Hoppa till huvudinnehåll

Slaget efter tolv, realism eller dagdrömmeri att Finland är med i EM i fotboll 2020 – panelisterna säger unisont: Finland spelar i EM 2020!

Finlands fotbollslandslag jublar med Lukas Hradecky i spetsen.
Finlands fotbollslandslag jublar med Lukas Hradecky i spetsen. Finlands fotbollslandslag jublar med Lukas Hradecky i spetsen. Bild: Lehtikuva Lukáš Hrádecký,Finlands herrlandslag i fotboll

Får man tro panelisterna under fredagens debattprogram Slaget efter tolv kommer Finlands fotbollsherrar att spela i EM 2020.
– Det mest sannolika är att Finland kommer att vara bland de två bästa i gruppen och spela i EM, slår Yle Sportens producent Christoffer Herberts fast.

– Om matcherna slutar i favoritsegrar hela vägen så spelar Finland EM, säger Herberts och får det att låta tämligen enkelt.

Herberts får medhåll av de två övriga panelisterna, Fifa-domaren Lina Lehtovaara och träningschefen för PK-35 Sixten Boström.

– Jag hoppas han gör det och det ser verkligen bra ut. Gårdagens vinst över Grekland gör att vi ligger väldigt bra till, säger Lehtovaara.

– Jag har full tro på att vi går vidare. Jag ser saken ur ett tränarmässigt perspektiv och allt pratar för det. Söndagens match mot Italien är inte så viktig. Alla poäng vi tar mot Italien är bara plus. Som vi spelar nu har de andra lagen ingen möjlighet att vinna över oss, säger Boström.

Skandinaviskt sätt att spela

Som en avgörande faktor lyfter Sixten Boström fram Finlands nya skandinaviska sätt att spela: kollektivet kommer först, alla jobbar för varandra.

– Utöver det har vi en målvakt och en målspottare av världsklass och ett centralt mittfält som styr och ställer och är hjärtat i hela laget. Resten jobbar och gör allt för laget och inte tänker på sig själva i första hand. Det har vi försökt med flera gånger men det har aldrig tidigare lyckats.

Sixten Boström i närbild.
Sixten Boström tror att Finland spelar EM nästa sommaren. Sixten Boström i närbild. Bild: Matti Raivio/All Over Press Sixten Boström,Seinäjoen Jalkapallokerho,Fotbollsligan

Enligt Boström använder sig Finland nu av de ingredienser som Sverige och de övriga nordiska länderna redan gjort en längre tid.

Efter fem matchomgångar är Finland tvåa i J-gruppen, men mycket arbete återstår fortfarande. För att vara exakt: hälften. Det får naturligtvis diskussionsledaren Ann-Christine Karhu att undra vad som ännu kan gå fel?

– Vi är bara fem poäng före Bosnien och Hercegovina så visst kan saker gå snett, säger Herberts och lyfter fram scenarier där Bosnien och Hercegovina slår Italien och att Finland förlorar mot Armenien.

– Jag håller med Sixten att det är osannolikt att Finland ska tappa det här. Finland ska inte behöva tänka vad de övriga lagen gör i den här gruppen utan ska av egen kraft ta tillräckligt många poäng.

Enligt Herberts var gårdagens match ett bra exempel på Finlands spel av i dag. Spelet var inte märkligt, men hade knappt några målchanser utom en relativt lätt straff. Men laget har fått vinnarkultur och vet hur man vinner matcher trots att spelet inte är det bästa.

– Stabiliteten i laget är otroligt mäktig. Finland har spelat sex matcher i rad utan att släppa in ett enda mål, säger Herberts samtidigt som han påminner att backlinjen på pappret inte håller högsta klass i Europa.

Lehtovaara lyfter fram Kanervas roll och säger att spelarna under hans ledning vågar föra spelet mera än tidigare.

– Finland har bättre självförtroende och vågar hålla boll. Har sett samma ska som domare: Sverige har varit en föregångare med den mentala biten och jag tror att det har tagit dem långt många gånger. Finland har kommit i fatt dem och kan nu nå framgång.

Lina Lehtovaara.
Finland börjar vara lika mentalt starkt som Sverige, säger Lina Lehtovaara. Lina Lehtovaara. Bild: imago images / Annegret Hilse / All Over Press Lina Lehtovaara

Boström säger att spelarna uppskattar den trygga omgivningen där alla vet sin roll och vad som förväntas av dem.

– Alla tror på varandra. Alla får visa sina bästa delar, det är den stora grejen. Alla njuter av att komma till landslagssamlingarna. Som du Toffe sade, gårdagens match bjöd inte på några fina grejer, men det fanns ett lugn där, en tro på att "vi gör målet förr eller senare".

