Hoppa till huvudinnehåll

Margot Wallström slutar som Sveriges utrikesminister

Margot Wallström
Margot Wallström meddelade om sitt besked på fredag eftermiddag i Dagens Nyheter. Margot Wallström Bild: EPA Margot Wallström

Sveriges utrikesminister Margot Wallström avgår från sin post. Wallström har informerat statsminister Stefan Löfven om sitt beslut.

- Jag gör det av familjeskäl, inte av protest, säger Wallström. Jag vill vara mer med min man, mina barn och mina barnbarn, säger hon i en intervju för Dagens Nyheter.

Wallström har meddelat om sitt beslut på sociala medier, bland annat på Twitter där hon uttalar sig på engelska.

Hoppa över Twitterpostning

Löfven blir tvungen att hitta en ny utrikesminister redan till tisdag när han ska läsa upp regeringsförklaringen i riksdagen, enligt DN.

Vem som eventuellt kunde ersätta Wallström som utrikesminister vill hon inte spekulera i.

– Jag är så glad för att jag varken behöver eller ska svara på det. Det lägger jag med varm hand i händerna på statsministern, säger Wallström.

"Utrikespolitikens högsta liga"

Wallström skriver om sitt beslut också på Instagram och Facebook: Hon skriver att Sverige under de år hon varit minister har spelat i utrikespolitikens högsta liga.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

Att vara utrikesminister är ett av de viktigaste och mest meningsfulla uppdrag man kan ha. Under fem år har vi spelat i utrikespolitikens högsta liga. Vi var det första land i världen som lanserade en feministisk utrikespolitik. Vi blev invalda i FN:s säkerhetsråd, där vi under två år var djupt engagerade i arbetet för fred och säkerhet. Under hela den här tiden har vi stått upp för vad vi har tyckt varit rätt och riktigt. Vi har inte böjt oss, även under svåra tider. Men allt har sin tid och sitt slut. Jag har nu meddelat statsministern att jag i närtid vill lämna regeringen och min post som utrikesminister. Det är dags för mig att tillbringa mer tid med min man, mina barn och barnbarn. Tack – för att ni följt oss i vårt arbete, tack för allt stöd och alla uppmuntrande kommentarer. Jag lämnar regeringen, men jag tar med mig mitt engagemang. För jämlikhet och jämställdhet. För demokratin, friheten och freden. För en kärnvapenfri värld. Det är inte omöjligt.

A post shared by Margot Wallström (@teamwallstrom) on

- Vi var det första land i världen som lanserade en feministisk utrikespolitik. Vi blev invalda i FN:s säkerhetsråd, där vi under två år var djupt engagerade i arbetet för fred och säkerhet, skriver Wallström.

Under de fem år hon varit utrikesminister har saker gått i fel riktning, anser Wallström. Exempel på det här är enligt henne bland annat brexit, att Trump ersatt Obama på presidentposten i USA, att frihahandeln ifrågasätts och att klimatrapporterna blivit alltmer domedagsliknande.

Politiskt aktiv i 40 år

Margot Wallström konstaterar att hon varit aktiv inom politiken i 40 år.

Hon kom in i riksdagen 1979 och då var Olof Palme statsminister. Knappt tio år senare fick hon sin första ministerpost.

– Jag läste nyligen i en bok en mening som fastnade: vad vill du göra med resten av ditt liv? Det fick mig att bestämma mig, säger Wallström till DN.

Källor: DN, Twitter, Instagram, Facebook

Artikeln uppdateras

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes