Hoppa till huvudinnehåll

Sista försöket gav ingen VM-biljett – Oskari Mörö får nu hoppas på en plats via rankinglistan: ”Finns löpare som faller bort”

Oskari Mörö i farten.
Oskari Mörö klarade inte kvalgränsen i sista tävlingen. Oskari Mörö i farten. Bild: Tomi Hänninen Oskari Mörö

I dag var sista dagen att klara kvalgränsen till VM i Doha. Häcklöparen Oskari Mörö var på jakt efter kvaltiden vid en tävling i Spanien men misslyckades.

För en knapp vecka sedan löpte Oskari Mörö nytt säsongsbästa då han klockades för 49,47 på 400 meter häck i en tävling i Berlin. Det var 17 hundradelar över kvalgränsen och i ett sista försök att klara 49,30 ställde han i kväll upp i en tävling i Andujar.

Men det blev ingen VM-biljett för Esbo IF-löparen. Mörö som sprang på den sjunde banan fick inte till något panglopp i den spanska hettan och gick i mål på tiden 49,87 som gav en femte plats.

Ingen i loppet sprang under kvalgränsen och spanjoren Sergio Fernandez Roda som redan är klar för VM vann på 49,40.

– Det var 36 grader varmt och ganska så tufft. Det var ändå bra att grundnivån nu är så att resultatet börjar med en fyra, säger Mörö i ett pressmeddelande.

VM-biljett via rankinglistan?

40 löpare kommer att få en plats i VM och på rankinglistan ligger Mörö på delad tredje reservplats. För att han ska kunna få en plats till VM via rankinglistan krävs det att några löpare som är före honom tackar nej till mästerskapet.

– Jag gissar att jag är första som missar VM eller sista som får en biljett. Det kommer att finnas löpare som faller bort. Jag kommer att fortsätta träna ända tills jag får ett besked om det blir något VM eller inte, säger han.

Längdhopparna Kristian Pulli och Roni Ollikainen klarade heller inte kvalgränsen i Andujar.

Pulli som hoppat 805 i sommar gjorde en jämn tävling och vann med 798. Ollikainen hade en svår tävling och slutade sjua med 731.

Kvalgränsen i herrarnas längdhopp är 817 och sista hoppare som har greppet om en VM-plats via rankinglistan har 810.