Hoppa till huvudinnehåll

Känner du Finlands lucia 2019?

Finlands lucia 2018 Elin Qvist går nerför domkyrkans trappor.
Är du Finlands lucia 2019? Här går Finlands lucia 2018 Elin Qvist ner för domkyrkans trappor. Finlands lucia 2018 Elin Qvist går nerför domkyrkans trappor. Bild: Marcus Rosenlund Finlands Lucia,Lucia

Känner du den perfekta luciakandidaten? Uppropet efter luciakandidater har börjat och pågår fram till söndagen den 13 oktober. Ansökan kan göras på Folkhälsans webbplats för Finlands lucia.

För att kunna nomineras som luciakandidat bör man uppfylla vissa krav: personen i fråga ska ha fyllt 18 år, tala svenska, tycka om att uppträda och kunna sjunga. Det behövs också en rekommendation av någon närstående, samt ett foto och en ljudfil med valfri sång.

Personen som anmäls bör också ha möjlighet att delta i de tios dag onsdag den 23 oktober i Helsingfors när alla luciakandidater träffas. Luciauppdraget pågår från början av december till mitten av januari.

Kandidatanmälan

Om du själv vill ställa upp som kandidat går det bra att anmäla sig själv. Annars kan man också anmäla en person som man anser vara lämplig som Finlands lucia, men då är det viktigt att man fått kandidatens medgivande.

Lucia är en symbol för ljus och glädje och en frontfigur för luciainsamlingen. Under uppdragstiden gör lucia och luciakören med tärnorna mer än 100 olika besök på sjukhus, daghem, äldreboenden och fester. Det blir långa och bråda dagar men också minnen för livet.

Luciainsamlingen hjälper utsatta barnfamiljer

Precis som under de senaste åren kommer även årets luciainsamling att gå till förmån för barnfamiljer som har det svårt i vardagen. I fjol slog insamlingen nytt rekord och inbringade hela 193 000 euro.

Det finns många orsaker till att barnfamiljer kan ha det svårt i vardagen. Bland annat sjukdom, fattigdom eller brist på närstående stödjande relationer är vanliga orsaker till att föräldrar blir utmattade och behöver extra hjälp, och då är luciainsamlingen till stor nytta.

Medlen från luciainsamlingen går till tre olika konkreta ändamål för utsatta barnfamiljer. Dessa är FamiljeKraft-lägren, där hela familjen tillsammans får hjälp och stöd, Folkhälsans Trappan-arbete där man arbetar mot våld i nära relationer samt FöräldraKraft- och MammaKraft-grupperna där föräldrarnas välmående ligger i fokus.

Vill du sjunga med i luciakören?

Är du intresserad av körsång finns det också möjlighet att sjunga in i luciakören för att vara luciatärna och medverka i luciaturnén med Finlands lucia 2019. Då bör du vara fyllda 16 år och vara van vid att sjunga i stämmor.

En öppen insjungning för alla som vill vara med i luciakören ordnas 14 oktober kl. 17.00 på Folkhälsan på Topeliusgatan 20 i Helsingfors. Ingen förhandsanmälning behövs.

Kören övar i Helsingfors från oktober till december, övningsdag är oftast måndag samt en del lördagar eller söndagar.

Kören leds av Jannike Sandström.

Finlands lucia väljs i november

Luciavalet inleds söndagen den 27 oktober. Sista röstningsdagen är onsdagen den 27 november.

Finlands lucia kröns på luciadagen den 13 december kl. 17. Svenska Yle direktsänder kröningen från Helsingfors domkyrka i Yle Fem och på Yle Arenan.

Luciainsamlingen till förmån för utsatta barn och familjer pågår till slutet av januari 2020.