Kanervas aktier stigit rejält

Vägen är förvisso ännu lång men ett första EM-slutspel hägrar ändå bakom krönet. Med Markku Kanerva bakom rodret. Varför är han så lämplig för det finländska landslaget?

– Jag tror att hans ledarstil och hans sätt att agera passar otroligt bra med det här laget för det har ju så väldigt få stjärnor, undantaget Lukas Hradecky och Teemu Pukki. Tvärtom är det fascinerande hur jobbigt många spelare har i sina klubblag, sen kliver de upp på en helt annan nivå i landslaget, säger Herberts och nämner spelare som Robin Lod, Pyry Soiri och Jasse Tuominen.

– Men när de här spelarna kommer till landslaget kommer den lugna, pedagogiska, ödmjuka och människonära Kanerva till sin rätt, säger Herberts som tror att Kanervas framfart i landslaget kommer att ge honom chansen i Fotbolls-Finland eller i Norden, med ett på pappret namnstarkare spelarmaterial.

Lehtovaara känner inte Kanerva personligen men har en bild av honom som en lugn och sansad person.

– Med stora stjärnor i laget skulle det kanske behövas mera driv, men jag tror nog att det finns om det behövs.

Boström och Kanerva har känt varandra sedan pojkåren – nästan jämnåriga som de är har de gått liknande stigar, först som spelare och senare som tränare.

– Han är exakt likadan som han var för 20 eller 30 år sedan. Han har sin egen stil. Men jag vill lyfta fram hela tränarstabens roll. Mika Nurmela är lite mer sprakande medan Kari Martonen liknar Kanerva. Det är en bra kombo!

– Kanerva har varit assisterande tränare flera gånger och allt som han lärt sig får vi njuta av nu. Han tog ju U21-landslaget till EM-slutspel och det här är bara fortsättningen. Jag tror att han passar bra för landslag. Klubblag är annorlunda: där har du 25 barn som du ska sköta om dagligen, det är en helt annan omgivning, säger Boström.

Bäst mot Grekland?

När diskussionsledare Karhu vill höra vem panelisterna lyfter fram som Greklands-matchens nyckelspelare får en spelare extra mycket beröm.

– Jag tycker att Glen Kamara var balansspelaren på mittfältet. Han var bäst på plan och har förvandlats till en nyckelspelare i laget, säger Herberts utan att glömma Teemu Pukkis mål, Lukas Hradeckys räddningar och mittförsvaret.

Lehtovaara hade inte sett hela matchen medan Boström också ville lyfta fram Kamara som tjänar sitt levebröd i skotska Rangers. Samt en annan spelare.

– En som emellanåt får onödig kritik är Tim Sparv. Folk kommer ihåg nån felpassning hit och dit, men jag skulle vilja lyfta fram kombinationen mellan Sparv och Kamara. De balanserar Finlands ansvars- och försvarsspel och Sparv spelar otroligt klokt. Vi kräver att han ska vara teknisk och smidig med bollen, men han har andra egenskaper, säger Boström och påpekar att Finland inte skulle vara där laget är utan mittfältsduon Sparv – Kamara som gör ett massivt jobb både offensivt och defensivt.

Finland får dess värre klara sig utan Tim Sparv mot gruppledaren Italien – han ådrog sig en andra varning i Greklands-matchen.

– Jag ser det som exakt rätt läge att ta det gula kortet. Han är borta mot Italien, men sen kan han börja från rent bord, säger Boström.

Och vad tror panelisterna om söndagens motståndare Italien, en match som går av stapeln på landslagets nya favoritstadion Ratina i Tammerfors?

– Utgångsläget är tacksamt. Om Finland tar poäng är det bara bonus. Och om Finland förlorar är man fortfarande på väg mot EM. Enligt rapporterna från Armenien hade Italien inget jätteflyt i sitt spel. Med den medvind det här laget har just nu är det inte otänkbart att Finland tar poäng. Det blir häftigt på söndag, säger Herberts.

– Jag tror att det till och med kan bli vinst. Lönar sig att gå titta på den matchen. Hoppas att vi håller nollan och får in ett mål, säger Lehtovaara.

– Blir en intressant match. Vi har en bra chans att ta poäng, säger Boström som delvis tittade på Armenien – Italien igår där de rutinerade gästerna fixade en 3–1-vinst.

Boström var inte särskilt imponerad men säger att Finland också håller på att bli ett land som tar de där tighta segrarna också när spelet är trögt.

