Hoppa till huvudinnehåll

Pensionärerna i Estland lever på marginalerna - ingen annanstans i EU är risken för plötslig fattigdom större

En äldre estnisk dam släcker lampan i sin tambur.
I synnerhet äldre estniska änkor riskerar att leva sina sista år i fattigdom i ett tyst hem. En äldre estnisk dam släcker lampan i sin tambur. Bild: Gustaf Antell Estland,Pensionär,pensionärer,fattigdom,Fattigdomsgräns

Enligt statistik från Eurostat är pensionärerna i Estland EU:s socioekonomiskt mest utsatta.

Paide är en liten stad mitt i Estland med 8000 invånare. Där träffar jag Maimu Lomp, en aktiv och positiv pensionär.

Vi har bestämt oss för att träffas mitt på stadens torg trots att jag egentligen hade föredragit hemma hos henne i radhuset där hon bor.

Det är för att barnbarnen är på besök och Lomp känner sig obekväm med att berätta om sina bekymmer inför dem.

Den estniska pensionären Maimu Lomp blickar förbi kameran med oro i blicken
Maimu Lomp är en pensionär som försörjer sig som aktivitets- och gymnastikledare för äldre i Paide. Där kommer hon i kontakt med många av stadens pensionärer. Den estniska pensionären Maimu Lomp blickar förbi kameran med oro i blicken Bild: Gustaf Antell Estland,Pensionär,Paide,maimu lomp

- Det har ju alltid varit en dröm att börja resa när jag går i pension, både i Estland och i världen. Men det är egentligen en hopplös dröm, säger Maimu Lomp. Vi kan inte leva som våra vänner i Finland.

Lomp jobbade fram till pensioneringen som apotekare, men eftersom pensionen inte räcker till jobbar hon nu vidare som aktivitetsledare för pensionärer.

- Det är helt nödvändigt för att jag ska klara mig.

Pensionen är knappt 40 procent av den sista lönen

Det här är ett exempel på vad det betyder när statistiken från Eurostat säger att pensionärerna i Estland är EU:s mest utsatta för att falla i fattigdom - 46 procent av dem ligger i riskzonen.

En estnisk pension är i medeltal drygt 400 euro per månad medan medellönen är 1400 euro. Därför fortsätter ungefär en tredjedel av esterna att jobba efter den formella pensionsåldern.

Enligt officiell statistik för det här årets andra kvartal jobbar tre av fem personer i åldersgruppen 50-74 år.

- Jag tror att alla som hittar ett jobb tar det, säger Lomp. Alla mina kolleger som har gått i pension från apoteket jobbar. Samma gäller alla andra bekanta jag har här.

Lönen sparas i första hand för oförutsedda händelser, som tandläkarbesök, glasögon och renovering i husbolaget.

Lomp lider av en funktionsnedsättning som gör att hon behöver en bil för att röra sig utanför hemmet, så utan jobb skulle hon vara tvungen att sluta leva ett aktivt och självständigt liv.

Om pensionen inte räcker till borde staten garantera alla en plats på ett servicehus.― Siret Pihelgas, socialdemokratisk biträdande borgmästare, Paide

Paides biträdande borgmästare Siret Pihelgas tycker att staten borde ta modell av Sverige och Finland och ta bättre hand om sina pensionärer.

Alla mina kolleger som har gått i pension från apoteket jobbar. Samma gäller alla andra bekanta jag har här.― Maimu Lomp

- Om pensionen inte räcker till borde staten garantera alla en plats på ett servicehus, säger Pihelgas, trots att hon vet att det är lättare sagt än gjort.

Av Estlands över 300 000 personer i pensionsåldern bor färre än tiotusen idag på äldreboende. Det beror i första hand på att servicehusen har en månadsavgift som är högre än en vanlig pension.

Och det betyder att en stor andel av esterna idag tynar bort ensamma i sitt hem.

- Det är inte acceptabelt, säger Pihelgas, staten borde ta bättre ansvar för sina pensionärer. De har gett vårt land så mycket och är värda att få något tillbaka.

Siret Pihelgas.
Siret Pihelgas i en trädgård där en pensionär odlar viktiga grödor åt sig. Siret Pihelgas. Bild: Gustaf Antell Estland,trädgårdar,Paide stad,Siret Pihelgas

Men enligt prognoserna går utvecklingen åt det motsatta hållet. Framtidens pensionärer kommer att vara minst lika utsatta för fattigdom som dagens.

Mänskor måste själva börja ta ansvar för sin pension― Kati Voomets, Swedbank

- Scenarierna är dystra, säger Kati Voomets, chef för Swedbanks informationscenter i penningfrågor. I dag har vårt samhälle två arbetstagare per pensionär, men år 2060 har den tvåan sjunkit till 1,3.

Voomets rekommenderar alla att själva börja pensionsspara.

- Staten kommer inte att kunna hjälpa med mer än en pension som motsvarar ungefär 30 procent av lönen, enligt Swedbanks beräkningar.

Trots det är Voomets kritisk mot regeringens nuvarande planer på att reformera pensionssystemet.

Regeringen planerar en reform av hela pensionssystemet

Det minsta regeringspartiet Isamaa - Fosterlandet vill att det ska bli tillåtet för invånarna att lösa ut den delen av de hittills obligatoriska pensionsbesparingarna som är investerade i pensionsfonder.

Premiärminister Jüri Ratas Centerparti är mindre ivrig, men ser ut att vara beredd att böja sig för det kravet.

När Swedbank, den bank i Estland som har flest privatkunder, har undersökt sina kunders placeringar och de kommit fram till att bara en bråkdel av kunderna sparar aktivt för framtiden.

Av dem som placerar pengar är det bara en minoritet som gör det med bättre avkastning än de stora pensionsfonderna. Den stora majoriteten av esterna använder sina pengar till konsumtion.

- Jag är rädd för att de flesta som väljer att ta ut sina pensionspengar om det blir möjligt kommer att ha förlorat dem långt innan de går i pension, säger Voomets.

Hur kan man leva utan pension, står det på en skylt på Estlands åsiktsfestival Arvamusfestival.
"Hur lever man utan pension?". Det var rubriken på en diskussion under årets åsiktsfestival Arvamusfestival i Paide i Estland. Hur kan man leva utan pension, står det på en skylt på Estlands åsiktsfestival Arvamusfestival. Bild: Gustaf Antell Estland,Paide,Paide stad,Åsikt,pensioner,pensionering

Dagens pensionärer lever för det mesta i en helt annan värld. De sparar inte på lång sikt, utan de är sparsamma för att klara sig i en osäker vardag.

Yngre pensionärer som har lyckan att ha ett jobb har inkomster som i sig skulle kunna tillåta ett någorlunda normalt liv.

På landsbygden och i mindre städer som Paide har dessutom de flesta en tillräckligt stor trädgård för att vara mer eller mindre självförsörjande på bär, frukt och grönsaker.

Men problemet är att livet så ofta styrs av rädslan för att hälsan ska svika så att det inte går att jobba mer och att pengarna tar slut.

Trots att sjukvården i sig är nästan gratis och medicinerna är subventionerade finns det alltför många exempel på att äldrevården inte fungerar som den ska.

Många änkor och änklingar tynar bokstavligen bort i ensamhet.

En estnisk skylt med texten "När döden knackar på dörren".
"När döden knackar på dörren?" En estnisk skylt med texten "När döden knackar på dörren". Bild: Gustaf Antell Estland,Paide,Paide stad,Åsikt,pensioner,pensionering

- Jag jobbar inom stadens äldrevård med gymnastik. Där är alla glada och livliga, säger Maimu Lomp. Men så finns det dem som vi aldrig ser.

Hon säger att det inte bara är de som för trötta eller sjuka som håller sig hemma, utan många isolerar sig frivilligt.

- De sparar konstant och tar inga risker.

Mina finska vänner förstår inte hur olika det är att vara pensionär i Finland och i Estland.― Maimu Lomp

Läs också