Hoppa till huvudinnehåll

Bokaktuella Raakel Lignell berättar om våldet hon utsattes för i en tidigare relation: “Han misshandlade mig när jag var gravid”

Rakel Lignell står vid ett fönster.
Rakel Lignell berättar i samtalsprogrammet En önskan om det våldsamma förhållande som hon levde i tidigare. Rakel Lignell står vid ett fönster. Bild: Parad Media Yle Fem,Raakel Lignell,en önskan

Raakel Lignell har en lång konstnärlig karriär bakom sig. Hon är en känd violinist, författare, redaktör och programledare. Hon är också fembarnsmamma och tvåbarnsmormor. Nu är hon aktuell med boken “Älä sano että rakastat” där hon berättar om våldet i hennes tidigare parförhållande.

Raakel är uppvuxen i ett väldigt kristet hem, med föräldrar som hörde till pingstförsamlingen.

- Jag blev marinerad i den kristna läran. Det var ganska trångsynt och hade förstås sina dåliga sidor.

Raakel som var yngst i familjen var den som vågade ifrågasätta normer och traditioner.

- Jag tror att mina föräldrar till och med var nöjda då jag vågade säga ut sådant som de kanske inte själva täcktes säga.

- Jag tror på gud, men det är svårt att sätta tummen på vad det betyder.

Musik var något som var tillåtet i det annars konservativa pingsthemmet

- Jag kommer inte ihåg ett liv utan musik. Det har alltid musicerats hemma hos oss.

Att musicera var det bästa Raakel visste och hon kunde spela i flera timmar. Musiken fungerade också som en verklighetsflykt, där hon kunde få utlopp för sina emotioner och bekymmer.

- Jag gav min själ till spelande. Det är egentligen först i vuxen ålder med Nicke som jag har lärt mig att tala om mina känslor. Tidigare tyckte jag det kändes lättare att spela än att tala om svåra saker.

Gulnat foto av Raakel som övar violin sittandes på soffkanten som liten.
I Raakels barndomshem musicerades det alltid. Gulnat foto av Raakel som övar violin sittandes på soffkanten som liten. Bild: Privat Yle Fem,Raakel Lignell,en önskan

Systerns bortgång överskuggade Raakels barndomsfamilj

Raakels syster gick bort som sju år gammal i leukemi.

- Jag har vissa minnesbilder av henne från sjukhuset och från hemmet när vi lekte tillsammans och så minns jag begravningen, säger Raakel som endast var tre år då hennes syster dog.

Tydligare minnen har Raakel från livet efter hennes systers bortgång.

- Jag minns hur mamma gråter, hur sorgen satt i vårt hem och hur jag försökte trösta.

Musiken allt större utrymme i livet

Redan som 13 åring börja Raakel arbeta professionellt som musiker. Först på stadsteatern i S:t Michel och sedan i olika musikaler.

- Jag visste tidigt att musiken skulle bli mitt levebröd.

Det var en väntad riktning att Raakel sökte till Sibelius-Akademin. Raakel trivdes, men kände att hon inte utvecklades i sitt spelande.

- Jag kom inte vidare. Jag visste att om jag ville utvecklas så måste jag göra något med min teknik. Så jag flyttade till Berlin för att studera och jag ändrade hela min spelteknik. I ett år övade jag 8-10 timmar per dag, det var en riktig hästkur.

Svartvitt foto av Raakel som leende håller i fiolen.
Raakel Lignell övade violin 8-10 timmar per dag. Svartvitt foto av Raakel som leende håller i fiolen. Bild: Privat Yle Fem,Raakel Lignell,en önskan

Misshandlades som gravid

I Berlin träffade Raakel en man som visade sig vara något annat än vad Raakel hade trott.

- Jag vet inte om man kan kalla det kärlek. Det var en stor förtjusning och spännande förstås. Män hade varit lite mer som statister i mitt liv tills jag träffade den här mannen i Berlin.

