Hoppa till huvudinnehåll

Blåvit frustration över straffbeslutet: ”Domarna vet inte ens själva vad som är hands”

Jorginho sätter den avgörande straffen mot Finland.
Lukas Hradecky lyckades inte stoppa Jorginhos straff. Jorginho sätter den avgörande straffen mot Finland. Bild: Lehtikuva Lukáš Hrádecký

Var det hands eller inte? Italien avgjorde EM-kvalmatchen mot Finland efter en kontroversiell straff. Sauli Väisänen som orsakade straffen hade svårt att smälta domslutet.

Väisänen täckte ett skott och bollen träffade handen. Det medger han själv. Däremot är han inte alls säker på att beslutet var i enlighet med regelverket.

– Vi hade en briefing nyligen om handsregeln med landslaget och expertens bud var att det inte är hands om bollen träffar handen då man står så där nära skytten. Det känns som att domarna inte ens själva vet vad som är hands och vad som inte är det, säger Väisänen och fortsätter uppgivet:

– Det är frustrerande att matchen avgjordes på det där sättet.

Rasmus Schüller efterlyser klarare besked om vad som är hands och vad som inte är det.

– Handsregeln är ganska diffus fortfarande. Jag tyckte inte att Sauli gjorde sig stor i situationen. Därmed är det kontroversiellt att det blev straff.

Italien dominerade kampen

Förlusten var Finlands första på hemmaplan på över två år och utan Lukas Hradeckys storspel framför stolparna skulle den italienska segern varit större.

Finlands målskytt Teemu Pukki medger att Italien var det bättre laget för dagen.

– Italien hade fler målchanser. Luke (Hradecky) gjorde flera fina räddningar. Han höll matchen jämn. Efter kvitteringen hoppades vi att vi skulle ha tagit åtminstone en poäng. Nu blev vi utan och det irriterar, säger Pukki som gjorde sitt 15:e mål på sina 15 senaste matcher.

Defensiv finländsk uppställning

Finlands huvudtränare Markku Kanerva hade stor respekt för Italien och övergav den sedvanliga 4–4–2-formationen och satsade i stället på en fembackslinje med tre mittbackar i en 5–4–1-formation.

– Det fungerade inte så väl som vi ville att det skulle fungera. Vi hade en klar idé över vad vi ville göra, men vi kunde inte genomföra det tillräckligt bra för att få någonting med oss från den här matchen, säger Rasmus Schüller.

Enligt Lukas Hradecky var tanken att göra Italiens liv surt, men formationen ledde till att man offrade en del av spelet med boll.

– Den delen fick vi inte i gång. Det var synd, men det är viktigt att bära huvudet högt – vi är efter sex matcher i ett bättre läge än vi knappt hade vågat drömma om för en månad sen.

Allt i egna händer

Som Hradecky påpekar så är tabellen i Grupp J trevlig läsning för finländska fotbollsvänner. Trots nederlaget mot Italien.

Tack vare Armeniens seger över Bosnien-Hercegovina har Finland tre poäng till godo på tabelltrean Armenien då fyra omgångar återstår. Försprånget till bosnierna är fem poäng.

Högerbacken Albin Granlund beskriver situationen som gynnsam.

– Trots att vi förlorade i dag så är läget bättre än för en vecka sedan. Vi tog en viktig seger över Grekland. Det roliga och fina är att vi har allt i egna händer. Om vi fortsätter att spela som vi gjort, så tror jag att vi kommer att klara av det.

EM-kvalet fortsätter för Finlands del om en dryg månad. Först möter man Bosnien-Hercegovina på bortaplan och därefter Armenien i en verklig nyckelmatch på hemmaplan i Åbo.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport