Hoppa till huvudinnehåll

Hundraåriga volleybollspelaren Jaakko Estolas kamp för att förnya körkortet

Kollage med tre bilder från veteranvolleybollaget Sikariporras matcher.
"Sikariporras - volleybollens evigt unga" är en dokumentär om vänskap, energi och volleyboll. Kollage med tre bilder från veteranvolleybollaget Sikariporras matcher. Bild: Filmus Oy volleyboll,hundraåring

Jaakko Estola gör ett fatalt misstag när han ska ansöka om förnyelse av körkortet.

Hälsosystern ställer en inledande fråga.

- Vet herrn var han befinner sig?

Estola försöker sig på ett skämt:

- Inte en blekblåaste aning.

Hundraåringen Jaakko Estola poserar framför silverballonger med siffrorna 100.
Jaakko Estolas hundraårsdag firades med pompa och ståt bland spelkamraterna. Hundraåringen Jaakko Estola poserar framför silverballonger med siffrorna 100. Bild: Filmus Oy volleyboll,Pensionär,hundraåring

Körkortet förnyas inte och det blir en sex månaders rundtur till olika hälsostationer för att bevisa att karln är kapabel att hantera en bil.

Estolas spelkamrat i volleybollaget Sikariporras konstaterar att han sett honom göra krävande manövrar som fickparkering i en backe. Estola är lagets äldsta spelare.

Möjligtvis världens äldsta spelare på tävlingsnivå.

veternavolleybolllaget Sikariporras på match. Vid bild över hela planen.
Sikariporras spelar och tävlar aktivt trots spelarnas höga ålder. veternavolleybolllaget Sikariporras på match. Vid bild över hela planen. Bild: Filmus Oy volleyboll

I dokumentären Sikariporras - volleybollens evigt unga får vi följa med Mauno Koivistos gamla volleybollag som fortfarande är aktivt med ett gäng seniorspelare.

Laget grundades 1970 av Koivisto tillsammans med tre andra spelare.

Man får prata om en förlust i sexton sekunder

Laget bestod av kompisar från Helsingforsnejden som hade någon betydande ställning inom förenings- eller företagsvärlden.

Torsti Seppälä är lagets enda ursprungliga spelare som idag är vid liv. När han blir frågad hur det känns får han en klump i halsen.

- Det är vemodigt. Fast nog är det fint med till exempel Jaakko Estola, vår spelare som fyller hundra år. Och han spelar fortfarande med oss, säger Seppälä.

Svartvit bild på mauno koivisto som spelar volleyboll den 13 september 1981.
President Mauno Koivisto var en av grundarna av Sikariporras. Svartvit bild på mauno koivisto som spelar volleyboll den 13 september 1981. volleyboll,Mauno Koivisto

Det här är inte en dokumentär om Mauno Koivisto. Det är inte ens en dokumentär om volleyboll.

Nej, det är en tankeställare om liv och vänskap. Om att hålla igång så mossan inte täpper till maskineriet.

En kula i strupen

Jaakko Estola fick under kriget en kula i strupen som trängde igenom och splittrade ett revben. Och inte bara det.

- Kulan rev sönder min soldatjacka. Under resten av tiden såg man ett dåligt lappat hål i min rock. När folk undrade så svarade jag att det inte är jag själv utan ett minne av grannen, grinar Estola.

Sedan gör han situps hemma i stolen och förklarar att han måste bli kvitt sitt höga blodtryck genom att få komma ut på volleybollplanen igen.

Och göra det som han tycker allra bäst om - att spela volleyboll.

Hundraåriga Jaakko Estola spelar volleyboll.
Jaakko Estola blev sårad i kriget men spelar fortfarande volleyboll. Hundraåriga Jaakko Estola spelar volleyboll. Bild: Filmus Oy volleyboll

Ett ogenomtänkt skämt kostade Estola körkortet. Men som ni säkert redan anat så ger Estola inte upp i första taget. varken när det gäller ryska kulor, volleyboll eller körkortsinstanser.

Lagets gyllene regel

Sikariporras har en bra regel: Man får prata om en förlust i sexton sekunder. En vinst kan man gå igenom i några minuter.

Men sedan är det dags att gå ut på restaurang för att äta biff tillsammans. Och kanske uppsöka en dansbana om det är dans på gång någonstans i närheten.

EM i volleyboll (där Finland också spelar) pågår 12-29.9 i Frankrike, Belgien, Slovenien och Holland.

Dokumentären:

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle