Hoppa till huvudinnehåll

Dödssiffran stiger till 43 efter orkanen Dorian - drabbade vänder sig till sociala medier för att efterlysa familj och vänner

Norwel Gordon, före detta brandchef, inspekterar förödelsen på Abaco Öarna efter Dorian.
Före detta brandchef Norwel Gordon inspekterar förödelsen efter Dorian på Abaco öarna. Norwel Gordon, före detta brandchef, inspekterar förödelsen på Abaco Öarna efter Dorian. Bild: AFP / Lehtikuva Dorian

Den tropiska stormen Dorian har fått förödande konsekvenser i Bahamas. Dödssiffran efter stormen har nu stigit till 43 personer, enligt medieuppgifter.

– Fyrtiotre är det officiella antalet, många saknas fortfarande och antalet förväntas växa betydligt, uppger Erica Wells Cox, talesperson för Bahamas premiärminister Hubert Minnis, till den amerikanska tv-kanalen NBC News.

Enligt FN är över 70 000 människor i behov av hjälp på öarna Abaco och Grand Bahama, och tusentals personer söker desperat efter sina nära och kära.

Washington Post rapporterar att 35 personer har dött i stormen på öarna Abaco och åtta personer på ön Grand Bahama.

En flygbild som visar förödelsen på Grand Bahama efter orkanen Dorian.
Så här såg det ut på Grand Bahama den 5 september. Skadorna och förstörelsen är omfattande efter orkanen Dorian. En flygbild som visar förödelsen på Grand Bahama efter orkanen Dorian. Bild: AFP / Lehtikuva Dorian

Dorian rör sig mot Kanada

Dorians kraft har minskat betydligt och den betecknas som en kategori 1-storm på den femgradiga skalan.

Stormen rör sig för tillfället norrut mot Kanada, och väntas slå mot land i Nova Scotia under lördagskvällen, skriver USA:s nationella orkancentrum, NHC.

På torsdagen nådde stormen USA:s kust, men delstaterna vid kustremsan klarade sig relativt lindrigt undan.

Det handlar främst om strömavbrott, blockerade vägar och översvämningar i South Carolina och North Carolina.

Översvämning på uppfarten av ett hem i South Carolina efter Dorian.
Översvämning på uppfarten av ett hem i South Carolina efter Dorian. Översvämning på uppfarten av ett hem i South Carolina efter Dorian. Bild: AFP / Lehtikuva Dorian

Drabbade samlas på sociala medier

Många i de värst drabbade områdena har vänt sig till sociala medier och en huvudsaklig webbplats i hopp om att få information om sina saknade familjemedlemmar.

Mera än 6660 personer har registrerats som saknade på webbplatsen Dorian People Search Bahamas.

– Jag grundade sidan eftersom jag snabbt insåg snabbt att det finns ett behov av en plats för folk att samlas på och fråga efter sina nära och kära, säger Vanessa Pritchard-Ansell, som grundade sidan tidigare i veckan, till NBC News.

Pritchard-Ansell uppmanar människor i området att vända sig till webbplatsen där de kan fylla i namn, kön, födelsedatum, ålder, födelseort och sista kända plats för saknade vänner och familj.

Pritchard-Ansell har även skapat en Facebook-sida för drabbade i området. Sidan har nu cirka 11 000 medlemmar.

Källor: NBC News, CBS News, The Guardian, Washington Post