mamma Ritva – här mot Fredrik Hallgren som pappa Bengt.
Finlandssvenska skådespelaren, regissören och teaterchefen Maria Sid spelar Juhas mamma Ritva – här mot Fredrik Hallgren som pappa Bengt Finlandsvenska skådespelaren, regissören och teaterchefen Maria Sid spelar Juhas mamma Ritva – här mot Fredrik Hallgren som pappa Bengt. Bild: Bild: SF Studios Maria Sid,Fredrik Hallgren,En komikers uppväxt

Loke Hellberg lyser upp när han pratar om sin filmmamma.

– Hon var jätteduktig på att spela den rollen, hon kändes verkligen som den där mamman. Ibland tänkte jag ”skådespelar hon nu, eller är det på riktigt?”.

Filmen En komikers uppväxt har premiärvisning på Torontos filmfestival i helgen.