Hoppa till huvudinnehåll

Nokia ska bygga ut 5G-nätet i Frankrike – en vändpunkt på marknaden enligt forskare

5G-teknik.
Nokia får ett nytt, föga överraskande, uppdrag. De har anlitats för uppbyggnad av 5G-nätet i Frankrike. 5G-teknik. Bild: Mostphotos / Deyan Georgiev 5G,5G-teknik

Den franska telekomjätten Free meddelade i veckan att man ska anlita Nokia i utbyggnaden av sitt 5G-nät i Frankrike.
Nokia har valts för att bevara företagets "självständighet".

För ett tag sedan varnade USA för utrustning i de kommande 5G-näten från kinesiska företaget Huawei. Detta efter misstankar om spionage.

– Det faktum att det råder kritik mot kinesiska Huawei gagnar Nokia, säger franske forskaren Julien Nocetti, som sedan tio år tillbaka är knuten till utrikespolitiska tankesmedjan Ifri (L’Institut français des relations internationales) i Paris.

Forskaren är säker på att kontraktet med franska Free via moderbolaget Iliad, kommer att ge medvind för det finländska företaget som de senaste åren kämpat i uppförsbacke.

Handelskriget gynnar nu EU

– Givetvis kommer även Nokias rival Ericsson att gynnas av det här läget. I allmänhet kan detta få EU:s medlemsländer att förstärka samarbetet inom unionen, tror Julien.

Nocetti anser att man inom EU varit aningen naiv och inte velat se hur Kina växer och växer.

Julien Nocetti.
Forskaren Julien Nocetti på tankesmedjan Ifri, tror att Freds samarbete med Nokia kommer att få det finländska företaget att få medvind i seglen. Julien Nocetti. Bild: Yle / Johan Tollgerdt Frankrike,Julien Nocetti

Han ger bland annat exempel på att den kinesiska jätten står för cirka sjuttio procent av utbyggnaden av 4G-nätet i Afrika.

5G är i sin tur ett mobilnät med snabbare hastighet än vad vi har i dag.

– Fast givetvis kommer koreanska Samsung och amerikanska Cisco också vilja ha ett ord med i spelet, förklarar han.

Vill säkra sin självständighet

Free skriver i ett pressmeddelande att man valt Nokia "för att säkra sin självständighet", meddelar nätsajten Net01.

Beslutet överraskar. Free ansvarar också för Monacos utbyggnad av 5G-nätet och där beslutade man sig nyligen för att anlita Huawei. Den kinesiska jätten är känd för att komma med mycket billiga lösningar och produkter gällande kommunikationsutrustning.

Artiklar på franska.
Nyheten har överraskat och skapat rubriker. Artiklar på franska. Bild: Yle / Johan Tollgerdt Nokia

Det beslutet har även lett till skarp kritik.

Flera specialister tror att Free ändrat sin inställning efter det att Donald Trump svartlistat den kinesiska telekomjätten på den amerikanska marknaden.

Spionerimisstankar inte bevisade

USA:s främsta argument bottnar i misstankar om att Kinas militär, Folkets befrielsearmé, kan spionera på de nätverk som använder Huaweis produkter.

– Detta har dock inte bevisats ännu, påpekar forskaren Julien Nocetti.

Han menar ändå att man måste vara på sin vakt.

I Polen har en Huaweianställd gripits misstänkt för spioneri och i Sverige har regeringen beslutat om ett nytt lagförslag, vilket ska göra det möjligt att utestänga Huawei från den svenska 5G-utvecklingen. Lagen är ämnad att börja gälla redan i december.

Huawei växer trots kritik

Trots svartlistning och kritik fortsätter Huawei att växa.
Företaget uppger att man säljer mellan 500 000 och 600 000 mobiltelefoner om dagen, meddelade nyligen nyhetsbyrån Omni.

En hand håller i en Huawei Honor View 20 smarttelefon och tittar på nyhetsappar.
Många vill fortsättningsvis köpa telefoner från Huawei. En hand håller i en Huawei Honor View 20 smarttelefon och tittar på nyhetsappar. Bild: Derrick Frilund / Yle Huawei Honor,Huawei,smarttelefoner,mobiltelefoner

Free, som är det tredje största telekombolaget i Frankrike, existerar sedan ett tjugotal år tillbaka. Moderbolaget Iliads värde uppgår enligt uppgifter till över 12,5 miljarder euro.

Företaget existerar även i andra länder.

Grundaren hade porrsajt

Frees grundare och verkställande direktör Xavier Niels personlighet beskrivs ofta som emblematisk. Han är även känd för att tidigare ha startat digitala porrsajter.

De senaste åren har franska medier vid flera tillfällen avslöjat dåliga arbetsförhållanden och låga löner för de anställda inom koncernen.

Enligt grävande journalister i tv-programmet Cash Investigation, hotades ett femtiotal strejkande anställda i Marocko år 2017 med att få sparken.

Hur mycket kontraktet mellan Free och Nokia är värt är inte känt.

– Men det handlar förmodligen om flera miljarder euro, uppskattar forskaren Julien Nocetti på tankesmedjan Ifri.