Hoppa till huvudinnehåll

Fångutväxlingen mellan Ryssland och Ukraina är ett faktum - 70 ryssar och ukrainare får återvända hem

Ryssland och Ukraina utväxlar fångar 7.9.2011
Frigivna fångar välkomnas känslofyllt av nära och kära på den ukrainska flygplatsen Boryspil Ryssland och Ukraina utväxlar fångar 7.9.2011 Bild: Reuters TV Ukraina,Ryssland,politiska fångar,fångar

Efter svåra förhandlingar har en väntad fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina äntligen skett. Det handlar om sammanlagt 70 personer som i dag fick återvända hem. Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är det här ett första steg mot fred mellan de två grannarna.

Redan på lördag morgon lämnade bussar under poliseskort Lefortovo-fängelset i Moskva och både ryska och ukrainska medier började citera advokater som berättade att den länge emotsedda fångutväxlingen nu verkligen inletts.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (till vänster) tog emot de frigivna ukrainska fångarna då de landade på flygplatsen i Kiev.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (till vänster) tog emot de frigivna ukrainska fångarna då de landade på flygplatsen i Kiev. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (till vänster) tog emot de frigivna ukrainska fångarna då de landade på flygplatsen i Kiev. Bild: AFP / Lehtikuva Ukraina

Planen från Kiev och Moskva lyfte samtidigt och på lördag eftermiddag utspelades glädjescener på Boryspils internationella flygplats i Kiev och Vnukovos internationella flygplats utanför Moskva.

Bland de ukrainare som landade i Kiev och togs emot av lyckliga anhöriga fanns regissören Oleg Sentsov.

- Jag tackar alla människor som kämpat för oss, sade Sentsov.

Det var stort journalistuppbåd runt den den ukrainske regissören Oleg Sentsov då han kramade om sin dotter Alina Sentsova på flygplatsen i Kiev på lördag eftermiddag.
Det var stort journalistuppbåd runt den ukrainske regissören Oleg Sentsov då han kramade om sin dotter Alina Sentsova på flygplatsen i Kiev på lördag eftermiddag. Det var stort journalistuppbåd runt den den ukrainske regissören Oleg Sentsov då han kramade om sin dotter Alina Sentsova på flygplatsen i Kiev på lördag eftermiddag. Bild: AFP / Lehtikuva Oleg Sentsov

Sentsov greps 2014 på Krim efter att han uttryckt kritik mot den ryska annekteringen. Han dömdes senare till 20 års fängelse i Ryssland för terrorbrott.

Fängslandet och domen har väckt internationella protester. I fjol utdelades han Sacharovpriset för tankefrihet.

Enligt deras advokater fick också 24 ukrainska sjömän nu återvända hem. Ryssland tog till fånga de här sjömännen i Kertjsundet i november i fjol.

Ett av de ukrainska fartyg som besköts i Kertjsundet i november 2018.
Ett av de ukrainska fartyg som besköts i Kertjsundet i november 2018. Ett av de ukrainska fartyg som besköts i Kertjsundet i november 2018. Bild: Handout Ukraina

Bland de övriga ukrainarna som nu släpptes fanns åtminstone en journalist och två politiska aktivister.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tog emot de frigivna fångarna på flygplatsen i Kiev.

- Vi har tagit det här första steget, vi måste ta alla steg för att få ett slut på det här hemska kriget, sade Zelenskyj.

En av de misstänkta för nedskjutningen av MH17-planet släpptes också

Bland dem som landade på Vnukovo, utanför Moskva, i dag fanns Voldymyr Tsemach. Det har bekräftats av Nederländerna.

Enligt det nederländska utrikesministeriet hade holländska åklagare vädjat till Kiev om att Tsemach inte skulle släppas.

Separatistkommendören Tsemach misstänks ha varit djupt inblandad i nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17 över separatistkontrollerade Snizjne i östra Ukraina sommaren 2014. Många av de 298 dödsoffren kom från Nederländerna.

Mindre kontroversiellt är att exempelvis den ukrainsk-ryske chefredaktören för RIA Novosti i Kiev, Kirill Vysjinskij fanns bland dem som Kiev frigav.

Dmitrij Kiselev, med Kirill Vysjinskij, lämnade flygplatsen i Moskva i samma bil på lördag eftermiddag.
Den Kremltrogne chefen för nyhetsbyrån Rossija Segodnja, Dmitrij Kiselev (i förgrunden) mötte Vysjinskij (i bakgrunden) på flygplatsen i Moskva. Dmitrij Kiselev, med Kirill Vysjinskij, lämnade flygplatsen i Moskva i samma bil på lördag eftermiddag. Bild: AFP / Lehtikuva Ukraina

Tillsvidare är det oklart vilka alla som ingår i den grupp som Ukraina frigav i dag.

Rysslands president Vladimir Putin sade tidigare i veckan att den här fångutväxlingen är början på en normalisering i relationerna till Ukraina.

Finlands president Sauli Niinistö har på Twitter välkomnat fångutväxlingen mellan Ryssland och Ukraina som ett "första framsteg".

Enligt Niinistö är utväxlingen till nytta då man går vidare med Normandieprocessen. Det är en förhandlingsprocess där också Frankrike och Tyskland deltar, utöver Ryssland och Ukraina.

Niinistö påpekar att det behövs flera steg innan man lever upp till Minskavtalet och för att det ska ske så är en dialog mellan Moskva och Kiev nödvändig.


Läs mera:

Kommentar: Utväxlingen av fångar mellan Ukraina och Ryssland var ett viktigt steg - men blir det något mera?

Utväxlingen av fångar gick så som det redan en tid hade spekulerats. Antalet blev 35–35, alltså sammanlagd 70 fångar, och utväxlingen skedde efter en överenskommelse mellan presidenterna Vladimir Putin och Volodomyr Zeleskyj.

Källor: AFP, Reuters, Tass