Hoppa till huvudinnehåll

Bakslag för indisk månlandning - kontakten med månfarkosten Chandrayaan-2 bröts plötsligt

En bild från sändningen i Bangalore.
En bild från sändningen i Bangalore, Indien. På bilden syns rymdfarkosten Chandrayaan-2 strax innan landningen skulle äga rum. En bild från sändningen i Bangalore. Bild: All Over Press Indien,Månlandning

Stämningen på Indiens rymdcenter Isro i Bangalore förändrades snabbt från segerglädje till förtvivlan när forskare tappade kontakten med rymdfarkosten Chandrayaan-2 sent i går kväll, rapporterar India Today.

Indien skulle bli det fjärde landet i världen efter USA, Ryssland och Kina som lyckas göra en månlandning.

Planen var att Chandrayaan-2 skulle landa på månens sydpol, men cirka två kilometer från månens yta bröts kontakten plötsligt med farkosten.

– Landningen pågick som planerat och normal funktionalitet observerades. Därefter slutade landaren kommunicera med markstationen, säger Isros (The Indian Space Research Organisation) chef Kailasavadivoo Sivan.

Journalister som bekavar månlandningen av Chandrayaan-2.
Många journalister var med och bevakade den historiska händelsen. Journalister som bekavar månlandningen av Chandrayaan-2. Bild: AFP / Lehtikuva Indien,Månlandning

Orsaken till den tappade kontakten är ännu oklar. Rymdcentret hoppas kunna återansluta kontakten till farkosten så fort som möjligt.

Forskarna på Isro kan i nuläget inte svara på om farkosten har kraschat.

– Data analyseras och än har vi inga resultat. Det tar tid. Vi är inte säkra, säger forskaren Deviprasad Karnik på Isro.

Den 22 juli påbörjade Chandrayaan-2 sin resa mot månen.

Väl på månen var det meningen att farkosten skulle sända ut ett fordon, en så kallad strövare, för att leta efter vatten och analysera stenar och jordmån.

Indiens premiärminister Narendra Modi reste till rymdcentret för att bevittna landningen. Efter händelsen har han uppmanat forskarna vid rymdcentret att vara "modiga".

– Indien är stolt över sina forskare! De har gjort sitt bästa och har alltid gjort Indien stolt. Det här är ett tillfälle där vi måste vara modiga och modiga kommer vi att vara!, skriver han på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Källor: India Today, BBC, Svt

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes