Hoppa till huvudinnehåll

Sjundeåborna kan välja privata serviceboenden - kommunen börjar erbjuda servicesedlar

Lunch i Brandbackens servicecenter.
Servicesedeln inkluderar avgifter för måltider. Lunch i Brandbackens servicecenter. Bild: Yle/ Alexandra Karlsson service center

Sjundeåborna får nu flera valmöjligheter då de är i behov av ett effektiverat serviceboende. Kommunen tar snart i bruk en servicesedel som ger klienterna möjlighet att välja privata serviceproducenter.

Servicesedeln är inkomstrelaterad och bestäms alltså utgående från klientens inkomster. Den ger möjlighet till effektiverat serviceboende dygnet runt.

Klienten kan välja en serviceproducent som kommunen har godkänt. Det är kommunen som bestämmer servicesedelns värde och vad som kan köpas med den.

Sjundeå kommun betalar kostnaderna direkt till serviceproducenten. Klienten kan på egen bekostnad köpa tilläggsservice som inte täcks av servicesedeln.

Sjundeå vill öka samarbetet med privata serviceproducenter

Det blir allt vanligare att kommuner i Finland erbjuder servicesedlar inom seniorservicen. Sedlarna ger klienterna möjlighet att välja mellan kommunal och privat vård.

Sjundeå kommun har som mål att utöka samarbetet med privata serviceproducenter.

Grundtrygghetsnämnden i Sjundeå godkände på onsdagen (4.9) att systemet med servicesedlar tas i bruk vid sidan av det kommunala effektiverade serviceboendet.

Innan systemet tas i bruk ska kommunen utarbeta en regelbok som ska godkännas av grundtrygghetsnämnden i vinter.