– Vi har kommit i ett sånt läge att vi tar vinsterna oavsett hur spelet ser ut. Lite som Portugal och Italien: de förlorar ofta matcher i början av kvalen men spelar ändå oftast i slutspel. Rutinen finns och vi börjar komma in i det nu. Det ser inte nödvändigtvis alltid fint ut men man tar poängen. I kval spelar det ingen roll hur man tar poängen bara man gör det.

Karhu påminner att Finlands två följande motståndare lystrar till namn som Italien och Bosnien och Hercegovina. Vad händer om det blir förlust gånger två?

– Jag tror att Finland klarar två sådana smällar. Efter det är det Armenien och Liechtenstein och också om det blir noll poäng i de två följande matcherna så tror jag det blir sex poäng i de två följande, säger en optimistisk Herberts och får medhåll av Boström.

– Jag tror inte att paniken kommer. Laget utstrålar lugn. Oavsett vad som händer i en match så går de vidare till följande match och en ny möjlighet.

Så blir det EM för Finlands del nästa sommar?

Boström: "Det är jag helt övertygad om!"
Herberts: "Det är mera sannolikt att Finland spelar i EM än att de inte gör det."
Lehtovaara: "Jag säger ja!"

Christoffer Herberts, Yle Sporten
Christoffer Herberts: "Jag tror att Finlands stund är kommen". Christoffer Herberts, Yle Sporten toffe herberts

Herberts vill ändå lite tona ner på entusiasmen: Finlands herrar har aldrig tidigare spelat i EM eller VM.

– Å andra sidan har platserna varit färre tidigare. Först åtta lag, sedan 16 lag och nu 24 lag, så förr eller senare måste Finland klara det och nu tror jag stunden är kommen.

Jämlika ersättningar i landslagen

Fredagens Slaget efter tolv avslutas med att lyfta fram och gå igenom det faktum att Bollförbundet gått in för jämlika ersättningar för herr- och damlandslagen. Något som applåderas av samtliga panelister.

– Jag ser det som en stor grej. Speciellt på landslagsnivå är det helt rätt. Fint att vi här i Skandinavien än en gång satt igång hela debatten. Ersättningarna som spelarna får är inte jättestora för herrarna, det är inte som att man kommer och spela för ersättningens skull. De får ju sina stora löner från sin klubbar runt omkring i Europa. För mig är det självklart att det ska vara så här, säger Boström.

– Jag ser det som jätteviktigt. Som av ett sammanträffande råkade jag befinna mig i Norge för att döma en A-landskamp i tisdags när nyheten dök upp. Norge hade ju varit före Finland med det här. Absolut rätt av förbundet att se till att det blir jämlikt oberoende av om man är herr- eller damspelare. Man representerar ju sitt land, och då ska ersättningen vara samma. För damerna är ersättningen viktigare eftersom de inte har lika bra löner, säger Lehtovaara.

– Det sprider sig, idrotten är på väg i rätt riktning, även om det går sakta ibland. Det är häftigt hur odramatiskt det skett. Nu när det väl kommer så möts det nästan med en axelryckning. Jag kan tycka att det är märkligt att Bollförbundet inte gjort större sak av det här, ordnat presskonferens eller skickat ut stolta pressmeddelanden eller fixat en större grej. Det kom ju fram för att damspelarna började twittra om det och ännu i nästa dags tidning var tweetsen från spelarna de enda källorna.

Att det officiella uttalandet från Bollförbundet kom först en dag senare tycker Herberts är både lite märkligt, men också skönt odramatiskt, att det liksom är en självklarhet år 2019.

Damernas EM-turnering går av stapeln ett år efter herrarnas, sommaren 2021. Men för de finländska damernas EM-drömmar ser det tuffare ut, tror panelisterna.

– I somras var jag och tittade jag på dam-VM och nivån har stigit väldigt mycket på senare år. Jag önskar att våra damer går vidare och klarar sig. Men min åsikt är att det kommer nya länder med otrolig fart som satsar på damfotboll. I början av 2000-talet låg vi bra till och spelade EM-slutspel, men det blir tuffare för varje år. För att hänga med där blir det väldigt svårt, säger Boström.

– I kvalet möter Finland Portugal och Skottland, de är tuffa motståndare. Det satsas mycket på damfotboll i de länderna men Finlands damer har visat att de också gått framåt de senaste åren, så det är inte omöjligt, säger Lehtovaara.

Christoffer Herberts får det sista ordet och är dess värre pessimistisk i sin tippning gällande de blåvita damernas eventuella EM-slutspel.

– Mitt svar är nej. Tror det blir tufft eftersom bara ettan garanterat går vidare. Skottland var ganska bra i VM i somras och Portugal förlorade Finland mot i senaste kval. Det blir tight men hoppas gör vi ju.

Slaget efter tolv kan man lyssna på via Yle Arenan.