Det som inte skulle hända hände, Raakel blev gravid.

- Jag hade aldrig ens tänkt på att skaffa barn. Jag skulle bara resa med min violin och vara fri.

Det stod ändå helt klart för Raakel att hon skulle behålla barnet. Men under graviditeten förändras Raakels liv.

- Han misshandlade mig när jag var gravid. Det var en enorm chock, jag tänkte att det här inte kan hända mig. Sen hände det som händer så många kvinnor, jag tog honom tillbaka, otroligt nog.

Raakel ville inte bli en ensamförsörjande mamma, hon ville ha en familj, så hon förlät honom och hoppades på en förändring. Men han misshandlade henne upprepade gånger.

- Det är ingen överraskning att det hände om igen, först var jag så rädd att jag inte kunde komma loss.

- Men lyckligtvis vågade jag lämna honom ganska snart. Min dotter var bara tre månader gammal när vi skildes.

- Jag har en ganska stark integritet eller resiliens så fast han gjorde mig illa så lyckades han inte nå mig eller krossa mig.

Raakel Lignell och Ira Hammermann sitter i en grå soffa och tittar in i kameran.
Raakel är gäst i En önskan. På bilden tillsammans med programledaren Ira Hammermann. Raakel Lignell och Ira Hammermann sitter i en grå soffa och tittar in i kameran. Bild: Parad Media Yle Fem,Raakel Lignell,ira hammermann

Bokaktuell med “Älä sano että rakastat”

Raakel visste alltid att hon någon gång skulle skriva ut om det tunga hon varit med om.

- Nu är det så länge sedan och jag var i en livssituation där det var möjligt att skriva. Kanske också det att jag blev mormor för tre år sen satte igång en process, att jag ville skriva om det svåra.

Raakel upplever att skrivprocessen har läkt henne.

- Jag märker nu att jag har burit på exceptionellt mycket skam och det har kommit fram på olika sätt i mitt liv. När jag skrev boken så frigjorde jag mig från skammen.

Familjen och barnen räddade Raakel

Skådespelaren Nicke Lignell kom in i Raakels liv ganska snart efter den svåra tiden i Berlin. Det var Raakels lilla dotter som flörtade med Nicke på ett café i Tölö.

- Där satt en ung man i ett annat bort och mitt barn kröp fram till honom hela tiden. Jag ursäktade mig “oj nej, sorry...”

Barnets flörtande störde inte Nicke. Det tog några veckor och så råkade Nicke och Raakel träffas på nytt och sedan gick det snabbt, de blev ett par och flyttade ihop.

Två år senare hade Nicke och Raakel fyra barn. Raakel som inte hade tänkt sig att bli mamma var plötsligt först fyrabarnsmamma och sedan om några år fembarnsmamma. Det var familjen som fick Raakel att må bra igen.

- Kan det finnas större lycka? Jag tycker att jag är otroligt rik. Småbarnsåren var intensiva men väldigt lyckliga.

- Det var familjen och kärleken som läkte mig.

En önskan - säsong 2

En önskan är samtalsprogrammet där programledaren Ira Hammermann träffar profilstarka personer som alla gjort en synlig och framgångsrik karriär inom bland annat kulturen, politiken, vetenskapen och idrotten. Serien sänds söndagkvällar i Yle Fem kl. 20.00 och avsnitten publiceras på Yle Arenan samma dag redan kl. 00.01. Gäster i säsong två är:

04.08.2019 Asko Sarkola
11.08.2019 Lilli Paasikivi
18.08.2019 Harry "Hjallis" Harkimo
25.08.2019 Sonja Kailassaari
01.09.2019 Ben Furman
08.09.2019 Raakel Lignell
15.09.2019 Caj Bremer
22.09.2019 Tanja Poutiainen
29.09.2019 Janina Fry
06.10.2019 Kari Lumikero

Arenan hittar du också alla avsnitt från säsong 1.

Läs också