Hoppa till huvudinnehåll

Serena Williams missade sin chans för fjärde gången på raken – Bianca Andreescu gjorde debut i US Open och blev första någonsin att kamma hem titeln direkt: "En dröm som blivit verklighet"

Serena Williams och Bianca Andreescu.
Två mästare som tagit sina första grand slam-titlar på samma arena, en för 20 år sedan, en i natt. Serena Williams och Bianca Andreescu. Bild: imago sport/AOP Serena Williams,Bianca Andreescu,US Open i tennis

Noll av fyra för Serena Williams. Storstjärnan har jagat Margaret Court och det magiska rekordet på 24 grand slam-titlar redan en längre tid – och får fortsätta jaga. Det sista hindret, US Open-debutanten och tonåringen Bianca Andreescu, blev för mycket för Williams. Andreescu blev fjärde att på knappt två år riva itu drömmen då hon besegrade den 19 år äldre Williams i två raka set.

Sedan Serena Williams senast vann en grand slam-titel år 2017 i Australian Open har tennisstjärnan fått fyra chanser att ta den stora 24:e titeln: Wimbledon 2018, US Open 2018, Wimbledon 2019 och nu US Open 2019.

Resultaten i matcherna har ändå varit allt annat än en fröjd för ögat. Williams har inte lyckats vinna ett enda set i finalerna och gjorde det inte heller i natt.

I fjol förlorade Williams finalen i US Open i två raka set mot en finaldebutant – i år gjorde hon det samma mot en som inte bara spelade sin första grand slam-final utan också gjorde debut i turneringen.

– Jag har kämpat väldigt hårt för den här stunden. Jag kan inte klaga. Det här året har varit en dröm som blivit verklighet. Att få spela den här matchen, på den här arenan, mot en sann legend inom sporten är otroligt, sade den färska mästaren i tv-sändningen.

Bianca Andreescu skrev om historieböckerna och blev inte bara första debutanten att ta hem titeln, men också första kanadensaren och första född på 2000-talet att ta en grand slam-titel.

Bianca
Första grand slam-titeln för Bianca Andreescu. Bianca Bild: imago sport/AOP Bianca Andreescu,US Open i tennis,tennisspelare

Ett magiskt år

Bianca Andreescu har haft en riktig pang säsong. För ett år sedan lyckades hon inte ta sig vidare från kvalturneringen till US Open. I år gick det hela vägen.

I början av året låg kanadensaren på en 178:e plats i världsrankingen. Med några stora WTA-turneringssegrar tidigare i år var Andreescu rankad 15:e inför US Open.

Före nattens final hade hon i sju matcher av sju besegrat en topp 10-rankad motståndare. I finalen blev det åtta och noll då Serena Williams fick ge sig med 6–3, 7–5.

Hoppa över Twitterpostning

Tonåringen spelade iskallt och bröt Serenas första servtur i bägge set. I andra set ledde hon till och med redan 5–1 och hade en matchboll – men Williams gav henne en kamp på slutet.

Andreescu höll ändå nerverna i styr och kunde blocka av publikens innerliga hurrande på världsstjärnan.

På den tredje matchbollen gick det vägen. Andreescu såg först förskräckt och chockad ut, sedan lättad, och lade sig ner på tennisbanan.

– Det var förväntat att Serena skulle kämpa emot. Hon har gjort det så många gånger tidigare och därför är hon den sanna mästare hon är, både på och utanför planen. Jag försökte bara blocka ut allting annat. Sista gamet var inte lätt.

– Jag vet att ni ville att Serena skulle vinna, jag är ledsen skrattade hon försiktigt åt publiken efter segern.

Serena Williams och Bianca Andreescu.
20 år sedan Serena Williams tog sin första titel på samma arena. Den här gången var det Andreescus tur. Serena Williams och Bianca Andreescu. Bild: Justin Lane/EPA Serena Williams,US Open i tennis,tennisspelare

Noll av fyra för Williams

För 20 år sedan tog Serena Williams sin första grand slam-titel på samma arena. Då var inte Andreescu ens född. Nu jagade hon sin 24:e i finalen, för fjärde gången.

– Jag känner mig hedrad att få vara här och stolt över att jag är med och tävlar på den här nivån för det är inte lätt att vara på topp i den här sporten i 20 år.

– Mitt team har varit väldigt stöttande under alla framgångar, alla motgångar, motgångar, motgångar, motgångar och motgångar. Hoppeligen får vi se lite framgångar snart, skrattade stjärnan i sändningen efter matchen.

Med sina 23 grand slam-titlar håller hon rekordet under den så kallade öppna eran. Alla tiders rekord, Margaret Courts 24 titlar, har ändå varit inom räckhåll redan flera gånger.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport