Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: FM-stafetternas avslutande dag och Sibbo Vargarnas gyllene chans – 24 år gammalt rekord kan slås i häckstafetten för damer 17

Den avslutande dagen av stafett-FM bjuder på en hel del spänning och osäkerhetsmoment. I herrarnas 4x400 meter är det många SFI-lag om budet och också på damsidan kan det bli en riktigt jämn kamp. Den andra häckfinalen för dagen kan dessutom bjuda på ett resultat som skulle slå det 24 år gamla finländska rekordet.

Sibbo Vargarna som var ytterst nära ett guld redan i går, har en gyllene chans att ta hem guldet på herrarnas 4x400 meter.

– Vi har märkt hela säsongen att vi har en bra chans, det är guldet som gäller, sade de efter silvret i går.

Mästarkandidaternas guld är ändå långt ifrån klappat och klart. På pappret är laget helt klart favorit men skador skuggar laget.

I går fick Elias Ylöstalo hoppa in i stället för Joona Luotonen som fick skadekänningar inför herrarnas korta stafett.

Nu kan också Eljas Aalto ha gjort sitt i stafett-FM. Efter gårdagens final fick han känningar i baklåret och det är i nuläget oklart ifall han kan tävla i dag eller inte. Lag kommer de ändå att ha oberoende.

Öppna Instagram-inlägget

Esbo IF och HIFK har också ypperliga chanser att ta medalj – men inte heller Borgå Akilles ska räknas ur leken.

HIFK har Erik Back som ankare, och i fjol var det just han som avgjorde guldet för helsingforsarna. Esbo IF har ett bra lag på benen men saknar Oskari Mörö som jagade VM-gränsen i Spanien på fredag.

Fyra om budet på damernas 4x400

Också i damernas stafett är det riktigt tight. Ur en SFI-synvinkel har HIFK ett riktigt bra lag men med ett frågetecken.

Bestämmer sig Lotta Kemppinen för att löpa ser det riktigt bra ut, men också utan henne har de tuffa namn på startlistan med Viivi Lehikoinen och Nea Mattila i spetsen.

Jyväskylän Kenttäurheilijat som var överlägsna på korta stafetten i går har så gott som samma lag på 4x400 meter i dag. Nooralotta Neziri stiger åt sidan och ger plats åt Janette Niemi.

Utöver dem kan också Veitsiluodon Kisaveikot och Keski-Uudenmaan Yleisurheilu utmana om guldet.

Rekordfarter i juniorklasserna

HKV:s herrar 19 var stora favoriter i gårdagens 4x100 meter. Laget som hade snackats ha chans att löpa nytt finländskt rekord startade starkt, men redan den första växlingen gick åt skogen.

I dag har ändå HKV en andra chans att visa vad de går för på 4x400 meter. Laget löper med Niko Viljola i spetsen, som i går löpte ankaretappen då HKV tog guldet på 4x800 meter.

Dagens stora rekordstart är ändå damernas häckstafett i 17 års klassen.

Lappeenrannan Urheilu-Miehet har samma lag i år som de hade då de tog guldet i fjol. Laget med Tanja Kokkonen i spetsen kan komma att slå ett 24 år gammalt finländskt rekord på distansen om allt går vägen.

SFI- och HIFK-medaljer?

I fjol blev det sju guld för HIFK i stafett-FM, fem av dem på den avslutande dagen. I går tog HIFK två medaljer men inga guld. I dag finns det som sagt chans för flera medaljer.

Öppna Instagram-inlägget

Utöver herrarnas 4x400 och damernas 4x400 meter har man chansen också på 4x300 meter i klassen damer 17 och 4x100 i klassen herrar 17. I den förstnämnda kan det bli en ruskig duell mellan HIFK och Tampereen Pyrintö.

SFI-medaljer blev det i går sex stycken. Frågan är, hur många det blir i dag.

Sändningen på Arenan startar klockan 13.25. Från klockan 17.30 sänds de avslutande stafetterna på TV2 och på Arenan med svenska kommentarer av Leif Lampenius.