Hoppa till huvudinnehåll

Zimbabwes före detta president Robert Mugabe är död

Robert Mugabe
Robert Mugabe, Zimbabwes före detta president, har avlidit. Robert Mugabe Bild: AFP / Lehtikuva Robert Mugabe

Zimbabwes före detta president, Robert Mugabe, har dött. Han blev 95 år gammal. Enligt brittiska BBC dog han efter en tids sjukdom.

Enligt nyhetsbyrån Reuters dog Robert Mugabe i Singapore, där han under de senaste åren ofta fick vård. Anhöriga berättar till BBC att Mugabe varit på sjukhus sedan april.

Mugabe var premiärminister och sedan president i 37 års tid (premiärminister sju år, president 30 år) och var landets första ledare efter att landet blivit självständigt. Han tvingades bort från posten i november 2017 i samband med en militärkupp – då var han den långvarigaste statschefen i världen.

Då han vann valet i den nybildade republiken år 1980 betraktades han som en förkämpe för såväl frihet som svartas rättigheter. Hans styre blev allt mer auktoritärt under de närmare 40 åren som premiärminister och president.

Storbritanniens utrikesminister lord Carrington tillsammans med president Robert Mugabe den 28 augusti 1980.
Storbritanniens utrikesminister lord Carrington tillsammans med Robert Mugabe den 28 augusti 1980. Storbritanniens utrikesminister lord Carrington tillsammans med president Robert Mugabe den 28 augusti 1980. Robert Mugabe,Zimbabwe,Peter Carington, 6:e baron Carrington

Till en början prisades han för att han förbättrade tillgången till vård och utbildning för de svarta. Hans kontroversiella jordreform bidrog till en ekonomisk kollaps och hans senare år som president präglades av korruption och människorättsbrott.

Hans presidentskap har beskrivits som diktatoriskt av många. Under hans år som president förtrycktes politiska motståndare och journalister.

Han har också anklagats för etnisk rensning och för att ha legat bakom massmord i Matabeleland under 1980-talet. Tiotusentals personer dog.

Han var ledare för partiet Zanu-PF 1980–2017. Det var partiet som avsatte honom i en kupp som stöddes av landets militär.

Zimababwier utanför Zimbabwes ambassad i London uttrycker sin glädje år 2017 över att Mugabe avsatts.
Zimababwier utanför Zimbabwes ambassad i London uttrycker sin glädje år 2017 över att Mugabe avsatts. Zimababwier utanför Zimbabwes ambassad i London uttrycker sin glädje år 2017 över att Mugabe avsatts. demonstrationer,Zimbabwe,Robert Mugabe

President Mugabe har anklagats för att ha legat bakom massmord och etnisk rensning i Matabeleland där tiotusentals människor dog.

Hoppa över Twitterpostning

– Det är med största sorg som jag meddelar att Zimbabwes grundare och tidigare president, Robert Mugabe, har dött, skriver president Emmerson Mnangagwa på Twitter.

Mugabe föddes 21 februari 1924 i det som då hette Rhodesia, ett brittiskt kolonialområde i södra Östafrika.

Han fängslades år 1964 i det dåvarande Rhodesia efter att ha uttryckt kritik mot styret. Han satt i fängelse i tio år utan rättegång.

Robert Mugabe
Robert Mugabe tvingades bort från presidentposten år 2017. Robert Mugabe Bild: AFP / Lehtikuva Robert Mugabe

Källor: AFP, AP, Reuters, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes