Hoppa till huvudinnehåll

Boris Johnson gör nytt försök att tvinga fram brittiskt nyval - dömt att misslyckas även denna gång

Storbritanniens hårt trängda premiärminister Boris Johnson gör på måndag ett nytt försök att tvinga fram nyval genom en omröstning i parlamentet. Det första försöket i fredags misslyckades, då 21 konservativa "rebeller" röstade med oppositionen mot sin egen partiledare.

Oppositionen som i fredags fick stöd av de så kallade "rebellerna", som sedermera har sparkats ut ur det konservativa partiet, drev också igenom ett lagförslag som förhindrar ett utträde ur EU utan ett avtal.

Lagen förmodas träda i kraft på måndag i och med att drottning Elisabeth ger den sitt kungliga godkännande.

Johnson måste enligt lagen ansöka om ett tredje uppskov för brexit, om ett nytt avtal med EU inte har nåtts före den 19 oktober, bara tolv dagar före brexit den 31 oktober.

Johnson, som har lidit en rad svidande nederlag sedan han för sex veckor sedan tog över som premiärminister efter Theresa May, tänker ändå inte ge upp så lätt.

Demonstrater utanför parlamentet kräver Boris Johnsons avgång bara sex veckor efter att han tillträdde
Demonstrater utanför parlamentet kräver Boris Johnsons avgång bara sex veckor efter att han tillträdde Demonstrater utanför parlamentet kräver Boris Johnsons avgång bara sex veckor efter att han tillträdde Brexit

Det spekuleras nu vilt i brittiska medier och i parlamentet om huruvida Johnson i sista stund försöker hitta på något nytt knep så att han kunde strunta i lagen, nu när han har förlorat sin majoritet i parlamentet.

Det politiska kaoset understryks av Johnsons ytterst kontroversiella beslut nyligen att stänga parlamentet för flera veckor inför brexit.

Premiärministerns kansli bekräftar nu att suspenderingen träder i kraft på måndag kväll och att parlamentet inte återupptar sitt arbete förrän den 14 oktober, knappt två veckor före brexit.

"Bryter inte mot lagen"

Johnsons medarbetare antyder att premiärministern bland annat tänker ifrågasätta lagens laglighet vid domstolar "ända till slutet om så krävs."

Johnson har gång på gång försäkrat att han tänker se till att brexit förverkligas den 31 oktober med eller utan ett avtal, men hur det ska gå till utan att han bryter mot den nya lagen är svårt att se.

Han har ju också sagt att han inte tänker be att brexit skjuts fram ytterligare, samtidigt som han vägrar ge ut detaljer om hur de utlovade avtalsförhandlingarna med EU löper, något som i allra högsta grad irriterar parlamentsledamöter.

Ledande EU-länder har konsekvent visat kalla handen för britternas förslag om att omförhandla brexitavtalet, och flera brittiska ministrar (bland dem hans egen bror) har avgått under den senaste veckan i protest mot att det verkar solklart att Johnson inte har och inte ens vill ha någon plan B.

En brexitanhängare konfronterar brexitmotståndare under en demonstration i London
Brexitanhängare börjar enligt opinionsmätningar bli allt mer otåliga med att politikerna inte förverkligar deras vilja En brexitanhängare konfronterar brexitmotståndare under en demonstration i London Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN Brexit

Två av han mest lojala ministrar avvisade ändå på söndagen spekulationer om att han till slut inte har något annat alternativ än att avgå om han inte vill bryta mot lagen.

- Det är självklart att han inte bryter mot lagen, sade utrikesminister Dominic Raab, men utan att förklara vad Johnsons följande steg blir.

Inrikesminister Savid Javid försökte också försäkra att premiärministern vet vad han gör.

- Vi har en plan, som innebär att vi håller fast vid vad vi har gjort, konstaterade inrikesministern kryptiskt.

Jeremy Corbyn talar i parlamentet 3.9.2019
Labourledaren Jeremy Corbyn vägrar gå med på nyval i det här skedet. Jeremy Corbyn talar i parlamentet 3.9.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Jeremy Corbyn,Storbritannien

EU ger inte efter

Oppositionen har länge krävt nyval, men inte på Johnsons villkor eftersom hans politiska motståndare inte längre litar på honom och hans löften.

Johnson har trots allt medvind enligt opinionsmätningar och det största oppositionspartiet Labour är fullt medvetet om att det riskerar att förlora stort om nyval skulle hållas nu, under den omstridde Jeremy Corbyns ledning.

Även Labour är splittrat om brexit medan Corbyn länge har varit tvehågsen om EU.

Parlamentet kräver alltså ett nytt brexituppskov om förhandlingarna med EU inte leder någonvart, men även det alternativet är en återvändsgränd om man får tro ledande EU-länder som Frankrike.

- Under rådande omständigheter blir det ett nej! Vi tänker inte gå igenom detta var tredje månad, sade Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian senast på söndagen.

EU-vänliga demonstranter utanför premiärministerns residens vid Downing Street anklaga Johnson för lögner
EU-vänliga demonstranter utanför premiärministerns residens vid Downing Street anklaga Johnson för lögner EU-vänliga demonstranter utanför premiärministerns residens vid Downing Street anklaga Johnson för lögner Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Brexit

Irlandsgränsen fortfarande oklar

En annan öppen fråga är vad som händer vid gränsen mellan Irland och Nordirland om brexit utan avtal förverkligas.

Åtminstone Irlands premiärminister Leo Varadkar verkar betvivla att någon lösning kan nås för att undvika en så kallad hård brexit, före EU-toppmötet den 17 och 18 oktober.

Varadkar träffade på måndagen Boris Johnson för första gången sedan Johnson tillträdde, men man väntade sig inte några konkreta resultat från mötet.

Enligt Varadkar är Johnsons nya förslag om enhetliga livsmedels- och djurkontroller i Irland och Nordirland (för att undvika gränskontroller) helt enkelt otillräckliga, eftersom det bara skulle lösa 30 procent av problemet.

- Det är inte tillräckligt i sig. Vi skulle behöva en enhetlig irländsk ekonomisk zon, eller vad ni nu vill kalla det, för att omfatta mer än bara mat och jordbruk. Om vi når ett avtal så sker det sannolikt vid EU-toppmötet nästa månad, säger Varadkar.

Källor: Reuters, AFP, The Guardian, BBC

Läs också