Hoppa till huvudinnehåll

JO granskar inte Skatteförvaltningens chockhöjningar – Stor besvikelse inom Åbolands skärgårdsstiftelse

Moln och skogbeklädda stränder speglas i vattnet en sommarkväll.
Många skärgårdsbor fick chockhöjd fastighetsskatt i år. Den rättsliga processen fortsätter. Moln och skogbeklädda stränder speglas i vattnet en sommarkväll. Bild: Linus Hoffman/Yle Ekenäs,Raseborg,Dragsviksfjärden,moln,skärgårdar,Skärgården,sommar,Dragsvik Fjärd,gammelboda

Åbolands skärgårdsstiftelse kontaktade riksdagens Justitieombudsman (JO) för ett par veckor sedan och ville att lagligheten i Skatteförvaltningens chockhöjningar av fastighetsskatten utreds.

Nu har biträdande justitieombudsmannen skriftligen meddelat stiftelsen att ett klagomål inte är ett alternativ till det lagstadgade besvärssystemet och därför väljer man att inte behandla klagomålet.

JO har missförstått skärgårdsstiftelsens klagan

Vid Åbolands skärgårdsstiftelse är man mycket besviken över JO:s beslut att inte alls ta ställning till de olika problem som Skatteförvaltningens beslut har förorsakat.

Vid stiftelsen förstår man att JO inte behandlar ärenden som har behandlats eller kan behandlas i domstol men i ett pressmeddelande anser Åbolands skärgårdsstiftelse att man inte ville att JO skulle behandla beslutet utan själva processen som ligger bakom Skatteförvaltningens beslut att chockhöja fastighetsskatterna.

Skatteförvaltningens agerande under all kritik

Enligt Åbolands skärgårdsstiftelse är Skatteförvaltningens agerande under all kritik och det finns frågetecken kring lagligheten i förfarandet.

I pressmeddelandet skriver stiftelsen ytterligare att det är en stor besvikelse att den klagan som har riktats till JO inte har lett till ett JO-beslut angående ärendet utan enbart till ett meddelande om att JO inte tar ställning till frågan eftersom det ännu kan prövas i domstol.

Åbolands skärgårdsstiftelse uppmanar därför Skatteförvaltningen att på ort och ställe bekanta sig med verkligheten och också träffa sådana som berörs.

Stiftelsen är beredd att vid behov stå värd för ett möte för information i vardera riktningen till exempel på Skärgårdscentrum i Korpoström.