Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Stafett-FM i Ylivieska kör i gång – östnyländska herrsprintrar jagar guld

Borgå Akilles, Sibbo-Vargarna eller kanske Esbo IF? Flera SFI-föreningar finns med och kämpar om guld på herrarnas 4x100m i stafett-FM i dag. Därtill väntas bland annat damernas och herrarnas 4x800 meter bjuda på spänning i dagens tävlingar i Ylivieska.

Östnylands sprintrar mot det övriga Finland - i Ylivieska i Kalajokidalen. Det kan komma att vara mönstret, vardera dagen, för de kortare herrstafetterna i årets FM.

I varje fall ser det ut som om såväl 4x100 m idag som 4x400 på söndagen kan bli grymt dominerade av SFI-föreningarna från sydkusten. Borgå Akilles, Sibbo-Vargarna och i hög grad också Esbo IF räknas in bland guldkandidaterna på lördagen. Och Helsingfors IFK får heller aldrig räknas bort i de här sammanhangen.

Akilles toppar nationsstatistiken inför FM med 41,18 från regionmästerskapen i slutet av augusti. Samma lag löper i Ylivieska, nämligen Viktor Kantele, Willem Kajander, William Thor och Viktor Thor.

Borgåföreningen vann både för två och tre år sedan, med en delvis annorlunda kvartett. De unga tvillingarna Thor, som har såväl svenskt som finskt medborgarskap, är nu nya.

IF Sibbo-Vargarna kom för ett år sedan in i hetluften som stafettgigant med brons på 4x400 m och en fjärde plats på 4x100 m. I år är det i högsta grad möjligt att det blir medalj också på lördagens banvarv. Löparna är Joona Luotonen, Mikael Granqvist, Eljas Aalto och Edward Lindberg.

Esbo IF ser den här gången mycket starkt ut och framförallt Tuukka Huuskola är i lysande höstform. De övriga tre borde bli Roope Saarinen, Arttu Paananen och Jonathan Brace.

JKU från Jyväskylä, som vann ifjol, har som klar avsikt att vinna igen. De fyra sannolika löparna är Tuomas Rouvali, Elmo Lakka, Ilari Manninen och Viljami Hietaharju.

HIFK utmanar JKU på damernas 100 meter

Just Jyväskyläklubben kommer att dra till sig väldigt stort intresse även på damernas 4x100 m. Finländskt rekord verkar vara målsättningen. Aino Pulkkinen, Hannamaari Latvala, Anniina Kortetmaa och Nooralotta Neziri bildar kvartetten. Idel landslagssprintrar, som alltså går in för att underskrida rekordet 44,64.

Bland de övriga ligger främst Helsingfors IFK utmärkt till med tanke på medalj. Det allra vassaste tänkbara IFK-laget är inte i sin helhet med, men laget är ändå mycket snabbt. Det kommer att bestå av Inka Pöyry, Viivi Lehikoinen, Nea Mattila och Lotta Kemppinen.

Jämna 800-metersstafetter

4x100 m löps idag i alla tävlingsklasser. Lördagen handlar dessutom också om raffel i form av 800-metersstafetter. I år känns det som om de kan bli oerhört jämna i dam- och herrklasserna.

Bland damerna saknas fjolårsmästarna Lahden Ahkera eftersom Kristiina Mäki jagade VM-gräns i Spanien i går kväll. IK Falken från Pedersöre, som vann en lång räcka mästerskap åren innan, är däremot med. I årets lag finns Nathalie Blomqvist, Suzette Finne, Hanna Frostdahl och - Karin Storbacka!

Varken JKU eller Helsingin Kisa-Veikot kommer heller att vara lätta att besegra. Jyväskylä har ett mycket ungt, men ändå rutinerat lag.

Gamlakarleby IF ett intressant inslag på herrarnas 4x800 meter

Herrstafetten över 4x800 m blev ifjol en rätt enkel affär för Naantalin Löyly från Nådendal. Sannolikt behärskar de också loppet i Ylivieska. Joensuun Kataja, Lahden Ahkera och kanske framförallt HKV från Helsingfors kommer emellertid att vara av annan åsikt. Samt några föreningar till.

En riktigt intressant start gör också Gamlakarleby IF, med ett lag fyllt av löparkultur. Och med kvartmilaren Filiph Johansson som en vass spjutspets. 800 m är också honom välbekant.

Sammanlagt avgörs 16 olika stafetter under lördagens finalpass.

Sändningen från stafett-FM börjar klockan 14.40 i Arenan och 17.30 på TV2, med Leif Lampenius som kommentator på svenska.

Läs också