Hoppa till huvudinnehåll

Sergiu Zsolnay studerar för att bli modeassistent - sydde sin egen klädkollektion

Sergiu Zsolnay.
Sergiu Zsolnay hemma i Jakobstad. Sergiu Zsolnay. Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad

Sergiu Zsolnay kom tillbaka till Jakobstad efter att ha jobbat med mode i huvudstaden. Nu studerar han till modeassistent och har sytt upp sin första klädkollektion, trots att han inte kunde sy innan han började utbildningen.

Sergiu Zsolnay kom tillbaka till hemstaden Jakobstad för ett drygt år sedan. Då hade han jobbat med mode i Helsingfors och ute i världen, men också hunnit med en vända i Norge.

Alltid varit kreativ

Sergiu har alltid sysslat med det kreativa, sång, dans och kanske känner du igen honom från Idols för sju år sedan. När det sen inte gick riktigt som han tänkt i Norge packade han väskan och reste hem.

- Jag jobbade inom mode i åtta år och skolade modeller och jobbade för modellagenturer och rester till Paris. Det var en cool tid, säger Sergiu.

Ut åkte fyrtio par byxor och nästan lika många skjortor och tröjor. Det forna modelejonet har taggat ner.

- Det är ju helt galet att ha så mycket kläder. Det är ju roligt att ha naturligtvis, men i dag klär jag mig mycket diskretare, säger Sergiu.

Sergiu Zolnay.
Sergiu Zolnay. Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad

Studerar till modeassistent

Efter ett mellanår med jobb inledde Sergiu studier till modeassistent på yrkesskolan Optima. Han hade tänkt sig att bli fotograf men det var TE-byrån som tipsade honom om utbildningen i mode.

- Vi har en utbildning åt dig, sa de. Sen missade jag ansökningstiden till fotograflinjen, och det var nog tur det, säger Sergiu.

Nu har Sergiu faktiskt sytt upp sin egen kollektion kläder som han visade upp på Energiverket, ett projektrum för visuell konst som drivs av Yrkeshögskolan Novia, i somras. När det rådde värmebölja i somras satt han alltså vid symaskinen uppe i sin takvåning och sydde med världens fart.

- Det är ju inte så enkelt att sy rakt, säger Sergiu och skrattar.

Nej det var svårare än han trodde att börja sy. Det kräver ett visst tänk för att få plaggen att sitta som de ska. Bakom sig hade Sergiu bara en termin syslöjd innan han inledde studierna till modeassistent.

- Det kärvs att man pusslar ihop det för att fatta hur man får ihop det.

Ens namn är kraftfullt

Kläderna är sydda i satin, linne, sammet och han har också använt ett par gamla gardiner. En del av materialet har han fått. Kläderna är mestadels unisex.

Det var asiatiska serier som gav honom inspiration. Där klär sig kvinnor och män väldigt lika.

- Jag gillade just det att de klär sig så lika. Det är främst material och styling som visar vem som är väktare, tjänare, kung eller drottning. Men auran var lika stark.

Det samma vill Sergiu se i dagens mode.

- Det är viktigt att våga mixa ihop de feminina och maskulina krafterna. Kvinnor och män är ju beroende av varandra oavsett hur man tittar på det.

Sergiu Zsolnay.
Sergiu Zsolnay. Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad

Rötter i två familjer

Sergiu Zsolnay är uppvuxen i Jakobstad men har sina biologiska rötter i Rumänien. Han är mycket intresserad av olika kulturer och säger att han har två härkomster, sin familj i Jakobstad med en finländsk mamma och pappa med rötterna i Ungern och så sin biologiska bakgrund i Rumänien.

Sergius första kollektion heter Cordovan, det är hans barnsdoms efternamn.

- Man ska vara stolt över sitt namn, det är det mest kraftfulla vi har. Jag är glad och tacksam över att jag har två familjer, säger Sergiu.

Klänningen gör comeback

Sergiu säger att han tror på sådant mode där man inte försöker att skapa nytt utan istället går tillbaka i historien. Modet från 70-talet fram tills i dag har stannat och kommer åter med tio års mellanrum ungefär.

- Sen är vi tillbaka vid breda byxor och denim. Nästa sommar tror jag att vi kommer att se mera silke och större, rundare kjolar och folk vill åter bära klänning, säger Sergiu.

Hur ska man då tänka när man köper kläder? Det viktigaste är att tänka efter säger Sergiu. Satsa på det du verkligen vill ha och välj bra material.

- Vill du ha cashmir och linne så satsa på det, då kommer du också att använda dina kläder och värdesätta dem. Men köp inte bara för att köpa, det blir ett beroende. Köp ett plagg när du behöver det, säger Sergiu Zsolnay.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten