Hoppa till huvudinnehåll

VCS stärker sitt kunnande inom förlossningsvården – kvinnorna ges fler alternativ

En vuxen kvinnohand kittlar en nyfödd under foten
En vuxen kvinnohand kittlar en nyfödd under foten Bild: Seppo Sarkkinen barn (åldersgrupper),fot

Vasa centralsjukhus är redan klassat som ett babyvänligt och familjecentrerat sjukhus. Nu stärker man förlossningsvården ytterligare. Samtidigt ser man en efterlängtad vändning i antalet förlossningar.

Som en del av utvecklingsarbetet inom förlossningsvården inleds i höst en utbildning som centralsjukhuset arrangerar tillsammans med sjukhuset i Bergen, Norge.

Utbildningens syfte är att man ska göra sig förtrogen med i synnerhet förlossningar av tvillingar och förlossningar av barn i sätesbjudning, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

– Utbildningen är en viktig del av vår strävan att främja en säker förlossningsvård. Vasa centralsjukhus vill även i fortsättningen kunna ge föderskorna i distriktet en individuell vård som bygger på högklassig, tillförlitlig och solid sakkunskap, berättar överläkaren i gynekologi Sari Silventoinen och avdelningsöverläkare Marika Smeds.

Föda i vatten

På sjukhuset läggs redan stor fokus på föderskornas individuella behov.

Bland annat kan kvinnorna välja att föda i vatten. Den här möjligheten har sjukhuset erbjudit sedan september ifjol och den har tagits emot positivt bland föderskor, uppger Silventoinen och Smeds.

Vasa centralsjukhus förlossningsenhet utvecklar också kontinuerligt sitt samarbete med Åbo universitetscentralsjukhus, dit prematurer hänvisas för vård.

– I och med att samarbetet med Åbo löper bra så har det skänkt mammor som ska föda i förtid en känsla av trygghet, berättar Silventoinen.

Minskning har stannat upp

Vid sjukhuset har man även lagt märke till en positiv vändning i antalet förlossningar.

Den nationella trenden som visar på att antalet förlossningar sjunker verkar ha stannat upp, åtminstone vid Vasa centralsjukhus.

– Ifjol hade vi 1175 förlossningar och enligt den nuvarande prognosen kommer antalet hållas på samma nivå även i år. Minskningen verkar alltså ha stannat upp, vilket naturligtvis är en efterlängtad och positiv nyhet, säger Smeds.