Hoppa till huvudinnehåll

12-årig pojke satt vid ratten under en dramatisk polisjakt i Torneå

Bil med blåljus kör i mörker på landsväg.
Polisen förlorade bilen ur sikte. Arkivbild. Bil med blåljus kör i mörker på landsväg. Bild: Mostphotos/Jonas Brodd Polisbil,Blåljus,polisen,utryckningsfordon,utryckning

En häftig polisjakt slutade på sjukhus för några barn i Torneå natten till söndagen. En 12-åring försökte fly undan polisen med en hastighet på över 150 kilometer i timmen. Med i bilen fanns också en 14-årig pojke och en 16-årig flicka.

Det hela började i centrum av Torneå vid tvåtiden i natt. En polispatrull såg en mycket ung pojke stiga ur förarsätet på en bil, och bestämde sig för att kolla pojkens id-handlingar och körskick.

Då patrullen kört upp brevid bilen rivstartade pojken plötsligt och körde iväg i rasande fart - med polisen i kölvattnet.

Två andra polispatruller anslöt sig till jakten, som var riskfylld eftersom det öste ner och sikten var obefintlig. Det fanns mycket vatten på vägen och den unge föraren höll flera gånger på att förlora herraväldet över sitt fordon.

Polisen förlorade bilen ur sikte under jakten på en långsträcka. Polisbilarna höll en hastighet på 150 kilometer i timmen, men pojken gasade på och lyckades skaka av sig poliserna.

Körde av vägen

I en skarp kurva körde den flyende bilen ändå av vägen. Den hade törnat mot en sandvall och flugit rakt in i en träddunge.

Ambulanser tillkallades och räddningspersonal tvingades skära upp bilens plåtar för att få ut offren - en 16-årig flicka och en lika gammal pojke. Flickan hade påkallat polisens uppmärksamhet genom att skrika på hjälp.

Ytterligare ett offer - en 14-årig pojke - hittades skadad brevid bilen

Föraren själv, den 12-åriga pojken, påträffades i närheten av olycksplatsen. Han erkände att han hade suttit vid ratten. Både narkotika- och alkoholtestet var negativt.

Barnen sändes till sjukhus för vård. Det är inte känt hur allvarligt skadade de är.

Artikeln uppdaterades klockan 15:20 med att två personer hade hittats inne i olycksbilen, inte en.

Läs också