Hoppa till huvudinnehåll

Också överhuset godkände lagen som ska blockera avtalslös hård brexit - Johnson allt mer trängd

Boris Johnson försökte tukta en tjur då han besökte en lantgård nära Aberdeen i Skottland 6.9. 2019
Boris Johnson försökte i dag tukta en tjur då han besökte en lantgård nära Aberdeen i Skottland. Boris Johnson försökte tukta en tjur då han besökte en lantgård nära Aberdeen i Skottland 6.9. 2019 Bild: AFP / Lehtikuva Boris Johnson,Storbritannien,Skottland,tjurar

Också det brittiska överhuset "House of Lords" har godkänt den brittiska oppositionens lagförslag som blockerar en avtalslös brexit den 31 oktober.

Johnson tvingas därmed anhålla om ett uppskjutande av brexit om inget avtal nås före den 19 oktober.

Drottning Elisabeth ska enligt planerna underteckna lagen på måndag.

Boris Johnson och drottning Elisabeth träffades i Buckingham Palace, London 24.7.2019
Boris Johnson och drottning Elisabeth träffades i Buckingham Palace, London 24.7.2019 Boris Johnson och drottning Elisabeth träffades i Buckingham Palace, London 24.7.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Storbritannien,Boris Johnson,Drottning Elisabeth

Underhuset godkände lagförslaget i förrgår

Det brittiska parlamentets underhus godkände i förrgår lagförslaget som stoppar ett avtalslöst brittiskt utträde ur EU den 31 oktober i år. Rösterna föll 327-299.

Enligt lagförslaget ska den brittiska regeringen be om att brexit senareläggs med tre månader i stället för att Storbritannien skulle lämna EU utan ett avtal.

Oppositionen avvaktande inställd till nyval

Oppositionens parlamentariker är på sin vakt och förhåller sig försiktiga till nyval och ett upplösande av parlamentet.

De vill försäkra sig om att parlamentet fortfarande sitter kvar i oktober för att se till att premiärminister Boris Johnson följer den lag som förpliktigar honom att skjuta fram brexit.

Johnson vill hellre ha nyval

Premiärminister Johnson har sagt att han hellre utlyser nyval än ber EU om mer tid. Han anser att folket borde få säga sitt om lagförslaget om ett senareläggande av brexit. Det här skulle ske i form av parlamentsval den 15 oktober.

Parlamentet godkände ändå inte Boris Johnsons förslag om nyval. Det behövs en majoritet på två tredjedelar för att nyval ska kunna ordas. Rösterna i den avgörande omröstningen föll 298-56.