Hoppa till huvudinnehåll

Domarchefen slår fast – VAR skulle ha räddat Finland: ”Uppfyllde inte kriterierna för en straffspark”

Sauli Väisänen och Federico Chiesa i närkamp.
Sauli Väisänen i farten mot Italien. Sauli Väisänen och Federico Chiesa i närkamp. Sauli Väisänen,Federico Chiesa

Nej, Sauli Väisänen gjorde sig inte skyldig till hands. Det tycker åtminstone Bollförbundets domarchef Jouni Hyytiä. Ett mänskligt fel, kallar han domslutet som kan ha kostat Finland en poäng i EM-kvalet i fotboll.

Efter att Teemu Pukki kvitterat matchen till 1–1 såg Finland ut att knipa en poäng mot Italien och samtidigt förbättra sina aktier rejält med tanke på ett EM-avancemang.

Men med drygt tio minuter kvar att spela fick italienarna straffen med sig – efter att ett skott träffat Sauli Väisänen i armen. Solklar straff? Ingalunda – åtminstone om man frågar Sauli Väisänen själv.

– Expertens bud var att det inte är hands om bollen träffar handen då man står så där nära skytten, manade han för Yle Sporten efter matchen.

Han får medhåll av Bollförbundets domarchef Jouni Hyytiä. Enligt honom var det viktigaste att Väisänen inte gjorde sig själv större i situationen, utan höll armen fast i kroppen.

– Kombinerat med att skottet kom från nära håll innebär det att kriterierna för en straffspark inte uppfylldes, berättar han för Yle.

Domaren skulle själv ha velat se repris innan domen

Markku Kanerva berättade själv efter matchen för Yle att han hört domaren, skotten Bobby Madden, säga att han önskat att han haft videodomarsystemet VAR till hands då straffen delades ut. Hyytiä tror i sin tur att videodomaren skulle ha friat Väisänen.

– Nu blev det istället ett mänskligt fel. Det går i bland så här, vilket är synd ur finländskt perspektiv. Väisänen gjorde exakt som en försvarare ska göra i den där situationen, säger han.

Enligt vissa var foulen på Teemu Pukki sju minuter tidigare också tvivelaktig. Men enligt Hyytiä var det inget fel på det domslutet.

– Pukki spelade som en forward ska. Han tvingade försvararen att göra en foul och italienaren gav domaren möjligheten att döma straff, säger den erfarne domaren.

Men han tror inte att den italienska straffen var någon form av kompensation för den lättdömda straffen innan.

– Som domare spelar man alltid under press. Han fattade ett beslut i stundens hetta och även om det lämnar utrymme för spekulation så tror jag inte att han ”gav” den åt Italien, säger Hyytiä.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport